Siirry sisältöön

Tarjoilija

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto | Asiakaspalvelun osaamisala

Tarjoilija pitää kädellään kahta lautasta.
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Ravintola- ja catering-ala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Opiskele tarjoilijaksi Tampereella, Sastamalassa, Hämeenkyrössä tai Mänttä-Vilppulassa!

Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Hän tuntee myymänsä tuotteet ja osaa yhdistää ruokia ja juomia. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti– ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa.

Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhlapalvelu– tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.

Opintojen aikana opitaan toimimaan asiakaspalvelutehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja julkisen sektorin paikoissa. Tarjoilija osaa tehdä monipuolisia kattauksia ja esitellä myytäviä tuotteita. Tarjoilijan tehtäviin kuuluvat myös ravintolasalin puhtaanapitoon liittyvät tehtävät.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

  • Ravintola- ja cateringalan osatutkinto, tarjoilija

    Paikkakunta
    Hämeenkyrö
    Hakuaika
    02.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Koulutus toteutetaan yhteistyössä Ammatti-instituutti Iisakin (Hämeenkyrö) ja työelämän kanssa. Opinnot sisältävät käytännön tehtävissä toimimista työpaikalla (koulutus- tai oppisopimuksella) sekä käytäntöä täydentävää lähi- tai verkko-opiskelua.

    Koulutus pitää sisällään hygieniaosaamis- ja anniskelupassin.

    Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen.

    Tarjoilijan työtehtäviä ovat esimerkiksi:
    – asiakkaiden pöytiin opastaminen
    – tilausten ottaminen ja laskutus
    – pöytien siistimisestä huolehtiminen

    Työpaikkoja mm. ravintolat, henkilöstöravintolat, pubit, yökerhot, liikenneasemat, kahvilat, pikaruoka- ja juhlapalvelu- tai matkailuyritykset.
    Työ on tyypillistä vuorotyötä, jossa työaika voi usein sijoittua myös iltaan ja viikonloppuun.

    Kustannukset
    Koulutus on muuten maksutonta, mutta opiskelija kustantaa itse työvaatteet ja – kengät sekä sähköisen oppimateriaalin (eKampus).
    Muuta huomioitavaa
    Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun. Koulutuksen arvioitu kesto 6 kk ja opinnot voi aloittaa joustavasti sopimuksen mukaan. Oppimisen kehittymistä seurataan osaamispassin avulla.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Lisää koulutusta voi hankkia suorittamalla ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kokonaisuudessaan.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Perustutkinnon suorittanut osaa:
    – toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
    – palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
    – hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
    – toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

    Lisäksi asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) suorittanut osaa:
    – toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
    – kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
    – esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula,Hämeenkyrö,Tampere,Sastamala
    Hakuaika
    20.02.2024 — 19.03.2024
    Lisätietoa

    Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi.


    Kokki työskentelee ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

    Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.


    ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

    • kädentaidot ja luovuus

    • hygieenisyys

    • hyvä fyysinen kunto

    • vuorovaikutustaidot


    TYÖPAIKKOJA:

    • ravintolat ja kahvilat

    • suurkeittiöt

    • juhla- ja pitopalveluyritykset

    Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Koulutuksen suorittanut tarjoilija työskentelee anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja asiakaspalvelutehtävissä. Tarjoilijalta edellytetään hyvää ruoka- ja juomatuntemusta. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa.

    Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhla- palvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.


    ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

    • asiakaspalvelutaidot ja joustavuus

    • kielitaito

    • hygieenisyys

    • hyvä fyysinen kunto


    TYÖPAIKKOJA:

    • ravintolat, kahvilat ja pikaruokapaikat

    • pubit ja yökerhot

    • liikenneasemat

  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (monimuoto-opinnot)

    Paikkakunta
    Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja verkko-opintoina. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.

    Tutkinnon suorittanut:
    – toimii asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisissa ravintoloissa tai julkisella sektorilla
    – osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
    – osaa esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluita

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Sastamala
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Opintojen aikana opitaan toimimaan asiakaspalvelutehtävissä erilaisissa ravintoloissa ja julkisen sektorin paikoissa. Tarjoilija osaa tehdä monipuolisia kattauksia ja esitellä myytäviä tuotteita. Tarjoilijan tehtäviin kuuluvat myös ravintolasalin puhtaanapitoon liittyvät tehtävät.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija

    Paikkakunta
    Tampere
    Hakuaika
    22.12.2023 — 22.12.2024
    Koulutus alkaa
    1.1.2023
    Lisätietoa

    Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
    *toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
    *kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
    *esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

    Laajuus ja kesto

    180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

    Pääsyvaatimus

    Peruskoulu

    Tutkinnon muodostuminen

    Pakolliset tutkinnon osat:
    Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
    Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
    Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp

    Lisäksi:
    Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
    Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
    Muuta huomioitavaa
    Seuraavat aloitukset: – 8.1.2024 – 5.2.2024 – 2.4.2024 tai sovitusti haastattelun perusteella.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Koulutuksen sisältö

180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa; Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa; asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
ruokapalvelun osaamisalan (kokki). Opiskelija valitsee näistä toisen ensimmäisen lukuvuoden loppupuolella.

Tarkemman kuvauksen tutkinnon muodostumisesta löydät ePerusteet – palvelusta.

Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista sekä mahdollisista tukitoimista.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)

Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa.

Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.

Aikataulut Tampereella

Seuraavat aloitukset:
– 8.1.2024
– 5.2.2024
– 2.4.2024

tai sovitusti haastattelun perusteella.

Lisätietoa antaa Sastamalassa

Lisätietoa antaa Mänttä-Vilppulassa

Lisätietoa antaa Tampereella