Siirry sisältöön

#kansainvälisyys – Ninan opiskelijatarina

Olen Nina Aliabeva ja opiskelen Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksessa toimitilahuoltajaksi. Valmistuin ennen nykyisiä opintojani Mäntästä kokiksi keväällä 2022, mutta päätin kesätöiden jälkeen jatkaa opintoja uuden alan parissa – tavoitteenani on valmistua toimitilahuoltajaksi joulukuussa 2023. 


Nina Aliabeva.
Nina Aliabeva.

Opinnot väylä työelämään uudessa kotimaassa 

Muutimme puolisoni kanssa Suomeen vuonna 2018. Ennen muuttoa työskentelin Venäjällä opettajana ja manikyristina ja ajattelin, että työllistyminen uudessa kotimaassa olisi helppoa. Työpaikan saaminen osoittautui kuitenkin haastavaksi, sillä järjestelmä on Suomessa erilainen, joten opiskelu oli paras vaihtoehto löytää oma paikka. 

Opiskelin ensin suomen kieltä Mäntässä muutaman kuukauden ajan, minkä jälkeen opettajani ehdotti tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) Saskyssa. TUVAssa tutustuimme muun muassa suomalaiseen kulttuuriin ja eri koulutusvaihtoehtoihin, sekä vahvistimme kielen osaamista. Myös opettajista jäi positiivinen kokemus ja meidät kaikki otettiin hyvin vastaan. 

Opettajilta tukea arkeen ja kielen oppimiseen 

Kun aloitin kokin opinnot, kaikki oli vielä uutta – opiskelu vieraalla kielellä tuntui alkuun haasteelliselta, ja myös paikallinen ruokakulttuuri oli minulle vieras. Toisaalta opinnot tukivat sopeutumisessa yhteiskuntaan – muuttaessani Suomeen esimerkiksi kaupassakäynti oli haastavaa, koska kieli ja tuotteet olivat outoja, enkä puhunut muuttaessani englantia. Koulusta sain tukea kielen ja raaka-aineiden ymmärtämiseen, mikä helpotti myös arjessa toimimista. Myös se, että opiskelen tällä hetkellä toista ammattia, on vahvistanut kieliosaamistani entisestään. 

Vaikka kieli oli iso haaste opintojen alussa, opettajat suhtautuivat tähän ymmärtävästi ja auttoivat opiskelutaitojen kehittämisessä. He myös tuntevat meidät hyvin yksilöinä ja suunnittelevat opintoja niin, että ne sopivat kullekin opiskelijalle. Voin luottaa siihen, että mahdolliset ongelmat ratkaistaan yhdessä opettajan kanssa. 

Työkokemusta kesätöistä 

Aloitin opinnot puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla viime elokuussa. Olemme tähän mennessä oppineet käyttämään monipuolisia puhdistuslaitteita sekä ymmärtämään erilaisia pesuaineita ja tekstiilejä. Alassa on mielestäni parasta se, miten saa konkreettisesti aikaan miellyttävän puhtaan ympäristön. Kun työhön saa lisäksi toimivat välineet, sitä on helppo tehdä. 

Työskentelin viime kesän kokkina sairaalan suurtalouskeittiössä ja ensi kesäksi pääsin samaan sairaalaan toimitilahuoltajan töihin. Tällä hetkellä puhtausala tuntuu enemmän omalta jutulta, ja toivon valmistumisen jälkeen saavani vakituisen työpaikan alalta. Toisaalta myös opintojen jatkaminen välinehuoltajaksi kiinnostaa. 

Jännityksestä onnistumisiin 

Vaikka koin opintojen alussa haasteita, suurimmat ongelmat ovat nyt takana päin ja sekä Suomeen muutto että opiskelu suomeksi tuntuvat hyvältä. Mänttä on asuinpaikkana rauhallinen ja olen myös saanut suomalaisia ystäviä. 

Jos joku miettii opiskelua Suomessa, suosittelen kokeilemaan! Suosittelen myös Saskya sekä näitä molempia aloja maahanmuuttajataustaisille hakijoille. Opettajien suhtautuminen jännitti minua etukäteen, mutta he ovat olleet hyvänä tukena opinnoissa, kielen oppimisessa ja esimerkiksi työhakemuksien teossa.