Siirry sisältöön

#kansainvälisyys – Niinan opiskelijatarina

Olen Niina Kuosmanen ja valmistuin keväällä artesaaniksi osaamisalana sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistus. Aloitin opiskelut kaksi vuotta sitten keväällä Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, ja suoritin opintoni pääosin etänä. 

Niina Kuosmanen. Kuvan ottanut Marjatta Hirvi.

Etäopinnot mahdollistivat intohimon seuraamisen 

Olen asunut Englannissa koko aikuisikäni. Ennen opiskelua olin poissa työelämästä muutaman vuoden lasteni ollessa pieniä. Opiskelin aiemmin taiteen kandiksi, jolloin päämateriaalini oli keramiikka. Muutama vuosi sitten löysin Englannista paikallisen kudontapajan johon liityin ja jäin heti koukkuun. Se oli myös henkireikä pikkulapsiarjen keskellä. Tiesin aika pian, että olen löytänyt oman juttuni eli kangaspuilla kutomisen, ja halusin oppia sitä ammattimaisemmin.  

Olin miettinyt Suomeen muuttoa perheeni kanssa jo pidempään, ja muutimmekin Porvooseen keväällä 2021. Eri oppilaitoksia kartoittaessani vastaan tuli Sasky, joka vakuutti minut. Tiesin kyllä, että Tampereelle tai Ikaalisiin emme olisi muuttamassa, mutta otin silti kouluun yhteyttä ja minua kannustettiin laittamaan hakemus sisään. Teams-haastattelun aikana selvisi, että etäopiskelu onnistuisi myös. 

Kudontaa. Kuvan ottanut Marjatta Hirvi.

Joustavuus ja perinteiden jatkuvuus ilahduttivat 

Opintoni sisälsivät kaikille yhteiset tutkinnon osat, joihin kuului esimerkiksi viestintä- ja vuorovaikutusosaamista sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamista. Nämä oli helppo suorittaa etänä, suurimmalta osin Moodlessa. Ammatilliset tutkinnon osat arvioitiin näyttöjen perusteella. Suoritin muun muassa Kulttuurilähtöinen tuotteistaminen- sekä Tuotteen suunnittelu ja valmistus -osiot. 

Opinnoissa parasta oli joustavuus, joka mahdollisti opiskelemisen toiselta paikkakunnalta käsin täysin etänä. Ihan parasta oli myös oppia kutomisen tekniikkaa ja olla siten osana arvokkaan perinteen jatkumoa. 

Tulevaisuuden suunnitelmana yrittäjyys 

Voin suositella lämpimästi sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistusta alana. Opetus ja ohjaus oli Saskylla hyvin pätevää ja joustavaa. Koen, että minua kuunneltiin koko ajan tarkalla korvalla, opetus räätälöitiin minulle sopivaksi ja projektit olivat hyvin relevantteja juuri minun tarpeisiini. 

Tästä eteenpäin tulevaisuuden näkymät ovat ainakin joiltain osin avoinna, mutta yrittäjyys jollain tasolla on ainakin suunnitelmissa.