Siirry sisältöön

Ravintolatyö tutuksi ohjatusti

Opiskelija Riitta Peltonen ja opettaja Arto Lappalainen.

Saskyn Tampereen palvelualan ammattiopiston toisen vuosikurssin kokkiopiskelijat ovat tänä syksynä opettaja Arto Lappalaisen johdolla suorittaneet työelämässä oppimista Tilaus- ja lounasravintola Koskessa. Vuorovaikutteisessa opetuksessa opiskelijat pääsevät näkemään oikeaa ravintolan arkea ja auttamaan vaihtelevissa tehtävissä, mutta saavat myös tarvittavaa ohjausta työpaikalla mukana olevalta opettajalta. Uutta kokeilussa onkin juuri tutun opettajan läsnäolo, mikä myös mahdollistaa isomman opiskelijaryhmän työskentelyn samassa paikassa sekä paineettoman tutustumisen työelämään:

“Tulemme aamulla paikalle ja saan keittiöstä vastaavalta työntekijältä ohjeistuksen päivän töistä – sitten neuvon sen edelleen opiskelijoille. Ravintolassa tapahtuu viikoittain paljon erilaisia toimintoja lounastarjoilun valmistelusta ja lautasannosten kokoamisesta iltatapahtumien catering-palveluun. Tämä valmentaa opiskelijoita myös laajojen kokonaisuuksien hallintaan”, Lappalainen kertoo.

Vaihtelevien työpäivien aikana on mahdollista ottaa haltuun erilaisia tekniikoita.

Kerrallaan Kosken tiloihin mahtuu työskentelemään noin 4-5 opiskelijaa, ja jatkossa Lappalainen toivoo saavansa yhteistyösuhteita myös muihin alueen ravintoloihin, jolloin entistä useamman opiskelijan ohjaaminen mahdollistuisi. Uudet kohteet myös tarjoaisivat yhä laajemman näkökulman ravintola-alan toimintakenttään, koska paikat ja oppimistavat saattavat olla keskenään hyvin erilaisia:

“Opettajan rooli on tässä mielestäni auttaa opiskelijoita ja ottaa paineita pois paitsi heiltä, myös keventää ohjaukseen kuluvaa aikaa henkilökunnalta. Kaikki osapuolet hyötyvät, kun opiskelijat pääsevät näkemään ravintolan arkea ja oppimaan uutta, samalla kun ravintola saa kiireapua päivän töihin”, Lappalainen kuvailee.

Ravintoloitsija Ilmari Saarikosken mukaan on myös tarpeen keksiä uusia keinoja tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa:

“Ravintoloitsijana olen tietysti iloinen, että pääsemme tukemaan alalle pyrkiviä oppilaita ja syventämään yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tällaiset uudet kokeilut tuovat juuri tarvittavaa vaihtelua perinteisempiin malleihin. Jatkuvasti kehittyvän alan sekä oppilaiden, oppilaitosten ja työpaikkojen muuttuvien tarpeiden kanssa täytyy osata olla luova ja keksiä keinoja tuoda työ- ja kouluelämää lähemmäs toisiaan.”

Myös ravintolan keittiömestari Antti Rask kokee konseptin toimivaksi:

“Tämä on ollut tosi mukava kokeilu ja lähtenyt hienosti käyntiin. Yhteistyö on toiminut hyvin ja tätä kautta opiskelijat pääsevät matalalla kynnyksellä tutustumaan ravintolan töihin.”

Arto Lappalainen ja Antti Rask.

Uusia reseptejä ja ammattitaidon kehittämistä

Keittiössä työskentelee haastattelun aikaan kolme opiskelijaa, joista yksi on aikuisopiskelijan opinnot päivää aikaisemmin aloittanut Riitta Peltonen:

“On hyvä asia, että olen päässyt heti mukaan käytännön tekemiseen, sillä haluan kehittää ammattitaitoani. Työskentelin aiemmin kotitalousopettajana, mutta haaveilen paluusta Lappiin ja työstä ravintola-alalla. Sanoin myös oppilailleni perustavani pohjoiseen hiihtoreitin varrelle latukahvilan, ja lupasin tarjota jokaiselle sinne hiihtävälle kahvit”, Peltonen nauraa.

Riitta Peltonen valmistamassa lounaalle couscous-salaattia.

Peltonen tiesi jo opiskelemaan tullessaan, mitä osa-alueita haluaa osaamisessaan kehittää, mikä puolestaan helpottaa Lappalaisen työtä opettajana sekä sopivan harjoittelupaikan valintaa. Peltonen myös kannustaa muitakin opiskelemaan aikuisena.

Koen, että tuki ja ohjaus työpaikalla on tärkeää – siitä tulee opiskelijalle paitsi tervetullut olo, myös hyvä kuva alan töistä.

Riitta Peltonen

Keittiöstä löytyy myös Milo Savolainen, jonka mielestä kokemus on kuvannut työtä ravintola-alalla hyvin:

“Olen täällä ollessani leiponut paljon ja tehnyt myös useita ruokia, joita en ole kokannut aiemmin. Vaikka olenkin kasvissyöjä, olen saanut myös yllättyä siitä, että kasvisruoka voi olla näin hyvää! Täällä on ylipäätään hyvä fiilis tehdä töitä ja kiva porukka, ja kynnys kysyä apua on matalalla.”

Milo Savolainen valmisti lounaalle jälkiruokia.

Ravintolassa pääsee myös leipomaan.

Myös Lappalainen kiittää kokemuksessa sitä, miten työssä on mahdollista huomioida opiskelijan sillä hetkellä painottama tutkinnon osa: “Täällä pääsee myös leipomaan, koska esimerkiksi kaikki ravintolan leivät tehdään itse.”

Tarkoituksena on jatkaa ohjattua tutustumista työelämään Tilaus- ja lounasravintola Koskessa vielä noin kuukauden verran, minkä jälkeen opiskelijat etsivät itselleen oman harjoittelupaikan. Myös Koski on yksi mahdollinen harjoittelukohde opiskelijoille – tällöin he pääsevät tekemään myös iltavuoroja ravintolan tilaussyklin mukaisesti.