Siirry sisältöön

Kaksoistutkinto

Käsi, joka pitelee ylioppilaslakkia.

Kaksoistutkinto – kaksi tutkintoa samalla kertaa

Kaksoistutkinnossa suoritat sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että opiskelet lukion oppiaineita ammatillisten opintojesi ohessa ja opintojen loppupuolella osallistut ylioppilaskirjoituksiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse opiskella koko lukion oppimäärää, vaan niitä oppiaineita, jotka kirjoitat ylioppilaskirjoituksissa. Saskyssa on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto kaikkien ammatillisten perustutkintojen ohessa.

Mitä kaksoistutkinnossa opiskellaan?

Kaksoistutkinnossa opiskellaan äidinkieltä, vieraita kieliä, matematiikkaa ja reaaliaineen kursseja lukiotavoitteiden mukaisesti. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Voit myös halutessasi sisällyttää tutkintoon yhden tai useamman ylimääräisen kokeen. Valittavissa olevat lukioaineet vaihtelevat hieman Saskyn eri oppilaitosten kesken ja niistä tarkempaa tietoa saat omasta oppilaitoksestasi.

Kaksoistutkinnon suorittaminen kestää tavallisesti kolme vuotta. Ylioppilaskirjoitukset jaetaan yleensä kahdelle eri suorituskerralle eli kolmannen opiskeluvuoden syksylle ja keväälle. Kaksoistutkinnosta valmistunut opiskelija saa sekä ammatillisen päättötodistuksen että ylioppilastodistuksen.

Opiskeltavat lukioaineet korvaavat osan ammatilliseen perustutkintoon kuuluvista yhteisistä aineista ja valinnaisista tutkinnon osista.

Kenelle kaksoistutkinto sopii?

Kaksoistutkinto sopii sinulle, jos haluat ammatillisten opintojen lisäksi kehittää tietojasi myös yleissivistävien aineiden osalta. Kaksoistutkinto-opinnot hyödyttävät sinua esimerkiksi silloin, jos aiot hakea ammattiin valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin korkea-asteelle (amk, yliopisto).

Kaksoistutkinto-opiskelijalta vaaditaan sitoutumista, pitkäjännitteisyyttä ja omatoimista opiskelua normaalien koulutuntien lisäksi. Kaksoistutkinnon suorittamisesta selviät parhaiten, jos sinulla on jo peruskoulusta lähtiessäsi hyvät perustiedot niistä aineista, joiden parissa jatkat lukio-opintoja. Kun motivaatio ja omasta opiskelukunnosta huolehtiminen ovat kohdillaan, myös kaksoistutkinnon suorittaminen sujuu varmasti.

Miten kaksoistutkintoon haetaan?

Kaksoistutkintoon tähtäävät hakevat ammatilliseen perustutkintoon yhteishaun kautta. Kaksoistutkinto-opiskelijaksi ilmoittaudut siinä vaiheessa, kun otat opiskelupaikan vastaan tai opintojen alkaessa. Lisää tietoa kaksoistutkinnon käytännön asioista saat Saskyn oppilaitoksista, esim. Saskyn lukiotutor-opettajilta tai opinto-ohjaajilta.

Kaksoistutkinnon järjestäminen Saskyn oppilaitoksissa

Sasky Huittinen ja Kokemäki
 • Toteutetaan Lauttakylän lukion ja Kokemäen lukion kanssa
 • Joko päivä- tai iltaopinnot
 • Lisätietoa opinto-ohjaajalta
Sasky Luoteis-Pirkanmaan oppilaitokset (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano)
 • Toteutetaan Sasky Pirkanmaan aikuislukion kanssa
 • Päiväopinnot
Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus
 • Toteutetaan Mäntän lukion (ja Keuruun lukion) kanssa
 • Päiväopinnot
 • Lisätietoja opinto-ohjaaja Teija Elersiltä, teija.elers(at)sasky.fi
Sasky Sastamalan oppilaitokset
 • Toteutetaan Vammalan lukion kanssa
 • Päiväopinnot
 • Lisätietoja opinto-ohjaaja Harri Pääkköseltä, harri.paakkonen(at)sasky.fi
Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto
 • Toteutetaan Tampereen kaupungin, Tampereen aikuislukion kanssa
 • Iltaopinnot
 • Lisätietoja opinto-ohjaaja Minna Vainiolta, minna.vainio(at)sasky.fi

Lisää tietoa ylioppilastutkinnosta(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)