Siirry sisältöön

#saskylaiset – Reetan opiskelijatarina

Siistissä sisätyössä laitoshuoltajana

Olen Reetta Keskinen ja olen ollut töissä laitoshuoltajana Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy:lla (Servi) syyskuusta 2022 lähtien. Työskentelen Pirkanmaan hyvinvointialueella Tays Sastamalan sairaalassa, jossa Servi tuottaa ruoka- ja puhtauspalveluita. Töiden ohella opiskelen Saskyssa oppisopimuksella laitoshuoltajan ammattitutkintoa. Opinnot aloitin maaliskuussa 2023 ja tutkintopaperit on tarkoitus saada käteen vuoden opiskelujen jälkeen.

Punahiuksinen, laitoshuoltajan asuun pukeutunut henkilö varastossa, jonka hyllyillä on eri värisiä vaatteita.
Reetta Keskinen opiskelee oppisopimuksella laitoshuoltajan ammattitutkintoa. Tarinan lopussa linkki koulutuksen lisätietoihin ja hakulomakkeelle.

Ennakkoluulojen murtaminen tärkeää

Peruskoulun jälkeen opiskelin kosmetologiksi ja koulutetuksi hierojaksi ja teinkin jonkin aikaa kosmetologin töitä. Aloin kuitenkin miettimään alan vaihtoa, koska minulla on kotona kaksi pientä lasta ja työmatka edelliseen työpaikkaan oli pitkä. Minulle suositeltiin hakemista töihin Serville laitoshuoltajan hommiin ja täytyy tunnustaa, että minulla oli ensin aika isot ennakkoluulot alaa kohtaan. Huomasin kuitenkin nopeasti, että pidän tästä työstä todella paljon ja että tämä on sellainen työ, jota haluan tehdä jatkossakin. Olen muutenkin huomannut, että tästä työstä ei yleisestikään tiedetä kovin paljon, joten haluaisin omalta osaltani tehdä töitä myös sen eteen, että tämä ammatti tulisi tunnetummaksi ja että ennakkoluulot alaa kohtaan vähenisivät.

”Tämä on kivaa, monipuolista ja todella tärkeää työtä.”

Reetta Keskinen

Monipuolisuus on parasta

Alassa on ehdottomasti parasta sen monipuolisuus. Aiemmin kuvittelin, että laitoshuoltajan työ on ”vain” siivoamista, mutta siihen kuuluu paljon muutakin. Siivouksen lisäksi mm. jaamme potilaille ruuat, teemme aamupala- ja iltapalaleivät, hoidamme tiskit, huolehdimme osaston pyykeistä, tilaamme tarvittavia tuotteita, laitamme potilaspaikat kuntoon uusia potilaita varten ja teemme välinehuoltoa. Aamuvuoroon kuuluu enemmän siivoustyötä, koska sekä potilashuoneet että osaston yleiset tilat siivotaan joka päivä. Iltavuorossa siivousta ei juurikaan ole, vaan silloin hoidetaan enemmän ruuan jakelua. Pidän siitä, että työhön kuuluu sekä aamu- että iltavuoroja ja työajat ovat mielestäni oikein hyvät.

Punahiuksinen, laitoshuoltajan asuun pukeutunut henkilö vaaleaa taustaa vasten siivouskärryjen kanssa.

Ihmisten kohtaaminen tuntuu hyvältä

Työstä tekee antoisan myös se, että saan kohdata siinä paljon erilaisia ihmisiä. Laitoshuoltajana olen paljon tekemisissä niin potilaiden kuin muun henkilöstön kanssa (hoitajat, lääkärit, fysioterapeutit). Itselleni potilaiden kohtaaminen on luontevaa ja mieluisaa, koska jo edellisessä ammatissani olen ollut ihmisten kanssa tiiviisti tekemisissä. Potilaat puhuvat meille laitoshuoltajille paljon, koska työssämme kohtaamme heidät useamman kerran päivässä. Tuntuu hienolta, kun saa olla potilaalle kuuntelevana korvana, varsinkin kun kaikilla potilailla ei välttämättä ole omaisia, jotka heitä kävisivät päivittäin katsomassa. Omat rajat on kuitenkin tärkeää osata pitää, etteivät potilaiden murheet ja vaikeat asiat jää painamaan omaa mieltä liiaksi.

Laitoshuoltaja on arjen sankari – jokaisen panosta tarvitaan

Koen tekeväni todella tärkeää työtä – me laitoshuoltajat olemme sellaisia arjen sankareita ja jos me tekisimme työmme huonosti, niin potilaiden terveys olisi vaarassa. Tässä työyhteisössä jokaisen panos on yhtä merkityksellinen, joten keskinäinen kunnioitus ja toisen työn arvostus on tärkeää. Kukaan meistä sairaalaympäristössä työskentelevistä ei pystyisi hoitamaan potilaita yksin, vaan tämä on ryhmätyötä. Hoitajapulasta puhutaan paljon ja se on ihan totta, mutta myös laitoshuoltajista on pulaa ja meitäkin todella tarvitaan pitämässä homma pyörimässä.

”Tässä työyhteisössä jokaisen panos on yhtä merkityksellinen.”

Työn vuoksi ei tarvitse stressata

Laitoshuoltajan työ on mielestäni hyvin pitkälti ”siistiä sisätyötä”. Nostan todella hattua hoitajille, koska he joutuvat usein sen likaisemman työn tekijöiksi. Tietysti me autamme hoitajia aina tarvittaessa ja muutenkin siivoamme tilat joka päivä, mutta pääsääntöisesti meidän työssämme ei joudu kohtaamaan sotkuja niin usein. Pidän tästä ammatista myös sen vuoksi, että en koe tätä kovinkaan stressaavana eikä töitä tarvitse viedä kotiin. Tämä ammatti sopii erinomaisesti kaikille, jotka ovat sosiaalisia, reippaita, ahkeria ja toimeen tarttuvia.

Punahiuksinen, laitoshuoltajan asuun pukeutunut henkilö järjestelee ruokia tarjoilukärrylle.

Tätä työtä haluan tehdä

Viihdyn tässä työssä todella hyvin, tämä tuntuu juuri minulle sopivalta ammatilta ja työpaikalta. Uskon myös, että tällä alalla töitä kyllä riittää. Sen lisäksi, että laitoshuoltajan työ on monipuolista ja mukavaa, meillä on täällä osastolla myös erittäin hyvä työporukka ja työnantaja.