Siirry sisältöön

#saskylaiset – Sanna-Kaisan opiskelijatarina

Olen Sanna-Kaisa Peräinen ja opiskelen kauneudenhoitoalaa Saskyn Mäntän seudun koulutuskeskuksessa ja valmistun kosmetologiksi.

Punahiuksinen henkilö mustassa paidassa. Taustalla on telineessä erilaisia meikkituotteita.

Takaisin opintielle: Matka sosiaalialalta kauneudenhoitoalalle

Jo lukion jälkeen itseäni kiinnosti kauneudenhoitoala ja hainkin tänne samaan paikkaan, mutta silloin päätin vielä suuntautua sosiaalipuolelle. Opiskelin itseni sosionomiksi ja olin töissä päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana kymmenen vuotta ennen kuin aloitin opiskeluni täällä elokuussa 2023. 

Syy alanvaihtoon tuli siitä, etten kokenut enää saavani samanlaista iloa varhaiskasvatuksesta, kuin aikaisemmin. Koin tarvitsevani työstä taukoa. Mietin useita vuosia, että uskallanko lähteä vakituisesta työstä uudestaan opiskelijaksi. Opintojen aloittaminen ei ole sittemmin kaduttanut yhtään, koska opintovapaan johdosta saan rahoitettua opiskeluani aikuiskoulutustuella. Varmuutta tuo myös tieto, että varhaiskasvatusalalla tulee aina olemaan töitä, ettei tarvitse pelätä tyhjän päälle jäämistä.

Kauneudenhoitoala on muutakin kuin pelkkää pintaa

Alassa kiehtoo hyvän olon tuottaminen muille ihmisille, hemmotteluhetken tarjoaminen asiakkaalle on itselleni tärkeää. On motivoivaa, kun hoidon jälkeen näkee, että asiakas on tyytyväinen, rentoutunut ja iloinen saamastaan palvelusta. Kauneudenhoitoalalla asiakaspalvelu on todella isossa roolissa, joten opiskelijalla on hyvä olla perussosiaaliset taidot hallussa. Myös kyky nähdä kauneutta ympärillään auttaa opinnoissa. Itseohjautuvuudesta on hyötyä, koska oma oppimismäärä ja -tahti on paljon kiinni juurikin omasta aktiivisuudesta ja tiedonhalusta.

Helposti saattaa tulla kuva, että tämä on pinnallinen ala, mutta se ei ole totta.

Punahiuksinen henkilö mustassa paidassa käsittelee kauneudenhoitovälineitä hanskat kädessä.

Opiskellessani alan monipuolisuus on yllättänyt. Yleisesti ihmisillä saattaa olla ennakkoluuloja, kuten vaikka, että täällä vähän näperrellään kynsiä. Toki kynsiäkin tehdään, mutta sen lisäksi opintoihin kuuluu paljon muutakin. Ala on paljon kokonaisvaltaisempaa, se ulottuu aina ulkonäöstä henkiseen hyvinvointiin asti.

Ihmiset oppivat aina toisiltaan iästä riippumatta

Meidän ryhmässä on suoraan peruskoulusta tulleita nuoria, sekä vanhempia aikuisopiskelijoita. Alkuun hiukan jännitti, että kuinka tulen toimeen nuorempien opiskelijoiden kanssa, mutta erilaisuus on osoittautunut pelkästään positiiviseksi asiaksi.

Ryhmän suuri ikäjakauma on vahvuus, täydennämme toisiamme.

Hymyilevä punahiuksinen henkilö mustassa paidassa katsoo peiliin. Taustalla on telineessä erilaisia meikkituotteita.

Uuden oppiminen tuo aina lisäarvoa

Kannustan vaihtamaan alaa, mikäli on tyytymätön omaan työtilanteeseen tai kaipaa siihen muutosta. Vaikken itse tulevaisuudessa olisikaan kauneudenhoitoalalla töissä, niin olen saanut näistä opinnoista jo niin paljon uutta, ettei se varmasti mene hukkaan. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä alan töitä, sillä tavalla, että osa työajasta olisi työtehtäviä hoitolassa ja osa myymälätyötä, esimerkiksi kosmetiikkaosastolla. Olisi hienoa, jos näitä kahta pystyisi työpäivissään yhdistämään. 

Menen elämässä ja opiskeluissani vähän “minne virta vie”-tyylisesti, että katsotaan aina sen hetkisen tilanteen mukaan. Olen kuitenkin luonteeltani harkitseva tyyppi ja teen järkiratkaisuja, kaikki lopulta aina järjestyy.

Tutustu kauneudenhoitoalan koulutukseen Saskyssa