Lataa pdf

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Automaatioasentaja

Tutkinnon kuvaus

Automaatioasentaja asentaa, käyttää, huoltaa ja tekee kunnossapidon tehtäviä teollisuuden sähkökoneille ja -laitteille. Automaatioasentajat ovat erikoistuneet teollisuuden sähköasentajiksi. Teknisen osaamisen lisäksi ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyötaitoja.

Automaatioasentajia työskentelee teollisuusyrityksissä, vesilaitoksilla sekä elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Automaatioasentajat voivat työskennellä myös sähköasentajan tehtävissä.

Koulutuksen kuvaus

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneella on sähkö- ja automaatioalan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti ja turvallisesti erilaisissa sähkö- ja automaatioasennuksia sisältävissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut osaa lukea sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tehdä asennuksia asennusympäristön vaatimusten mukaisesti. Hän varmistaa, että työn lopputulos turvallinen ja se vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

Koulutuksen sisältö

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Mäntän seudun koulutuskeskuksessa voit opiskella automaatioasentajaksi.

Tarkemman kuvauksen tutkinnon muodostumisesta löydät ePerusteet – palvelusta.

Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista sekä mahdollisista tukitoimista.

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu).

Kustannukset opiskelijalle

Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa.

Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Teija Elers
Mäntän seudun koulutuskeskus
puh. 040 644 9256
etunimi.sukunimi@sasky.fi.

Hae koulutukseen