Siirry sisältöön

Lounasruokien valmistus

Ravintola- ja catering-ala | Tutkinnon osa

salaattibuffee
Oppilaitos:
Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto
Paikkakunta:
Tampere
Koulutustyyppi:
Osatutkinto
Koulutusala:
Ravintola- ja catering-ala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku
Toteutustapa:
Lähiopetus

Opi valmistamaan herkullisia lounasruokia ja kehity alan ammattilaiseksi

Kiinnostaako sinua työ ravintola- ja catering-alalla? Lounasruokien valmistus on tutkinnon osa ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta, ja se tarjoaa käytännönläheisen väylän alan tehtäviin. Koulutuksen aikana opit raaka-aineiden vastaanottoa, varastointia ja käsittelyä, lounasruokien ja leivontatuotteiden valmistamista sekä asiakaspalvelussa toimimista. Saat valmiuksia toimia monipuolisissa keittiö- ja asiakaspalvelutehtävissä – osaamista, jota arvostetaan laajasti ruokapalvelualalla.

Alan työtehtävissä menestyminen edellyttää joustavuutta, palveluhenkisyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa. Koulutuksen aikana suoritetaan hygieniapassi, ja halutessasi voit suorittaa myös anniskelupassin. Huomioithan, että hygieniapassi ja anniskelupassi ovat maksullisia ei oppivelvollisille opiskelijoille.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

  • Lounasruokien valmistus, 40 osp, (tutkinnon osa ravintola – ja catering-alan perustutkinnosta)

    Paikkakunta
    Tampere
    Hakuaika
    01.10.2025 — 14.11.2025
    Koulutus alkaa
    12.1.2026
    Lisätietoa

    Lounasruokien valmistus, 40 osp, (tutkinnon osa ravintola – ja catering-alan perustutkinnosta) 12.1.-29.5.2026

    Koulutuksen aikana opit:
    • raaka-aineiden vastaanottoa, varastointia ja käsittelyä
    • lounasruokien ja leivontatuotteiden valmistamista
    • asiakaspalvelussa toimimista

    Alalla työskentelyn edellytyksiä ovat:
    – joustavuus
    – palveluhenkisyys
    – hyvä fyysinen kunto

    Koulutuksen aikana suoritetaan hygieniapassi ja mahdollisuus anniskelupassin suorittamiseen. Hygienia- ja anniskelupassi ovat maksullisia ei oppivelvollisille opiskelijoille.

    Kustannukset opiskelijalle:
    Koulutus on maksutonta, mutta kustannuksia saattaa syntyä mm.
    • koulumatkoista
    • työvälineistä
    • opiskelumateriaalista
    • työvaatteista ja jalkineista

    Koulutus soveltuu sinulle, jos:
    • olet kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta
    • sinulla on peruskoulu suoritettuna etkä ole oppivelvollinen
    • äidinkielesi ollessa joku muu kuin suomi, suoritat Saskyn kielikokeen hyväksytysti tasolla A2.2

    Opinnot muodostuvat lähiopetuksesta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Arvioitu opiskeluaika 5 kuukautta. Koulutus on mahdollista myös oppisopimuksella, jolloin hakijalla tulee olla oppisopimuspaikka tiedossa opintojen alkaessa. Koulutuksen aikana voidaan arvioida mahdollisuuksiasi suorittaa koko tutkinto.

    ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

    Hakeutuminen koulutukseen:
    Hakeutuminen koulutukseen tapahtuu Sasky nettisivujen kautta.
    • Hakuajankohta: 1.10.-14.11.2025
    • Haastattelut:17.-28.11.2025
    • Valintapäätökset hakijalle: 12.12.2025 mennessä

    Jatkuvassa haussa hakuvaiheeseen kuuluu ennakkotehtävä ja haastattelu.

    Ennakkotehtävä:
    • linkki ennakkotehtävään: https://sasky.fi/wp-content/uploads/2024/10/Sasky_TPA_ennakkotehtava.pdf
    • Tallenna ennakkotehtävä pdf- muodossa ja nimettynä omalla nimelläsi, Sukunimi Etunimi.
    • Palauta ennakkotehtävä sähköpostin liitteenä 17.11.2025 mennessä osoitteeseen tpa.haku@sasky.fi
    • Mikäli et palauta ennakkotehtävää määräaikana,17.11.2025 mennessä, hakemuksesi mitätöityy.

    Haastattelu:
    • Ennakkotehtävän palauttaneille hakijoille lähetetään sähköpostissa kutsu haastatteluun 17.11.2025 mennessä.
    • Haastattelut pidetään 17.-28.11.2025 välisenä aikana.
    • Mikäli et osallistu haastatteluun, hakemuksesi mitätöityy.

    Kielikoe:
    Jos äidinkielesi on joku muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. Kielikoe pidetään 24.11.2025. Hyväksytyn kielikokeen sekä palautetun ennakkotehtävän jälkeen saat kutsun haastatteluun.
    Kielikokeen tulos on voimassa 6 kuukautta Saskyn koulutuksiin.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus soveltuu sinulle, jos olet kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta ja haluat kehittää osaamistasi ravintola- ja catering-alalla. Osallistuminen edellyttää, että sinulla on peruskoulu suoritettuna. Mikäli äidinkielesi on jokin muu kuin suomi, sinun tulee suorittaa Saskyn kielikoe hyväksytysti ennen koulutuksen aloittamista.

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on maksutonta, mutta kustannuksia saattaa syntyä mm.

  • koulumatkoista
  • työvälineistä
  • opiskelumateriaalista
  • työvaatteista ja jalkineista
Ennakkotehtävä
  • Tallenna ennakkotehtävä pdf- muodossa ja nimettynä omalla nimelläsi, Sukunimi Etunimi.
  • Palauta ennakkotehtävä sähköpostin liitteenä 17.11.2025 mennessä osoitteeseen tpa.haku@sasky.fi
  • Mikäli et palauta ennakkotehtävää määräaikana,17.11.2025 mennessä, hakemuksesi mitätöityy.

Hakijoiden haastattelu
  • Ennakkotehtävän palauttaneille hakijoille lähetetään sähköpostissa kutsu haastatteluun 17.11.2025 mennessä
  • haastattelut pidetään 17.-28.11.2025 välisenä aikana
  • mikäli et osallistu haastatteluun, hakemuksesi mitätöityy
Kielikoe

Jos äidinkielesi on joku muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. Kielikoe pidetään 24.11.2025. Hyväksytyn kielikokeen sekä palautetun ennakkotehtävän jälkeen saat kutsun haastatteluun.

Kielikokeen tulos on voimassa 6 kuukautta Saskyn koulutuksiin.

Lisätietoa antaa:

kokki, lounasruoka, ravintola, lounaskokki, osatutkinto