Lataa pdf

Ravintola- ja cateringalan osatutkinto, tarjoilija

Tarjoilija
Hakuaika: 2.1.2023 – 31.12.2023

Tutkinnon kuvaus

Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Hän tuntee myymänsä tuotteet ja osaa yhdistää ruokia ja juomia. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa.

Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.

Koulutuksen kuvaus

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Ammatti-instituutti Iisakin (Hämeenkyrö) ja työelämän kanssa. Opinnot sisältävät käytännön tehtävissä toimimista työpaikalla (koulutus- tai oppisopimuksella) sekä käytäntöä täydentävää lähi- tai verkko-opiskelua.

Koulutus pitää sisällään hygieniaosaamis- ja anniskelupassin.

Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen.

Tarjoilijan työtehtäviä ovat esimerkiksi:
– asiakkaiden pöytiin opastaminen
– tilausten ottaminen ja laskutus
– pöytien siistimisestä huolehtiminen

Työpaikkoja mm. ravintolat, henkilöstöravintolat, pubit, yökerhot, liikenneasemat, kahvilat, pikaruoka- ja juhlapalvelu- tai matkailuyritykset.
Työ on tyypillistä vuorotyötä, jossa työaika voi usein sijoittua myös iltaan ja viikonloppuun.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen sisältö
– asiakaspalvelu, ruokien ja juomien myyminen
– anniskelutehtävissä toimiminen
– asiakasviihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta huolehtiminen
– myynnin rekisteröiminen ja asiakkaiden laskuttaminen
– kielitaidon hyödyntäminen asiakaspalvelussa
– työvuoron tilityksen tekeminen ja seuraavan työvuoron valmisteleminen
– toiminnan ja oman osaamisen kehittäminen

Koulutuksessa suoritetaan ravintola- ja cateringalan asiakaspalvelun osaamisalasta tutkinnon osat:
asiakaspalvelu ja myynti sekä juominen myynti ja tarjoilu.

Kenelle

Tarjoilijan koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut asiakaspalvelusta ja tarjoilijan ammatista tai sinulla on jo alan työkokemusta ja haluat päivittää ja kehittää osaamistasi.

Koulutus ei vaadi pohjakoulutusta.

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on muuten maksutonta, mutta opiskelija kustantaa itse työvaatteet ja – kengät sekä sähköisen oppimateriaalin (eKampus).

Jatko-opintomahdollisuudet

Lisää koulutusta voi hankkia suorittamalla ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kokonaisuudessaan.

Muuta huomioitavaa

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.

Koulutuksen arvioitu kesto 6 kk ja opinnot voi aloittaa joustavasti sopimuksen mukaan. Oppimisen kehittymistä seurataan osaamispassin avulla.

Kesällä tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa.

Lisätietoja antaa

Sasky Ammatti-instituutti Iisakki
opinto-ohjaaja Tarja Perolainen, tarja.perolainen@sasky.fi, p. 050 338 3314
opettaja Annukka Halonen, annukka.halonen@sasky.fi, p. 044 755 4423
opettaja Nina Särkikanta, nina.sarkikanta@sasky.fi, p. 044 755 4424

Hae koulutukseen