Siirry sisältöön

Digitaalinen todistus

SASKY koulutuskuntayhtymässä (ammatillinen koulutus) siirrytään digitaalisiin todistuksiin. Siirtymä koskee ammatillisen koulutuksen perus,- ammatti-, ja erikoisammattitutkintoja, muuta ammatillista koulutusta sekä TUVA-koulutuksia.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Saat jatkossa todistuksen paperisen todistuksen sijaan sähköisessä muodossa. Huomaathan, että tulostetut todisteet eivät ole virallisia todistuksia.

Milloin digitaaliset todistukset tulevat käyttöön?

Digitaaliset todistukset otetaan käyttöön kevään 2024 aikana.

Mistä voin ladata digitaalisen todistuksen?

Todistuksen latausohjeet toimitetaan opiskelijan henkilökohtaiseen sähköpostiin. Voit ladata todistuksesi Wilmasta PDF muodossa. Lataathan todistuksesi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14 vuorokauden kuluessa. 

Onko digitaalinen todistus virallinen todistus?

Sähköinen todistus on virallinen alkuperäinen, pdf-tiedostomuodossa oleva todistus, jonka rehtori on allekirjoittanut sähköisesti Digi- ja väestötietoviraston sähköisen varmenteen avulla. Sähköinen todistus on luotettavampi ja tietoturvallisempi kuin paperisen todistuksen paperiset tai pdf-muotoiset kopiot. 

Sähköistä todistusta ei tarvitse erikseen todistaa oikeaksi, sillä jokainen tallennettu todistus on virallinen, alkuperäinen todistus, jonka aitouden voi tarkistaa kuka tahansa, jolle todistus on toimitettu. 

Todistuksen aitous on helposti varmennettavissa esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston varmennepalvelusta. Sähköisen dokumentin allekirjoituksen voi tarkistaa vain silloin, kun dokumenttia käsitellään sähköisesti. Tulostetulta dokumentilta ei voi tarkastaa sähköisen allekirjoituksen aitoutta.

Missä voin säilyttää todistusta?

Todistus kannattaa tallentaa omalle laitteellesi, josta se ei joudu vääriin käsiin tai katoa. Voit tallentaa todistuksen esimerkiksi tietokoneelle, pilvipalveluun tai älypuhelimeen. Suosittelemme tallentamaan todistuksen muutamaan paikkaan, jotta se on säilössä.

Voiko todistuksesta tehdä kopioita tai tulosteita?

Todistuksesta voi ottaa PDF-muotoisia kopioita. Allekirjoitus säilyy ainoastaan PDF muodossa. Digitaalinen todistus on helppo välittää esimerkiksi jatko-opiskelupaikkaan tai työnantajalle liitteenä tai sähköpostitse.

Voit tulostaa todistuksen paperille halutessasi. Huomioithan, että tulostettu kopio ei ole virallinen todistus.