Tarjoilija
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto | Asiakaspalvelun osaamisala
- Oppilaitos:
- Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Sasky Vammalan ammattikoulu
- Koulutustyyppi:
- Ammatillinen perustutkinto
- Teemat:
- Ravintola- ja catering-ala
- Hakutyyppi:
- Jatkuva haku, Yhteishaku
Opiskele tarjoilijaksi Tampereella, Sastamalassa, Hämeenkyrössä tai Mänttä-Vilppulassa!
Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Hän tuntee myymänsä tuotteet ja osaa yhdistää ruokia ja juomia. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti– ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa.
Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhlapalvelu– tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.
Opintojen aikana opitaan toimimaan asiakaspalvelutehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja julkisen sektorin paikoissa. Tarjoilija osaa tehdä monipuolisia kattauksia ja esitellä myytäviä tuotteita. Tarjoilijan tehtäviin kuuluvat myös ravintolasalin puhtaanapitoon liittyvät tehtävät.
Koulutukset jatkuvassa haussa
-
Ravintola- ja cateringalan osatutkinto, tarjoilija
- Paikkakunta
- Hämeenkyrö
- Hakuaika
- 02.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Ammatti-instituutti Iisakin (Hämeenkyrö) ja työelämän kanssa. Opinnot sisältävät käytännön tehtävissä toimimista työpaikalla (koulutus- tai oppisopimuksella) sekä käytäntöä täydentävää lähi- tai verkko-opiskelua.
Koulutus pitää sisällään hygieniaosaamis- ja anniskelupassin.
Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen.
Tarjoilijan työtehtäviä ovat esimerkiksi:
– asiakkaiden pöytiin opastaminen
– tilausten ottaminen ja laskutus
– pöytien siistimisestä huolehtiminen
Työpaikkoja mm. ravintolat, henkilöstöravintolat, pubit, yökerhot, liikenneasemat, kahvilat, pikaruoka- ja juhlapalvelu- tai matkailuyritykset.
Työ on tyypillistä vuorotyötä, jossa työaika voi usein sijoittua myös iltaan ja viikonloppuun.- Kustannukset
- Koulutus on muuten maksutonta, mutta opiskelija kustantaa itse työvaatteet ja – kengät sekä sähköisen oppimateriaalin (eKampus).
- Muuta huomioitavaa
- Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun. Koulutuksen arvioitu kesto 6 kk ja opinnot voi aloittaa joustavasti sopimuksen mukaan. Oppimisen kehittymistä seurataan osaamispassin avulla.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Lisää koulutusta voi hankkia suorittamalla ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kokonaisuudessaan.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Mänttä-Vilppula
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Perustutkinnon suorittanut osaa:
– toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
– palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
– hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
– toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Lisäksi asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) suorittanut osaa:
– toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
– kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
– esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.- Kustannukset
- Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
- Muuta huomioitavaa
- Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (monimuoto-opinnot)
- Paikkakunta
- Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja verkko-opintoina. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.
Tutkinnon suorittanut:
– toimii asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisissa ravintoloissa tai julkisella sektorilla
– osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
– osaa esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluita- Kustannukset
- Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
- Muuta huomioitavaa
- Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Sastamala
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Opintojen aikana opitaan toimimaan asiakaspalvelutehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja julkisen sektorin paikoissa. Tarjoilija osaa tehdä monipuolisia kattauksia ja esitellä myytäviä tuotteita. Tarjoilijan tehtäviin kuuluvat myös ravintolasalin puhtaanapitoon liittyvät tehtävät.
- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija
- Paikkakunta
- Tampere
- Hakuaika
- 22.12.2023 — 22.12.2024
Lisätietoa
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
*toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
*kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
*esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Laajuus ja kesto
180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.
Pääsyvaatimus
Peruskoulu
Tutkinnon muodostuminen
Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
- Muuta huomioitavaa
- Seuraavat aloitukset: 28.10.2024 tai sovitusti haastattelun perusteella
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
Koulutuksen sisältö
180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa; Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa; asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
ruokapalvelun osaamisalan (kokki). Opiskelija valitsee näistä toisen ensimmäisen lukuvuoden loppupuolella.
Tarkemman kuvauksen tutkinnon muodostumisesta löydät ePerusteet – palvelusta.
Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista sekä mahdollisista tukitoimista.
Kustannukset opiskelijalle
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)
Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Muuta huomioitavaa
Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa.
Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
Aikataulut Tampereella
Seuraavat aloitukset:
– 8.1.2024
– 5.2.2024
– 2.4.2024
tai sovitusti haastattelun perusteella.
Lisätietoa antaa Sastamalassa
-
Harri Pääkkönen
Opinto-ohjaaja
Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Vammalan ammattikoulu
Lisätietoa antaa Mänttä-Vilppulassa
-
Mari Järvenpää
Koulutuspäällikkö
Mäntän seudun koulutuskeskus
Lisätietoa antaa Tampereella
-
Minna Vainio
Opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto
-
Tiina Lindh
Koulutusohjaaja, opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto