Lataa pdf

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija

Tarjoilija
Hakuaika: 31.5.2021 – 15.12.2021
Osaamisala: Asiakaspalvelun osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Hän tuntee myymänsä tuotteet ja osaa yhdistää ruokia ja juomia. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa.

Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.

Koulutuksen kuvaus

Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
*toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
*kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
*esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

Laajuus ja kesto

180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

Pääsyvaatimus

Peruskoulu

Tutkinnon muodostuminen

Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp

Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu). Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)

Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Seuraava aloitus 6.9.2021

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Minna Vainio, puh. 044 774 5005,
minna.vainio@sasky.fi tai

Hae koulutukseen