Karimaan puutarha Kokemäellä

Karimaan puutarha on osa Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston puutarha-alan opetusta.

Puutarhalla opiskelijat voivat käytännön töissä opiskella mm. taimitarhakasvien hoitotöitä, eri lisäysmenetelmiä, viheralueiden ylläpitoa ja viherrakentamista.

Karimaalla kasvatetaan etenkin puutarhan omia perinnekasveja ja perennoja. Tällaisia ovat mm. japaninatsalea, ohotanmaruna, mooseksenpalavapensas, lamokelasvarpu sekä Karimaan kantaa olevat kerrannaiskukkainen vaaleanpunainen jalopioni ja isokoiranpensas eli puksipensas. Karimaan taimistokasvit ovat myynnissä puutarhamyymälä Pehtorskassa.

Yhteystiedot

Karimaan puutarha
Kolsintie 123
32800 Kokemäki

Karimaan puutarhan taimimymälä on siirtynyt Pehtorskan puutarhamyymälän ulkoalueelle (Kauvatsantie 189, Kokemäki). Pehtorskan puutarhamyymälässä Karimaan taimimyynti avoinna ma-pe klo 12-17.

Karimaan puutarhan historiaa

Karimaan puutarhan perusti Juho Verner Viitasaari (1888 – 1967) vuonna 1916 Kokemäen Paistilan kylään. Hän aloitti puutarhanhoidon vajaan hehtaarin suuruisella tilalla ja kasvatti seillä mm. vihanneksia, marjapensaita ja hedelmäpuita. Tuotteiden myynnistä saamillaan tuloilla hän osti lisää maata ja kasvatti tilan 5,5 hehtaarin kokoiseksi. Verneri Viitasaari keräsi vuosikymmenien ajan erilaisia koristekasveja puutarhaan ja tällä hetkellä sieltä löytyy satoja eri koristekasvilajeja. Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto on omistanut tilan vuodesta 2000 lähtien.

Arboretumpuisto matkailukohteena

Karimaan puutarha on osoitus tahdonlujuudesta ja ahkeruudesta. Entinen karikkoinen, tyhjä joutomaa on nyt täynnä erilaisten kasvien muodostamia kokonaisuuksia. Puistoon on mahdollista tutustua kiemurtelevia hiekkakäytäviä pitkin kävellen. Alueelta löytyy myös graniittinen Juho Verner Viitasaaren hautamuistomerkki. Karimaan puutarha valittiin Suomen Ympäristörakentaminen 2008 julkaisuun sarjassa kulttuuriympäristöt.

Perinnetalo Verneri

Puistosta löytyy perinnetalo ”Verneri”, joka remontoitiin vuonna 2002 Karimaa säätiön varoin ja se sisältää Viitasaaren jäämistöä: puutarha-alan työkaluja, valokuvia, kirjallisuutta ja muita esineitä vuosikymmenien varrelta. Karimaa Säätiö perustettiin vuonna 1968 vaalimaan Viitasaaren luomia kauneusarvoja sekä huolehtimaan hauta-alueesta.