Siirry sisältöön

#kansainvälisyys – Ullan opiskelijatarina

Olen Ulla Mauno ja opiskelen Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa tekstiilialan artesaaniksi. Aloitin opinnot keväällä 2023 maaliskuussa, eli lukuvuoden viimeisen jakson alussa. Kotini on Italiassa, joten jatkossa minun on tarkoitus tehdä opintoja pääosin etänä, muutamia Suomen vierailuja lukuunottamatta. Opinnot kestävät todennäköisesti ainakin vuoden, mutta tarkkaa aikataulua minulla ei vielä ole. 

Ulla Mauno.

Kiinnostus kudontaan toi Suomeen 

Olen työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta Italiassa ympäristöalan konsulttifirmassa, jossa teemme töitä ilmastonmuutokseen liittyvien teemojen parissa – olen muun muassa koordinoinut useita Afrikassa toteutettavia hankkeita, joilla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta. Opiskelin ympäristöalaa alun perin Kuopion yliopistossa, josta valmistuin vuonna 2006.  

Konsultin työssä ollaan paljon tietokoneella, tempo on kova ja töitä on paljon, ja minulle heräsi ajatus, että voisi olla oikea hetki tehdä jotain muuta. Minulla ei ole suurta taustaa käsitöiden tekemisestä, vaikka olenkin aina tykännyt niistä ja tehnyt esimerkiksi muutaman maton aiemmin – kutominen onkin jäänyt mieleen asiana, jota olisi kiva tehdä enemmänkin. Selvitin jo Italiassa mahdollisuuksia päästä tekemään kudontaa ja kävin yhden paikallisen käsityöläisen luona harjoittelemassa, mutta isomman maton kutominen ei ollut siellä mahdollista. Siitä syntyi ajatus, että olisi kiva lähteä opiskelemaan alaa. Myös mahdollisuus huomioida kestävyys on motivoiva tekijä – esimerkiksi mattojen raaka-aineet ovat kierrätystekstiiliä ja se sopii hyvin omaan ajatusmaailmaani. 

Joustavuus ja mahdollisuus vaikuttaa 

Kun alun perin mietin mahdollisuutta lähteä opiskelemaan, kävin etänä keskusteluja useamman oppilaitoksen kanssa. Valitsin tulla opiskelemaan juuri Saskyyn, koska opinnot vaikuttivat joustavilta ja kemiat pelasivat hyvin yhteen opettajan kanssa – keskustelusta tuli olo, että oman mielenkiinnon mukaan pystyy vaikuttaa paitsi tekemisen vaikeustasoon, myös siihen, mitä opinnoissa painotetaan. Kävin myös tutustumassa tiloihin ennen päätöksentekoa, ja isot ja siistit puitteet tekivät vaikutuksen. Myös sijainti vaikutti päätökseeni, koska minulla asuu tuttuja Tampereella. Töissä tuli mahdollisuus ottaa pieni tauko ja sain opettajan kanssa sovittua, että hyppään mukaan kesken vuotta, joten kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. 

Olen nyt kolmen kuukauden aikana ehtinyt kokeilla puuvillatyön eli maton tekemistä, tehnyt villasta pari huivia ja tehnyt myös pellavatyön, jossa on materiaalin puolesta omat haasteensa. Olen tehnyt tiivistetysti pienempiä projekteja, jotta olen saanut kokeilla eri materiaaleja – lisäksi täällä tehdään esimerkiksi huovutusta, kankaanpainantaa ja muita erikoistekniikoita. Saamme myös opinnoissa painottaa niitä taitoja, jotka erityisesti kiinnostavat, ja itselleni tämä on juuri kudonta.

Ulla Maunon tähän mennessä tekemiä harjoitustöitä.

Asiakastöitä ja ryhmähenkeä 

Olen tähän mennessä tehnyt töitä omien suunnitelmieni mukaan ja omaan käyttöön, mutta jatkossa painotus on enemmän asiakastilauksissa. Pääsin jo osallistumaan yhden asiakastyön suunnitteluun, mikä oli tosi kiva juttu. On mielenkiintoista, että heti ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on asiakastöitä ja -kontakteja. 

Parasta on ollut mahdollisuus olla täysipäiväisesti opiskelija ja tilaisuus nähdä myös muiden ryhmäläisten töitä ja ratkaisuja. Meitä on täällä hyvä ja samanhenkinen porukka, jonka kesken on käyty hyviä keskusteluja ja opittu toisiltamme. 

Tulevaisuuden suunnitelmissa etäopiskelu

Teen jatkossa opintoja pääosin etänä, mutta tulen silloin tällöin käymään myös paikanpäällä. Etäopiskelijoita on tällä alalla muitakin ja olen seurannut sivusta, että tämä toimii hyvin. Siitä on etua, että olemme opettajan kanssa tavanneet ja hän on nähnyt mitä jo osaan, joten etänä työskentely on tältä pohjalta helpompaa. 

Toivoisin voivani jatkossa yhdistää sekä päivätyöni että käsityöt niin, että voisin tehdä osa-aikaisesti molempia. Yritystoiminta esimerkiksi kudonnan tiimoilta voisi kiinnostaa, mutta elämäni on todennäköisesti jatkossakin sekä Suomessa että Italiassa, joten pitää katsoa, mihin suuntaan suunnitelma kehittyy. Italiassa asuu toisaalta myös paljon pohjoismaalaisia, jotka voisivat tykätä kierrätysmateriaaleista tehdyistä matoista. 

Oma kokemukseni Saskysta ja tämän alan opinnoista on todella positiivinen – kaikki on toiminut hyvin ja voin lämpimästi suositella tätä myös muille. Vaikka oma taustani on hyvin toisenlainen, opinnot ovat tuntuneet omalta, eli kannattaa rohkeasti kokeilla mikäli ala kiinnostaa!