Siirry sisältöön

#saskylaiset – Annan uratarina

Olen Anna Jewander ja opiskelin Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa huonekalujen entisöintiä ja verhoilua, valmistuen vuonna 2011.

Kuvassa silmälasipäinen henkilö, jolla on ruskeat lyhyet hiukset, musta hihaton paita ja vihreä neule. Taustalla on tangolla eriolaisia tekstiilivärikarttoja

Yrittäjyyttä ja tiedon jakamista opettajana

Nykyään minulla on oma yritys Verhoomo Kudelma Tampereen Pispalassa, jota olen pyörittänyt nyt seitsemän vuotta. Teen verhoilutöitä sekä jonkin verran myös muita entisöintihommia. Yritystoiminnan lisäksi suoritan tällä hetkellä verhoiljamestarin opintoja, sekä mentoroin kisälliopiskelijaa verhoilussa. Opetan myös silloin tällöin Ahjolan kansalaisopistossa verhoilua. Opettaminen tuo mukavaa vaihtelua itsenäiseen työskentelyyn verstaalla. Koen myös tärkeäksi, että kansalaisopiston kurssien avulla pienituloisemmatkin pääsevät verhoamaan ja kunnostamaan huonekaluja.

Innostus verhoiluun syttyi jo heti kouluaikana

katalla oli hyvät puitteet ja tilat toteuttaa monenlaisia ideoita ja päästä todella kiinni käsin tekemiseen. Opiskeluista saatu ongelmanratkaisutaito on osoittautunut tärkeäksi hyödyksi alalla. Vanhoissa huonekaluissa ongelmatilanteet ovat todella erilaisia, joten on melko mahdotonta opetella kouluaikana joka ikistä korjaustapaa. On siis tärkeää osata soveltaa erilaisia lähestymistapoja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Opiskellessa ihastuin verhoiluun kaikista eniten ja teinkin paljon asiakastöitä kouluaikana. 

Valmistumisen jälkeen lähdin jatko-opiskelemaan Kouvolaan Xamk:iin restaurointia. Opiskelin vuoden verran siellä, mutta sitten halusinkin tehdä jotain muuta. Menin sitten opiskelemaan verhoilua Teuvan aikuiskoulutuskeskukseen, missä halusin syventää verhoilun osaamista.

Alan opiskelijoita kannustan malttiin tehdä asioita moneen kertaan. Koulussa saa paljon oppia, mutta omalla halulla voi oppia niiden lisäksi vielä paljon enemmän. Etsikää se oma juttu ja toteuttakaa sitä.

Varsinkin käsityöaloilla osaaminen syntyy toistojen kautta.

Henkilön olan yli otettu kuva, jossa hän selaa tekstiilivärikarttaa. Henkilöllä on lyhyet ruskeat hiukset, silmälasit ja vihreä neule.

Rohkeus ja aktiivisuus auttavat yrittäjänä onnistumisessa

Aloittavan yrittäjän kannattaa ehdottomasti verkostoitua alan ihmisten kanssa, ettei kaikkea tarvitse oppia kantapään kautta. Yrittäkää etsiä omat vahvuudet ja tehdä asiat omalla tyylillä ja persoonalla. Ennakointi ja monen asian huomioon ottaminen ovat avainasemassa sujuvan arjen pyörittämisessä. Tarvittavia materiaaleja pitää osata tilata etukäteen, täytyy huolehtia mm. kirjanpidosta ja asiakaskontaktoinnista, eli hyvin paljon muutakin täytyy tehdä kuin vain sitä restauroinnin ydintyötä.

Kuvassa henkilö purkaa pihdeillä pöydälle nostettua ja ylöslaisin käännettyä ruskeaa nojatuolia työverstaalla. Henkilöllä on lyhyet ruskeat hiukset, silmälasit ja musta hihaton paita.

Alassa on avaimia kestävään kehitykseen

Näen alassa paljon potentiaalia ja toivoisin, että siihen alettaisiin panostamaan enemmän valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Korjaustyötä tekevät alat ovat avainasemassa paremman tulevaisuuden rakentamisessa, missä osaamme ja tahdomme huoltaa ja korjata jo olemassa olevia asioita pois heittämisen sijaan. Toivoisin, että se voisi näkyä esimerkiksi verotuksessa, tai kuinka ihmisiä kannustettaisiin korjaamaan vanhaa eikä ostamaan uutta.

Annan kotisivuilla(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) sekä Instagram-tilillä(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) pääset seuraamaan hänen tekemistään.