Lataa pdf

Matkailualan perustutkinto, vastaanottovirkailija

Vastaanottovirkailija
Hakuaika: 1.1.2023 – 31.12.2023
Osaamisala: Majoituspalvelujen osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Vastaanottovirkailija huolehtii majoitusliikkeen vastaanoton asiakaspalvelusta. Hän ottaa vastaan huonevarauksia, hoitaa asiakkaiden tulo- ja lähtöselvitykset sekä laskutuksen. Nopeasti vaihtuvat asiakaspalvelutilanteet edellyttävät joustavuutta, stressinsietokykyä sekä vuorovaikutus- ja organisointitaitoja.

Vastaanottovirkailijoita työskentelee hotelleissa, kylpylähotelleissa, retkeilymajoissa, asunto- ja huoneistohotelleissa, täysihoitoloissa, matkustaja- ja lomakodeissa sekä motelleissa.

Koulutuksen kuvaus

Vastaanottovirkailija huolehtii majoitusliikkeen vastaanoton asiakaspalvelusta. Hän ottaa vastaan huonevarauksia, hoitaa asiakkaiden tulo- ja lähtöselvitykset sekä laskutuksen. Nopeasti vaihtuvat asiakaspalvelutilanteet edellyttävät joustavuutta, stressinsietokykyä sekä vuorovaikutus- ja organisointitaitoja.

Tutkinnon suorittanut:
– toimii asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisissa matkailu-, kokous-, kongressi- ja kylpyläpalveluja tarjoavissa yrityksissä
– esittelee ja myy yrityksen tuotteita ja palveluja
– tekee asiakkaiden huonevaraukset, sisäänkirjautumiset ja lähtöselvitykset
– opastaa asiakkaita paikallisten matkailupalvelujen käytössä.

Koulutuksen sisältö

Vastaanottovirkailijan opinnot sisältävät pakollisia sekä valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia (yht. 145 osp) sekä yhteisiä tutkinnon osia (35 osp)
Pakolliset tutkinnon osat (70 osp)
– matkailualan asiakaspalvelu, 30 osp
– hotellin vastaanottopalvelut, 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (75 osp)
– kokouspalvelut, 15 osp
– majoituspalvelut, 15 osp
– majoitusyrityksen puhtauspalvelut, 15 osp
– matkailualan varausjärjestelmien käyttö, 20 osp
– matkailupalvelujen markkinointiviestintä, 20 osp
– matkailupalvelujen tuotteistaminen, 30 osp
– opastuspalvelut, 25 osp
– ravintolan asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
– huippuosaajana toimiminen, 15 osp
– työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
– yrityksessä toimiminen, 15 osp
– yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista sekä mahdollisista tukitoimista.

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.

Jatko-opintomahdollisuudet

”Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Seuraavat aloitukset:
1.8.2023
28.8.2023
23.10.2023

tai sovitusti haastattelun perusteella.

Kesän aikana tulleet hakemukset käsitellään viimeistään elokuussa.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Minna Vainio, puh. 044 774 5005,
minna.vainio@sasky.fi
Tampereen palvelualan ammattiopisto

Hae koulutukseen