Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija
Tutkinnon kuvaus
Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Hän tuntee myymänsä tuotteet ja osaa yhdistää ruokia ja juomia. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa.
Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.
Koulutuksen kuvaus
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
*toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
*kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
*esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Laajuus ja kesto
180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.
Pääsyvaatimus
Peruskoulu
Tutkinnon muodostuminen
Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
Kenelle
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu). Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
Kustannukset opiskelijalle
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)
Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Muuta huomioitavaa
Seuraavat aloitukset:
1.8.2023
4.9.2023
6.11.2023
tai sovitusti haastattelun perusteella.
Kesän aikana tulleet hakemukset käsitellään viimeistään elokuussa.
Lisätietoja antaa
Opinto-ohjaaja Minna Vainio, puh. 044 774 5005,
minna.vainio@sasky.fi tai