Lataa pdf

Maatalousalan perustutkinto

Maaseutuyrittäjä
Koulutusaika: 10.8.2020 – 31.5.2023
Hakuaika: 11.12.2019 – 31.12.2020
Osaamisala: Maatilatalouden osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Maaseutuyrittäjä työskentelee maatilalla vaihtelevissa tehtävissä. Nykyajan maaseutuyrittäjän tulee osata työskennellä tekniikan parissa ja hallita myös taloudellinen suunnittelu. Maatalousalan muutosten vuoksi maaseutuyrittäjän pitää olla tarvittaessa valmis kehittämään uusia lisäelinkeinoja. Yhteistyö toisten tilojen kanssa ja esimerkiksi koneurakointi ovat lisääntyneet voimakkaasti.

Maaseutuyrittäjiä työskentelee yrittäjinä omilla maatiloillaan, maataloustarvikekaupoissa, maisemanhoitopalveluissa ja maatalouskoneurakoitsijoina.

Koulutuksen kuvaus

Maatilatalouden osaamisalassa on laaja-alainen maatalouden tutkinto, joka antaa sinulle mahdollisuuksia erikoistua kiinnostuksesi mukaan. Työelämässä voit toimia maanviljelijänä, maatalouskaupan palveluksessa, maatalouskoneurakoitsijana, maisemanhoitopalvelujen tuottajana joko yrittäjänä tai työntekijänä. Koulutuksessa työntekoa opiskellaan oppilaitoksen omalla maatilalla jatyöpaikoilla tapahtuvassa oppimisessa.

Koulutuksen sisältö

Maatilatalouden osaamisala, keskeinen sisältö
– maaseutuyrittämisen mahdollisuudet
– peltokasvien tuottaminen
– maatalouskoneiden käyttö, huolto ja korjaus
– maatilan metsätalous
– maatilarakentamisen perusosaaminen
– ammatillisiin opintoihin sisältyy työelämäjaksoja
– osaaminen osoitetaan näytöillä

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
Osatutkintona nuoren viljelijän aloitustukeen vaadittava koulutus (sukupolvenvaihdoskoulutus)

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, mahdollisista oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Lisätietoja antaa

Koulutusohjaaja Eini Heinimaa 044 560 4520 eini.heinimaa@sasky.fi tai opinto- ja toimistosihteeri Tuula Kotiranta 03 5212 3009 tuula.kotiranta@sasky.fi

Hae koulutukseen