Siirry sisältöön

Kultaa Artesaaniruoan SM-kilpailussa

Hämeenkyröläisen kuusenkerkkäsiirapin pakkaus palkittiin aitoudesta ja laadusta

Hämeenkyrössä toimiva T:mi Terri Kunnaskari on voittanut kultamitalin valtakunnallisessa Artesaaniruoka SM 2025 -kilpailussa elintarvikepakkaussarjassa. Yritys palkittiin kuusenkerkkäsiirapin tuotepakkauksellaan, joka vakuutti tuomariston aitoudellaan, laadullaan ja visuaalisella harmoniallaan.

Teräksisen pöydän päällä pulloja, joissa sisällä ruskeaa kuusenkerkkäsiirappia, pulloissa on vihreä-musta etiketti, jossa valkoisella tyyliteltyjä piirroksia kuusenkerkistä, pullojen ympärillä pöydällä tuoreita kuusenkerkkiä.

Palkinnot jaettiin 11. lokakuuta 2025 Kemiönsaaren Söderlångvikin kartanon juhlavassa gaalaillassa. Palkinnon luovutti yritykselle tunnettu Strömsö-kokki Micke Björklund yhdessä kilpailun järjestäjien kanssa.

Tuomaristo palkitsi kuusenkerkkäsiirapin sen erottuvasta ilmeestä ja laadukkaasta kokonaisuudesta. Arvioinnissa todettiin mm:

Kaunis ja harmoninen kokonaisuus. Istuu laatumielikuvaan, on aito ja metsä maistuu.

Luonto inspiraation lähteenä ja raaka-aineena

T:mi Terri Kunnaskarin päätuote, kuusenkerkkäsiirappi, on käsityönä valmistettu luonnontuote, joka syntyy keväällä kerätyistä kuusenversoista. Siirappi valmistetaan perinteisellä reseptillä ilman lisäaineita, ja sen maku heijastaa suomalaista havumetsää – raikasta, luonnollista ja aitoa.

Mustaan paitaan ja sen päällä olevaan vihreään, takkimaiseen puseroon pukeutunut henkilö liimaa etikettejä pulloihin, joiden sisällä on ruskeaa nestettä, pullot ovat teräksisen pöydän päällä.

Yrityksen perustaja, Saskyssa Osaran toimipisteessä luonnontuotejalostajaksi opiskeleva Terri Kunnaskari kertoo, että palkinto on tärkeä tunnustus pienyrittäjän työlle ja suomalaisen luonnon arvostukselle:

Olen todella iloinen ja kiitollinen tästä tunnustuksesta. Kuusenkerkkäsiirappi syntyy metsästä, käsityönä ja luonnon ehdoilla. Pakkauksen suunnittelussa halusin tuoda esiin tuotteen aitouden ja pohjoisen luonnon puhtauden.

Palkitussa pakkauksessa näkyy usean osaajan kädenjälki

Pakkauksen visuaalisen ilmeen taustalla on myös muiden Saskysta valmistuneiden osaajien kädenjälkeä – logon on suunnitellut Jenny Epäilys ja tuotteen kuvitukset on piirtänyt Viivi Esmeralda Turunen. Tällä hetkellä Kunnaskarilla ja Turusella on käynnissä yhteinen hanke, jonka puitteissa kehitetään Kunnaskarin yrityksen kotisivua ja muuta graafista ilmettä sekä tehdään tuotteiden turvallisuusselvityksiä. Työn alla ovat kotisivut yrityksen sivutoiminimelle, Hirvola Nordic Originsille, uusien sivujen on tarkoitus olla valmiit viimeistään maaliskuussa 2026. Hankkeeseen on saatu EU:n maaseuturahoitusta Leader -ryhmältä Joutsenten reitti ry.

Teräksisen pöydän päällä pulloja, joissa sisällä ruskeaa kuusenkerkkäsiirappia, pulloissa on vihreä-musta etiketti, jossa valkoisella tyyliteltyjä piirroksia kuusenkerkistä, pullojen ympärillä pöydällä tuoreita kuusenkerkkiä, pullojen yläpuolella henkilön käsi, jossa muutamia kuusenkerkkiä.

Vuosisatainen perinne

Kuusenkerkkäsiirappi on osa suomalaista kansanperinnettä ja tunnettu jo vuosisatoja. Kunnaskarin tuottama kuusenkerkkäsiirappi on puhdas kotimainen luonnontuote, joka ei sisällä mitään ylimääräistä. Hän kertoo, että siirapin käyttömahdollisuudet ovat moninaiset – sitä voidaan käyttää mm. tuomaan makua erilaisiin juomiin ja ruokiin. Perinteisesti kuusenkerkkäsiirappia on käytetty myös hengitystieoireiden helpottamiseen, mutta tästä ei toistaiseksi ole virallista tutkimustietoa olemassa.

Mustaan paitaan ja vihreään takkimaiseen paitaan pukeutunut henkilö sekoittaa isossa kattilassa olevaa keitosta, taustalla näkyy iso ja moderni keittiötila.

Monipuolinen luontoalan osaaja ja yrittäjä

T:mi Terri Kunnaskari kehittää luonnontuotteita Hämeenkyrössä, hyödyntäen vastuullisesti kerättyjä raaka-aineita puhtailta suomalaisilta metsäalueilta. Yrityksen toiminta perustuu kestävään kehitykseen, paikallisuuteen ja luonnon kunnioittamiseen.

Kunnaskari jäi keväällä 2024 opintovapaalle työstään Frantsilan Kehäkukasta ja tarkoitus on valmistua luonnontuotejalostajaksi vuoden loppuun mennessä. Joulukuussa hän palaa takaisin vakituiseen työhönsä, mutta työn ohessa hän jatkaa oman yritystoimintansa kehittämistä. Kunnaskari on valmistunut Saskysta aiemmin luonnonvaratuottajaksi.

Mustaan paitaan ja vihreään takkimaiseen paitaan pukeutunut henkilö nostaa kauhalla isosta kattilasta hautumassa olevia kuusenkerkkiä, taustalla näkyy iso ja moderni keittiötila.

Kunnaskarin kuusenkerkkäsiirappi on saanut myös kansainvälistä huomiota, muun muassa Berliinin Grüne Woche 2025 -messujen yhteydessä, joissa se herätti kiinnostusta saksalaisissa gourmet- ja erikoisliikkeissä.

Luonnontuotealan koulutus tukee kestävää yrittäjyyttä

Luonnontuoteala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kestävään yrittäjyyteen. Sasky Ammatti-instituutti Iisakin Osaran toimipisteessä voi suorittaa luontoalan perustutkintoja, ammattitutkintoja ja osatutkintoja. Viimeisimpänä tarjontaan on tullut tutkinnonosakoulutus, jossa perehdytään luonnontuotteisiin perustuvien hyvinvointituotteiden valmistukseen.