Siirry sisältöön

Kitaranrakennus

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Soitinrakennusalan osaamisala

Lähikuva keskeneräisestä akustisesta kitarasta, johon kitaranrakennuksen opiskelija kiinnittää nauhoja otelautaan.
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat
Hakutyyppi:
Jatkuva haku

Kitaranrakentaja rakentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia soittimia

Soitinrakennusalan artesaani rakentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia näppäilysoittimia kuten kitaroita, bassoja, mandoliineja jne. Kitaranrakennuksen opinnoissa tutustutaan sekä sähkökitaroiden että akustisten kitaroiden rakentamiseen. Ensimmäisenä soitinrakennusalan opinnoissa rakennetaan kiinteärunkoinen sähkökitara tai -basso. Soitinrakennuksen koko prosessi tulee tutuksi opintojen aikana – suunnittelu, piirustukset, soittimien materiaalit, valmistustekniikat, markkinointi jne.

Artesaaniopinnot kitaranrakennuksessa ovat käytännön tekemiseen painottuvia, mutta koulutus sisältää myös teoriaopintoja, mm. akustiikkaa, työturvallisuutta ja soitinrakennuksen historiaa. Saskyn Ikatan soitinrakennusosasto on Suomen ainoa paikka, jossa voi opiskella kitaranrakennusta päätoimisesti.

Valmistuneet kitaranrakennuksen artesaanit toimivat soitinrakentajina ja -korjaajina, puusepänalla ja erilaisissa musiikkialan tehtävissä.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, kitaranrakennus

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Hakuaika
  05.02.2024 — 31.05.2024
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  Ikaalisissa tarjottava koulutus on soitinrakennusalan osaamisalalta (kitaranrakennus).

  Tutkinnon suorittaneen osaaminen

  Ikatan soitinrakennusosasto on Suomessa ainoa paikka, jossa voi opiskella kitaranrakennusta päätoimisesti. Opinnoissa keskitytään sähkö- ja akustisiin kitaroihin ja bassoihin sekä mandoliineihin.

  Alan ammattilaiselta vaaditaan kädentaitoja, pitkäjännitteisyyttä, sitoutumista alaan sekä kiinnostusta ja tietämystä musiikista.

  Valmistuneet kitaranrakentaja-artesaanit toimivat soitinrakentajina ja -korjaajina, puusepänalalla ja musiikkialan tehtävissä.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy ammattialasta riippuen mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Huom! Perusopetuksensa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneellä toisen asteen koulutus on kokonaan maksutonta.
  Muuta huomioitavaa
  Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät. Ennakkotehtävän löydät täältä https://sasky.fi/oppilaitokset/ikaalisten-kasi-ja-taideteollisuusoppilaitos/ennakkotehtavat/
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Artesaaniopinnot soitinrakennusalalla sopivat henkilölle, jolla kädentaitoja, pitkäjänteisyyttä sekä tietämystä musiikista. Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Koulutuksen sisältö

Kitaranrakennuksen artesaaniopintojen aikana tutuksi tulee koko soitinrakennuksen prosessi. Opinnot ovat käytännön tekemiseen painottuvia.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Ennakkotehtävän löydät täältä

Lisätietoja antaa

Opintotoimisto:
puh. 044 755 4532
ikata@sasky.fi