
PYRY – pystyväksi ryhmässä
Aikataulu
1.1.2020 – 31.10.2022
Hankkeen kuvaus
Saskyn toimintaympäristöön sovellettuna hankkeen tavoitteet muotoutuvat seuraavasti:
- Kartoittaa oppilaitoksista ja työpajoista vertaisohjaukseen soveltuvat kohderyhmät.
- Vahvistaa lähialueiden työpajojen kanssa tehtävää yhteistyötä ja pilotoida vertaisohjausta ammatilliseen koulutukseen takaisin ohjaavana polkuna.
- Tukea nuoren minäpystyvyyttä, valmiuksia ja vahvuuksia vertaisohjauksen avulla.
- Kehittää yhteistyötä, tiedotusta ja opastusta TE-palveluiden mahdollisuuksista
- Luoda uusia yhteistyömalleja nuorten työllistymisen tukemiseen yhteistyössä etsivän nuorisotyön kanssa ja tavoitella keskeyttämisen sijaan vaihtoehtoisia toimintamuotoja.
- Lisätä ohjaajien tietoa ja osaamista vertaisohjaajana toimimisesta sekä hyvistä ohjauksen ja tuen menetelmistä (POINT-arviointimenetelmä) osana hankkeen toimintoja. Vahvistaa tätä kautta ohjauksen laatua.
- Löytää tiedotustilaisuuksilla ja hankkeessa tarjottavilla koulutuksilla mahdollisia uusia potentiaalisia työelämäyhteistyökumppaneita, kohderyhmää työllistäviä yrityksiä sekä viedä tietoa työllistämisen erityispiirteistä
Toiminta
- Kartoitetaan lähialueiden yrityksiä, jotka voivat osallistua hankkeen toimenpiteisiin ja ovat potentiaalisia koulutuksiin / tiedotustilaisuuksiin osallistujia ja työelämäkumppaneita kohderyhmän opinto- ja urapolulla.
- Rekrytoidaan kartoituksen perusteella toimenpiteisiin nuoria, jotka osallistuvat järjestettäviin vertaisohjauksen sekaryhmiin. Suunnitellaan näiden nuorten ja työpajassa työskentelevin henkilöiden vertaisryhmiin osallistuminen yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.
- Osallistutaan vertaisryhmätoimintaan.
- Pilotoidaan POINT-arviointimenetelmää ja ohjausta.
- Suunnitellaan yhteistyö ja toimintatavat etsivän nuorisotyön kanssa. Kuvataan valitut mallit ja polut, joita voidaan tarjota nuorille vaihtoehtona keskeyttämiselle.
- Järjestetään oppilaitoksiin nuorisotyön / ohjaajan paikallaolo määrättyinä ajankohtina, joissa saa tietoa sekä ohjausta liittyen vertaisvalmennukseen, työpaja- ja nuorisotyöhön.
- Tehdään tutustumiskäyntejä lähialueen työpaikkoihin, jotka voivat olla potentiaalisia työelämäkumppaneita opinto- ja urapolulla. Tiedotetaan yrityksiä sekä hankkeen koulutuksista ja että kohderyhmän työllistämisen haasteista ja mahdollisuuksista.
- Osallistutaan hankkeessa tehtävään yhteiskehittämiseen hankesuunnitelman mukaisesti.
Tulokset
- 80 % osallistujista kokee saaneensa käyttökelpoista tietoa työelämästä ja työllistymisen edellytyksistä.
- Vertaisvalmennus toimii kohderyhmää ajatellen tärkeänä ryhmäyttämisen ja sosiaalistamisen keinona.
- Reuna-alueiden yritykset ovat tietoisempia kohderyhmän työllistämisen mahdollisuuksista ja tarpeista. Hankkeen avulla on löytynyt uusia työelämäyhteyksiä ja potentiaalisia työllistäjiä.
- Opettajien ohjausmenetelmien taidot vahvistuvat (POINT-arviointimenetelmä)
- Hankkeen toimenpiteisiin osallistuvien käsitys omasta osaamisestaan ja minäpystyvyydestään vahvistuu.
- Ohjausosaamisen taitojen kehittymisen kautta ohjaus on laadukkaampaa ja pystyy vastaamaan paremmin yksilöllisiin tarpeisiin.
- Työpajayhteistyötä hyödynnetään osana työpaikalla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä.
- Hankkeen jälkeen opinnollistetaan hankkeen pedagoginen malli osaksi ammatillisia opintoja. Toiminta jatkuu keskeyttämisen ehkäisyssä osana ammatillista koulutusta / työvoimakoulutuksena /työpajasta opintoihin ohjaavana polkuna.
Päätoteuttaja
Tampereen ammattikorkeakoulu, TAMK
Yhteistyökumppanit
- SASKY koulutuskuntayhtymä
- Silta-Valmennusyhdistys ry
- Kiipulasäätiö / Kiipulan ammattiopisto
- Hengitysliitto ry / Ammattiopisto Luovi
Lisätietoja
Tarja-Leena Uusitalo, tarja-leena.uusitalo(at)sasky.fi
Rahoittaja
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Voimassa 31.10.2028 saakka