Lataa pdf

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

Luonto-ohjaaja
Koulutusaika: 10.1.2022 – 20.12.2023
Hakuaika: 2.1.2023 – 31.12.2023
Osaamisala: Luontoalan osaamisala

Koulutuksen kuvaus

Luontoalan osaamisala
Luontoalan osaamisalan suorittanut luonto-ohjaaja osaa toimia luontoon liittyvissä käytännön ohjaustehtävissä. Hän omaa hyvät tiedot luonnosta ja sen ilmiöistä. Hän osaa kertoa ryhmälle luonnosta ja huolehtia ohjaustoiminnassa tarvittavista välineistä. Hän osaa huolehtia ryhmän turvallisuudesta ja toimia asiakaslähtöisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonnonvaratuottaja osaa hyödyntää paikallista luontoa luonnontuotealalla. Hän osaa huolehtia marjojen, sienten ja yrttien keräyksestä ja jatkojalostuksesta. Hän tuntee kattavasti luonnontuotealan toimijoita ja luonnontuotteita.

Koulutuksen sisältö

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 70-85 osaamispistettä ja valinnaisia 60-75 osaamispistettä.

Luonto- ja ympäristöalalla toimiminen 30 osp (pakollinen tutkinnon osa)
Sisältö: Sisältää ympäristöekologian, vastuullisen kuluttamisen, kasvin- ja eläintuntemuksen,
luonnossa liikkumisen, ympäristönhoidon, työturvallisuuden, työvälineiden käytön ja
luonnonmukaisen tuotannon opintoja.

Luonnossa Ohjaaminen 40 osp (pakollinen tutkinnon osa)
Sisältö: Sisältää luonto-ohjelmapalvelun järjestämisen, ryhmän ohjaamisen, asiakaspalvelun, luontotuntemuksen, luonnossa liikkumisen ja vastuullisuuden.

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Olli Sairanen
puh. 044-3440572,
olli.sairanen@sasky.fi

Hae koulutukseen