Siirry sisältöön

Kansainvälisenä kohti tulevaisuutta

Ilokseni voin kertoa, että Saskyn kansainvälisyydelle kuuluu koronapandemiasta huolimatta oikein hyvää: sekä Saskyn ammatilliselle että yleissivistävälle koulutukselle on myönnetty Erasmus + akkreditointi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Saskylle myönnettiin takuurahoitus opiskelijoiden ja henkilöstön  Erasmus + -vaihtoihin Eurooppaan koko seuraavan EU-ohjelmakauden ajan – siis vuosille 2021-2027.  

Erasmus + apurahat tarjoavat perushenkiinjäämistason toimeentulon; nuoren ulkomaanjaksoa varten ei tarvitse tyhjentää koko suvun säästöpossuja. Vaihtoon voi lähteä pitkäksi tai lyhyeksi aikaa, yksin tai ryhmässä. Erasmus+ -vaihtojen lisäksi Sasky tarjoaa vaihtomahdollisuuksia Pietariin Opetushallituksen tuella. Ulkomailla opittu integroidaan osaksi opintoja, sillä kv-jaksoilla opitaan valtavan tärkeitä asioita.  Valmistumisen jälkeenkin voi palata opiskelijaksi suorittamaan esimerkiksi Kansainvälisessä työympäristössä toimimisen tutkinnon osaa ja lähteä hankkimaan työkokemusta ulkomailta. Se on työllistymistä ajatellen merkittävä etu ja hyvä mahdollisuus niille opiskelijoille, jotka eivät päässeet koronan vuoksi vaihtoon. 

Korona-aika on vapauttanut aikaa kehittämistyölle: olemme kehittäneet esim. uusia opintoja kv-polulle, henkilöstön kv-jaksojen ohjeistusta ja digitaalista kv-yhteistyötä.  Saskyssa on jo kokeiltu erilaisia toiminnallisia kotikansainvälisyyspajoja, esim. venäläiset kultauspajat, ruokakulttuuriin liittyvä virtuaalivaihto virolaisen partnerikoulun kanssa catering-alalla sekä datanomien ja merkonomien virtuaalivaihto Maltalle. Näistä pyritään jatkossa kehittämään pysyviä, oppilaitosten arkea rikastuttavia toimintamalleja, sillä digitaalisuus avaa uudenlaisia kansainvälisyysmahdollisuuksia myös niille opiskelijoille, jotka eivät itse halua tai pääse lähtemään kv-jaksolle. 

Vaikka korona-aika onkin näyttänyt meille digitaalisuuden luoman mahdollisuuksien maailman, samalla se on tehnyt meille kaikille hyvinkin selväksi sen, että aitoa kohtaamista ei mikään korvaa. Vaikka digitaalinen kv-yhteistyö on oikein hyvä renki, isännäksi siitä ei ole. Siksi toivonkin, että lupaava kehitys jatkuu ja pääsemme mahdollisimman pian taas liikkeelle – avaamaan ikkunat Eurooppaan!  

Kansainvälisin terveisin,

Kasvokuva Saskyn kv-koordinaattori Sirpa Uotilasta.

Sirpa Uotila, kv-koordinaattori