Prosessiteollisuuden perustutkinto
Tutkinnon kuvaus
Prosessinhoitaja tekee prosessin säätötoimia, suorittaa pieniä päivittäisiä huolto- ja korjaustöitä, valvoo laitteistojen kuntoa ja tuotteen laatua sekä toimii yhteistyössä kunnossapitohenkilöstön kanssa. Ammatissa tarvitaan huolellisuutta, tarkkaavaisuutta ja vastuullisuutta sekä soveltuvuutta kolmivuorotyöhön.
Prosessinhoitajia työskentelee kemian-, paperi-, elintarvike- ja panimoteollisuudessa sekä vedenpuhdistamoissa ja voimalaitoksissa.
Koulutuksen kuvaus
Prosessiteollisuuden perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 90 ja valinnaisia 55 osaamispistettä.
Hämeenkyrössä tarjotaan koulutusta paperiteollisuuden ja biotekniikan osaamisaloilta (prosessinhoitaja).
Tutkinnon suorittaneella on perusvalmiudet toimia prosessiteollisuudessa eri alojen tuotannon käyttö- ja käynnissäpitotehtävissä.
Tutkinnon suorittanut osaa:
. käyttää erilaisten tuotteiden valmistus- ja pakkausprosessien koneita ja laitteita turvalisuusohjeiden mukaisesti
. käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa
. valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja
. varmistaa prosessien häiriötöntä toimintaa
. tehdä käyttäjäkunnossapitoa
Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja osaa hoitaa bioteknisten valmistus- ja pakkausprosessien koneita ja laitteita. Hän osaa käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja. Hän osaa käyttää kasvi- ja eläinsoluja, mikrobeja sekä geenimuokattuja organismeja asianmukaisesti työssään ja työskennellä puhdastilaluokitusten asettamien vaatimusten mukaisesti.
Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja tuntee massojen valmistuksen sekä paperin ja kartongin valmistuksen vaiheet ja osaa toimia jossakin massan, paperin, kartongin valmistus- tai jalostusprosessin työtehtävissä tai prosessin osassa. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja.
Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia;
Prosessinhoitajan työtehtävät sisältävät erilaisten tuotteiden valmistusprosessien ja niihin liittyvien laitteiden ohjausta, valvontaa ja hoitoa. Tehtäviin voi kuulua lisäksi prosessin käytön- ja laadunvalvontaa, häiriötapausten selvittämistä sekä käyttäjäkunnossapitoa. Prosessinhoitaja erikoistuu biotekniikan, kemianteollisuuden, metallien jalostuksen, paperiteollisuuden tai valimoteollisuuden osaamisalaan.
Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee biotekniikkaa hyödyntävässä tuotannossa, kuten diagnostiikkatuotteita, panimotuotteita, entsyymejä, perus- ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita, biomateriaaleja ja biolääkkeitä valmistavassa teollisuudessa.
Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee paperiteollisuuden tuotannossa, kuten massanvalmistuksessa sekä paperin- ja kartongin valmistuksessa sekä niiden jatkojalostuksessa.
Kenelle
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
Kustannukset opiskelijalle
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja erilaisista opintoihin liittyvistä pakollisista mm. työturvallisuus- ja tulityökorttien ja mahdollisesta hygieniaosaamiskortin suorituksista.
Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
Opiskelijalle, joka on päättänyt peruskoulun keväällä 2021 tai myöhemmin, opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden tultua voimaan 1.8.2021.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Muuta huomioitavaa
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.
Opintojen aloitus on joustavasti lukuvuoden aikana.
Kesällä tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa.
Lisätietoja antaa
opinto-ohjaaja Tarja Perolainen
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki
p. 050 338 3314
tarja.perolainen@sasky.fi