Siirry sisältöön

#saskylaiset – Sannin opiskelijatarina

Olen Sanni Leppänen ja opiskelen kolmatta vuotta Saskyssa Vammalan ammattikoulussa cateringalalla. Ensi keväänä olisi tarkoitus valmistua kokiksi.

Mustaan kokin asuun pukeutunut silmälasipäinen henkilö ravintolan linjaston edustalla.

Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, Laviasta, jossa ei ollut peruskoulun jälkeen paljonkaan opiskeluvaihtoehtoja, joten piti etsiä opiskelupaikkaa muualta. Halusin lähteä Sastamalaan opiskelemaan cateringalaa, koska kokkiala ja ruuanlaitto ovat aina kiinnostaneet minua. Olen tykännyt laittaa kotona ruokaa ja kotitaloutta minulla oli myös valinnaisaineena yläkoulussa.

Oppilaitoksen asuntolassa on ollut hyvä asua

Se, että lähdin pois kotoa ja muutin omilleni muualle opiskelemaan aika nuorena heti peruskoulun jälkeen, tuntui aluksi vähän jännittävältä. Oppilaitoksen asuntolaan oli kuitenkin helppo tulla ja olen viihtynyt siellä hyvin. Asuntolassa asuu mukavaa porukkaa ja tulemme hyvin toimeen keskenämme.

”Kun muuttaa heti peruskoulun jälkeen pois kotoa, niin asuntolaan on vähän pienempi kynnys muuttaa kuin kokonaan omilleen.”

Opiskelussa parasta on ollut uuden oppiminen

Opiskelussa parasta on ollut kaiken uuden oppiminen. Vaikka opinnoissa käydäänkin läpi aika lailla perusasioista, uutta oppia on tullut paljon. Esimerkiksi uusien ruokalajien tekemisen oppiminen on ollut todella kivaa. Vaikka olenkin tehnyt paljon keittiöhommia kotona, on uutta asiaa tullut paljon, koska suurkeittiössä asiat tehdään eri tavalla. Myös astiat, koneet ja laitteet ovat erilaisia.

Mustaan kokin asuun pukeutunut silmälasipäinen henkilö ravintolassa järjestämässä lautaspinoja telineeseen.

Viihdyn hyvin keittiön puolella

Ensimmäisen vuoden ajan tarjoilijat ja kokit opiskelevat yhdessä, mutta sen jälkeen tehdään valinta, kumman alan opinnoissa haluaa jatkaa. Itse huomasin heti ensimmäisen harjoittelun aikana, että kokkipuoli on enemmän minun juttuni, koska viihdyn hyvin keittiön puolella. Ensimmäisenä opiskeluvuotena meillä oli vähän pidempi harjoittelu ja toisena vuotena lyhyempi, kuukauden mittainen jakso. Molemmat harjoittelut tein Sastamalassa leipomoiden ravintolassa.

Opiskeluvaihtoehtoihin ja eri aloihin tutustuminen tärkeää

Suosittelen alaa kaikille sellaisille henkilöille, joita ruuan tekeminen ja tekemisen oppiminen kiinnostaa. Pitää olla myös sellainen kunto, että jaksaa tehdä fyysistäkin työtä ja seistä pitkiäkin aikoja työpäivän aikana.

”Kannattaa käydä tutustumassa oppilaitoksiin ja eri koulutusvaihtoehtoihin paikan päällä, kun miettii omaa alavalintaa”.

On todella tärkeää käydä myös tutustumassa eri aloihin ennen lopullista valintaa, koska paikan päällä saa paremman käsityksen siitä, mitä mikäkin ala pitää sisällään ja millaista siellä opiskelu on. Tärkeää on myös miettiä, mitä itse haluaa. Kun itse olin yläkoulussa ja piti tehdä valintoja jatko-opintojen suhteen, koronapandemia oli päällä, emmekä päässeet oppilaitoksiin tutustumaan. Vaikka meille esiteltiinkin eri koulutusvaihtoehtoja etäyhteyksien kautta, se ei kuitenkaan ollut sama asia kuin paikan päällä käyminen. Onneksi kuitenkin tiesin hyvin, mikä minua kiinnosti ja tämä on ollut oikein hyvä valinta.

Mustaan kokin asuun pukeutunut silmälasipäinen henkilö ravintolakeittiön ovella.

Alalla on hyvin töitä tarjolla

Kun keväällä valmistun, toivon saavani alalta työpaikan. Vaikka omalta kotipaikkakunnalta ei ehkä töitä löydy, niin muuten tämän alan töitä pitäisi olla hyvin tarjolla. Vielä en osaa sanoa, jatkanko vielä jossain vaiheessa opintoja tällä alalla, ensin olisi joka tapauksessa tarkoitus tehdä alan töitä.


Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.