Siirry sisältöön

Saavutettavuus

Saavutettavuusdirektiivi

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkopalvelu on suunniteltu kaikille.  Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä. Saavutettava verkkopalvelu on sellainen, että mahdollisimman moni erilainen ihminen pystyy sitä helposti käyttämään.

Saavutettava verkkopalvelu on teknisesti virheetön, käyttöliittymältään selkeä ja sisällöltään ymmärrettävä. Lisää tietoa saavutettavuudesta(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Huhtikuussa 2019 voimaan tullut saavutettavuusdirektiivi määrää, että julkisen sektorin verkkosivujen mobiilipalveluiden tulee olla saavutettavia. Lain vaatimusten noudattamista valvoo suomessa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta määrittelee vähimmäistason verkkopalvelujen saavutettavuudelle. Lain pohjana toimii World Wide Web Consortiumin laatima Verkkosisällön saavutettavuusohjeistus WCAG 2.1 (taso AA).

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee verkkopalvelua www.sasky.fi ja se on on laadittu 22.09.2020. Saavutettavuusseloste on päivitetty viimeksi 16.5.2022. Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse yhdessä nettisivut tuottaneen palveluntarjoajan kanssa. Sivusto www.sasky.fi on julkaistu 19.02.2020. Sivuston hankinnassa edellytettiin palveluntarjoajalta vahvaa sitoutumista saavutettavuusvaatimusten mukaisen sivuston tuottamiseen.

Verkkopalvelun saavutettavuuden tila

Sivusto www.sasky.fi täyttää vaaditut saavutettavuuskriteerit suurelta osin. Havaitut puutteet saavutettavuudessa on selostettu tarkemmin seuraavissa kohdissa.

Puutteet saavutettavuudessa kriteeristön mukaan

WCAG 1.1.1 – Ei-tekstuaalinen sisältö A

Tarkastelemme sivustoamme jatkuvasti ja lisäämme tekstivastineet kuviin, joista se puuttuu. Jos huomaat puuttuvia tekstivastineita, voit ilmoittaa siitä meille.

WCAG 1.2.2 – Tekstitys (tallennettu) A

Sivusto voi sisältää linkkejä videoihin, jotka eivät ole tekstitettyjä. Tällaisia videoita ovat esimerkiksi alojen esittelyvideot Saskyn YouTube -kanavalla. Osaan Saskyn YouTube videoista on lisätty tekstitys srt-tekstitystiedostona videon yhteyteen. Osa Saskyn somekanavilla julkaistuista videoista sisältää kuva-/videotiedostoon poltetun tekstin, jota ei ole mahdollista lukea ruudunlukuohjelmalla. Tarpeellinen informaatio koulutustarjonnasta ja koulutuksiin hakeutumisesta on kuitenkin sivustollamme saatavilla myös saavutettavassa tekstimuodossa. Laki ei velvoita tekstittämään ennen 23.9.2020 tehtyjä videoita jälkikäteen, mutta 23.9.2020 jälkeen julkaistut videot pyrimme käytettävissä olevien resurssien puitteissa tekstittämään vaatimusten mukaisiksi mahdollisimman pian.

Liitetiedostot

Pyrimme käyttämään sivustolla mahdollisimman vähän liitetiedostoja ja tuomaan asiat esille varsinaisilla verkkosivuilla. Sivustolla on kuitenkin tällä hetkellä käytetty joitakin pdf- ja doc -tiedostoja, joista osa ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Dynasty -tietopalvelu

Sasky.fi -verkkosivustolla käytetään Dynasty -tietopalvelua (Osio: Sasky – Hallinto, organisaatio ja päätöksenteko – Esityslistat ja pöytäkirjat). Tietopalvelun sisältö ei ole täysin saavutettavuusvaatimusten mukainen.

Havaittujen puutteiden korjaaminen

Pyrimme korjaamaan havaitsemamme puutteet heti, kun niitä havaitaan. Seuraamme jatkuvasti verkkopalvelujemme sisällön saavutettavuutta ja teemme käytössä olevien resurssien puitteissa töitä sen parantamiseksi. Lisäksi ohjeistamme ja koulutamme sivun päivittäjiä saavutettavan sisällön tuottamisessa.

Havaitsitko sivustollamme puutteen saavutettavuudessa?

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, voit ilmoittaa niistä sähköisellä palautelomakkeellamme tai sähköpostilla osoitteeseen: saavutettavuus@sasky.fi.

Jos olet jättänyt palautelomakkeelle yhteystietosi, vastaamme viestiisi 14 vuorokauden kuluessa. Voit myös tarvittaessa pyytää meiltä ei-saavutettavia sisältöjä saavutettavassa muodossa.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero: vaihde 0295 016 000

Saavutettavuusselosteet muiden järjestelmien osalta