Zdrastvuite tai eri maailma kolmen tunnin junamatkan päästä

Oletko koskaan ajatellut, mihin kaikkialle pääsisit, jos hyppäsit junaan ja matkustaisit esimerkiksi 3,5 tuntia?

Esimerkiksi junamatka Helsingistä Jyväskylään kestää noin 3,5 tuntia, Tampereelta Ouluun pääset junalla reilussa 4 tunnissa, Joensuuhun pääsee Lahdesta istumalla junassa yli 3 tuntia. Uskoisitko, jos joku sanoisi, että pääset reilun 3 tunnin junamatkalla mittakaavaltaan ja kulttuuriltaan aivan erilaiseen miljööseen?
Kannattaa uskoa, sillä niinä ajassa VR:n mukava Allegro -juna vie sinut Venäjälle Pietariin.

Monipuolinen ja kiehtova miljoonakaupunki

Näin lähellä sijaitsee miljoonakaupunki, joka on täynnä taidetta, historiaa ja erilaista kulttuuria. Pietarissa on yli 5 miljoonaa asukasta, ja se on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Tänä vuonna Pietari täytti 318 vuotta, ja sen historian aikana kaupunkiin ja sen lähialueelle on syntynyt paljon upeita palatseja, kirkkoja ja museoita. Nevajoki sekä useat sivujoet ja kanavat tekevät Pietarista ainutlaatuisen kymmenillä saarilla sijaitsevan kaupungin, jossa on mielenkiitoista ja turvallista käydä. Pietari on myös kuuluisa kulttuurikeskus, jota pidettiin perustamisesta lähtien Venäjän kulttuuripääkaupunkina. Kulttuurikohteesta toiseen liikkumisen jaksamista tukevat kaupungin lukuisat ravintolat sekä muut mukavat ruokapaikat, joissa nykyään venäläisten herkkujen lisäksi voi maistella muiden maailman keittiöiden ruokalajeja.

Heräsikö kiinnostus?

Saskylaisena sinulla on mahdollisuus osallistua yhteistyöhön pietarilaisten oppilaitosten ja muiden partnereiden kanssa. Vuodesta 2014 Saskyn kansainvälinen toiminta on ollut aktiivista myös Venäjän suuntaan. Tällä hetkellä Saskyn Pietarin yhteistyökumppaneihin kuuluu neljä ammatillista oppilaitosta ja yksi lukio. Vuosien varrella on järjestetty mm. opiskelija- ja henkilöstövaihtoja, tutustumismatkoja sekä yhteisiä seminaareja. Saskyn opiskelijat ovat päässeet myös työelämäjaksoille Pietarin Sokos -hotelleihin. Korona-aikana olemme järjestäneet venäläisten oppilaitosten kanssa mielenkiintoisia virtuaalitapaamisia ja -matkoja sekä hauskoja työpajoja verkon välityksellä.

Mistä lisää tietoa?

Sasky on mukana ammatillisten oppilaitosten Akkuna Venäjälle verkostossa, jonka nettisivuilta löytyy lisätietoja Venäjä-yhteistyön tuloksista ja monipuolisista tapahtumista. Opiskelijoiden matkaraportteja ja kokemuksia vaihtojaksoista Venäjällä löytyy myös Saskyn nettisivujen Kansainvälisyys -osiosta.

Toimintaan mukaan pääseminen ei vaadi venäjän kielen osaamista välttämättä edes silloinkaan, kun matkataan Venäjälle. Pietarissa pärjää englannillakin aika hyvin ja verkosta löytyy kielisovelluksia. Tietysti on aina mukavaa oppia matkakohteena olevan maan perusfraaseja, kuten esimerkiksi tervehdyksiä. Venäjäksi terve on zdrastvuite (teititellen) tai privet (sinutellen), ja lähtiessä on kohteliasta sanoa dasvidánja eli moikka. Helppoa, eikö? Ulkomaanvaihdossa myös oma aktiivinen asenne on äärimmäisen tärkeä ja ratkaiseva.

Mikäli mieleesi nousi tästä aiheesta ideoita ja kysymyksiä, kiinnostuksesi heräsi ja haluat päästä tekemisiin venäläisten yhteistyöoppilaitosten kanssa, ota rohkeasti yhteyttä oman oppilaitoksesi kv-vastaavaan, jonka yhteystiedot löytyvät täältä.

Nikolay Karpov
Kv-assistentti

Vanhoja, koristeellisia rakennuksia, kuvan etualalla henkilö muodostaa sormillaan sydänkuvion, jonka läpi näkyy osa rakennuksista.