Saavutettavuusdirektiivi

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkopalvelu on suunniteltu kaikille.  Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä. Saavutettava verkkopalvelu on sellainen, että mahdollisimman moni erilainen ihminen pystyy sitä helposti käyttämään.

Saavutettava verkkopalvelu on teknisesti virheetön, käyttöliittymältään selkeä ja sisällöltään ymmärrettävä. Lisää tietoa saavutettavuudesta (Linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Huhtikuussa 2019 voimaan tullut saavutettavuusdirektiivi määrää, että julkisen sektorin verkkosivujen mobiilipalveluiden tulee olla saavutettavia. Lain vaatimusten noudattamista valvoo suomessa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta määrittelee vähimmäistason verkkopalvelujen saavutettavuudelle. Lain pohjana toimii World Wide Web Consortiumin laatima Verkkosisällön saavutettavuusohjeistus WCAG 2.1 (taso AA).

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee verkkopalvelua www.sasky.fi ja se on päivitetty 28.09.2020. Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse. Sivusto www.sasky.fi on julkaistu 19.02.2020. Sivuston hankinnassa edellytettiin palveluntarjoajalta vahvaa sitoutumista saavutettavuusvaatimusten mukaisen sivuston tuottamiseen.

Verkkopalvelun saavutettavuuden tila

Sivusto www.sasky.fi täyttää vaaditut saavutettavuuskriteerit suurelta osin. Havaitut puutteet saavutettavuudessa on selostettu tarkemmin seuraavissa kohdissa.

Puutteet saavutettavuudessa kriteeristön mukaan

WCAG 1.1.1 – Ei-tekstuaalinen sisältö A

Tarkastelemme sivustoamme jatkuvasti ja lisäämme tekstivastineet kuviin, joista se puuttuu. Jos huomaat puuttuvia tekstivastineita, voit ilmoittaa siitä meille.

WCAG 1.2.2 – Tekstitys (tallennettu) A

Sivusto sisältää linkkejä videoihin, jotka eivät ole tekstitettyjä. Tällaisia videoita ovat esimerkiksi alojen esittelyvideot Saskyn YouTube -kanavalla. Tarpeellinen informaatio koulutustarjonnasta on kuitenkin sivustolla saatavilla myös tekstimuodossa. Aiemmin tehtyjä videoita ei tekstitetä jälkikäteen, mutta 23.9.2020 jälkeen julkaistavat videot tekstitetään vaatimusten mukaisesti.

WCAG 1.4.3 – Kontrasti (minimi) AA

Sivusto sisältää otsikoita ja tekstipalkkeja, joiden visuaalisen esitystavan kontrastisuhde ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Liitetiedostot

Pyrimme käyttämään sivustolla mahdollisimman vähän liitetiedostoja ja tuomaan asiat esille varsinaisilla verkkosivuilla. Sivustolla on kuitenkin tällä hetkellä käytetty joitakin pdf- ja doc -tiedostoja, joista osa ei täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Dynasty -tietopalvelu

Sasky.fi -verkkosivustolla käytetään Dynasty -tietopalvelua (Osio: Sasky – Hallinto, organisaatio ja päätöksenteko – Esityslistat ja pöytäkirjat). Tietopalvelun sisältö ei ole täysin saavutettavuusvaatimusten mukainen. Järjestelmäntoimittaja on ilmoittanut, että järjestelmää ei kehitetä saavutettavuusvaatimusten täyttämiseksi.

Havaittujen puutteiden korjaaminen

Pyrimme korjaamaan havaitsemamme puutteet vuoden 2020 loppuun mennessä. Seuraamme jatkuvasti verkkopalvelujemme sisällön saavutettavuutta ja teemme töitä sen parantamiseksi. Lisäksi ohjeistamme ja koulutamme sivun päivittäjiä saavutettavan sisällön tuottamisessa.

Sivustolle ennen 23.9.2020 linkitetyt videot eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia tekstityksen osalta. Laki ei velvoita tekstittämään videoita takautuvasti, mutta 23.9.2020 jälkeen julkaistut ja linkitetyt videot tulemme tekstittämään ohjeistuksen mukaisesti.

Havaitsitko sivustollamme puutteen saavutettavuudessa?

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, voit ilmoittaa niistä sähköisellä palautelomakkeellamme tai sähköpostilla osoitteeseen saavutettavuus@sasky.fi.

Vastaamme viestiisi 14 vuorokauden kuluessa. Voit myös tarvittaessa pyytää meiltä ei-saavutettavia sisältöjä saavutettavassa muodossa.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero: vaihde 0295 016 000

Saavutettavuusselosteet muiden järjestelmien osalta