Siirry sisältöön

#saskylaiset – Aten opiskelijatarina

Metalliala on hyvä valinta ja töitä riittää 

Olen Atte Salonen ja valmistuin Saskyn Mäntän seudun koulutuskeskuksesta kone- ja tuotantotekniikan alalta keväällä 2023.  

Henkilö neonkeltaisissa työvaatteissa päässään lippalakki lippa taaksepäin käännettynä, taustalla huone, jossa erilaisia työkoneita ja hyllyjä.

Sasky ja metalliala ykköstoiveet 

Tulin opiskelemaan alaa suoraan peruskoulusta. Metalliala oli yhteishaussa minulla ykköstoiveena ja sinne myös pääsin. Pitkään mietin myös autoalaa, mutta lopulta metalli vei voiton. Sasky oli minulle itsestään selvä vaihtoehto, koska oppilaitos sijaitsi kätevästi omalla kotipaikkakunnalla.  

Suurin osa tutkinnosta oppisopimuksella 

Suoritin suurimman osan opinnoista alan töissä koneistushommissa. Oppisopimuksella töihin pääsy parin viikon kesätyöjaksojen jälkeen oli todella hieno juttu ja siitä sai hyvän katsauksen työelämään. Ja kyllähän sekin hyvälle tuntui, kun palkkaa alkoi tulemaan säännöllisesti. Kaikkiaan opinnot kestivät minulla noin 2,5 vuotta. Valmistumisen jälkeen halusin kokeilla välillä vähän muutakin alaa ja tällä hetkellä olen töissä Mäntän Energialla. Nyt alkuun olen töissä kunnossapidossa ja se sisältää myös paljon metallihommia kuten hitsaamista. Jossain vaiheessa siirryn todennäköisesti voimalaitoskäyttäjäksi ja siinä pääsee taas oppimaan uusia asioita. 

Metallialalla monipuolisia töitä 

Opiskelussa parhaita asioita ovat olleet kaverit ja hyvä yhteishenki ja tietysti käsillä tekeminen. Opiskelu on ollut aika pitkälti juuri sitä, mitä kuvittelinkin. Teknologia alalla on pitkälle kehittynyttä ja moni asia on automatisoitua, joten aika paljon täytyy myös osata käyttää tietokonetta ja lukea koodia. Eli ala ei ole nykyään pelkkää käsillä tekemistä. Työt kuitenkin vaihtelevat hyvin paljon hommasta ja työpaikasta riippuen – osassa paikoista tehdään enemmän töitä koneen vieressä ”kädet rasvassa”, kun taas joissain tehtävissä työ on enemmänkin ”siistiä sisätyötä”.  

Henkilö neonkeltaisissa työvaatteissa päässään lippalakki lippa taaksepäin käännettynä, kädet taskuissa, taustalla tumma seinä.

”Voin suositella metallialaa kaikille, joita käsillä tekeminen kiinnostaa eikä ole peukalo ihan keskellä kämmentä.” 

Tämä on leppoisaa homma, joten ei muuta kuin hakemaan 

Metalliala on ollut minusta hyvä valinta ja töitä alalla riittää. Olen myös vapaa-ajalla tykännyt metallihommista ja muutenkin tykännyt tehdä käsillä aina mahdollisimman paljon kaikkea. Vaikka nyt olenkin vähän toisen alan hommissa, niin aina pystyn palaamaan takaisin metallialan hommin. Voin suositella metallialaa kaikille, joita käsillä tekeminen kiinnostaa eikä ole peukalo ihan keskellä kämmentä. Jos on oma-aloitteinen ja valmis tarttumaan hommiin, niin tämän alan kyllä oppii, tämä ei ole mitään rakettitiedettä. Leppoisaa hommaa tämä loppujen lopuksi on, joten jos vähänkin kiinnostaa, niin ei muuta kuin hakemaan vaan!  

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.