Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.

AIKUISKOULUTUS JA OPPISOPIMUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS

YLEISSIVISTÄVÄ KOULUTUS

Koulutushaku

Ammatillinen koulutus liikkeessä -tapahtuma 22.8.2016

16.08.2016

Ammatillinen koulutus liikkeessä -tapahtuma 22.8. on saanut liikkeelle lähes 40 koulutuksen järjestäjää. Mukana ovat myös AMKE, OAJ, OSKU ja SAKKI. Tempauksen kautta meillä on oivallinen mahdollisuus viestiä ammatillisen koulutuksen merkityksestä ja koulutukseen kohdistuvien leikkausten vaikutuksista.

Tampereella SASKYn, TAKK:n, Tredun, ja Tampereen palvelualan ammattiopiston opiskelijat kulkevat yhteiskulkueena ammattivaatteissaan Tampereen Keskustorille klo 12.00 alkavaan yhteistilaisuuteen. Mukana tapahtumassa on suuri joukko opiskelijoita, opettajia ja muuta oppilaitoshenkilöstöä. Tervetuloa tutustumaan ammatilliseen koulutukseen!

Vuonna 2013 ammatillisen koulutuksen rahoitus oli valtion talousarviossa 2 006 199 000 euroa, mikä pienenee vuoteen 2017 mennessä noin 310 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa 16 % leikkausta vuotuiseen rahoitukseen. Leikkausta on lievittänyt nuorten aikuisten osaamisohjelma, joka päättyy hallitusohjelman mukaisesti. Myös ammatillisen työvoimakoulutuksen rahoitusta on leikattu.

Suurin leikkaus on 190 miljoonan euroa vuonna 2017, joka käytännössä vähentää opiskelijakohtaista rahoitusta. Opiskelijakohtaisen rahoituksen leikkaukset ovat kohdistuneet tasaisesti koulutuksen järjestäjiin, mutta aloituspaikkojen leikkaamiset ja siirrot sekä työvoimakoulutuksen leikkaukset ovat vaikuttaneet eri tavoin eri koulutuksen järjestäjiin.

Rahoitus käytetään koulutukseen, mikä sisältää tarvittavan henkilöstön palkat, oppimisympäristöt kiinteistöineen ja laitteineen, tietojärjestelmät sekä asuntolat ja opiskelijaruokailun. Hallinnon osuus kustannuksista on 6 %. Ammatillinen koulutus on työvoimavaltainen ala, jonka suurin kustannuserä ovat henkilöstökulut. Tämän vuoksi rahoituksen leikkauksilla on väistämättä henkilöstövaikutuksia.

Useilla koulutuksen järjestäjillä on tilaohjelmia, jotka tähtäävät toimitilojen määrän vähentämiseen. Koulutuksen edellyttämien kiinteistöjen ja laitteiden vähentäminen tapahtuu osana pidemmän aikavälin suunnitelmia, jotka edellyttävät usein uusia investointeja. Kiinteistöjen purkaminen maksaa, jolloin kustannushyödyt tulevat vasta tulevaisuudessa. Toimipisteiden vähentäminen vaikuttaa koulutuksen saavutettavuuteen. Aluehallintoviraston mukaan nuoren etäisyys ammatilliseen oppilaitokseen on pidempi kuin lukioon.

Ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa on 2010-luvulla aloittanut vuosittain keskimäärin 95 000 uutta opiskelijaa. Perusopetuksen päättävistä vajaa puolet on jatkanut opintoja ammatillisessa koulutuksessa. Ammatillisessa koulutuksessa ja ammatillisessa työvoimakoulutuksessa oli vuonna 2014 noin 260 000 opiskelijaa, jotka suorittivat noin 70 000 tutkintoa. Opiskelijoista 100 000 on alle 20-vuotiasta nuorta ja 160 000 aikuisia. Ammatillisen peruskoulutuksen uusista opiskelijoista puolet on 20-vuotiaita tai vanhempia. Vuonna 2014 suoritettiin 50 000 ammatillista perustutkintoa, 13 000 ammattitutkintoja ja 5400 erikoisammattitutkintoa.

Takaisin

Toiminnan takaa Netland AppRunner Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi