Siirry sisältöön

#saskylaiset – Sofian, Hertan ja Marian opiskelijatarina

Vuosi toisensa jälkeen Sasky Ruoveden lukioon hakee opiskelijoita ympäri Suomea. Suurin osa kauempaa saapuneista opiskelijoista haluaa sisällyttää opintoihinsa ratsastusta tai eläinlääketieteelliseen valmistavia opintoja. Nuorten suosimat erityislinjat houkuttelivat Ruovedelle myös Sofian, Hertan ja Marian, jotka halusivat sisällyttää ratsastusharrastuksensa osaksi lukio-opintojaan. Ruovedellä lukion erityslinjoja voi käydä myös yhtäaikaisesti, ja niinpä kolmikon opintoihin kuuluvat myös eläinlääketieteellisen linjan luonnontieteitä painottavat opinnot. Eläinlääketieteelliseen valmentava linja oli itsestäänselvyys eläinlääkärin ammatista haaveileville Sofialle ja Marialle. Hertta ei vielä ole lyönyt lukkoon unelma-ammattiaan, mutta extraopinnot luonnontieteistä houkuttelivat.

Kuvassa hiekkatiellä kolme nuorta hymyilee kameralle. Henkilöiden molemmin puolin on hevoset.

Kuvassa Sofia Pakarinen, Hertta Pulkkinen ja Maria Pulli

Hyvä yhteishenki, pienet ryhmäkoot ja kaikkea extraa

Tytöt nostavat Sasky Ruoveden lukiosta kuitenkin kaikkein tärkeimmäksi yhteishengen, jonka eteen lukiossa tehdään myös paljon työtä. Esimerkiksi koeviikon jälkeen vietetään aina teemapäivä, jonka järjestävät vuorollaan yleislinja, eläinlääketieteellinen linja ja ratsastuslinja. Kiitosta saavat myös heittäytyvät opettajat, jotka tukevat opiskelijoiden yhteishengen muodostumista ja sitä kautta myös nuorten hyvinvointia.

Pienen lukion edut painottuvat Marian, Sofian ja Hertan kiitoksissa. Pienessä ryhmässä opetus on yksilöllisempää ja opettajalla on enemmän aikaa opiskelijoille. Kynnys kysyä apua on matala ja tukiopetustakin järjestyy tarvittaessa.

Erityislinjojen opinnot tarjoavat vaihtelua myös perinteiselle luokassa opiskelulle. Opintopisteiden kerryttäminen harrastuksen parissa on melkein liian hyvää ollakseen totta. Myös opintomatkat Tarton yliopistolle ja tutustuminen Saskyn Kokemäen yksikön eläintenhoidon opintoihin avartavat mukavasti tulevaisuuden eläinlääkäreiden näkemyksiä.

”Täällä opiskelijat tuntevat toisensa ja opettajat tuntevat opiskelijat. Pienissä ryhmissä on mahdollista saada yksilöllisempää opetusta.” -Maria Pulli, Sasky Ruoveden lukio, 3. vuosi

Kuvassa joukko ratsastajia ratsastamassa kuvasta poispäin.

Opiskelija-asuntolan kautta omille siiville

Sasky Ruoveden lukion ratsastusopinnot toteutetaan yhteistyössä Ruoveden Ratsutallin kanssa. Upeissa järvimaisemissa sijaitsee myös kunnan omistamat vuokra-asunnot, jossa Hämeenlinnasta tuleva Sofia, Lempääläläinen Hertta ja Jyväskylästä muuttanut Maria asuvat. Tytöt kokevat asuntola-asumisen turvalliseksi vaihtoehdoksi lapsuudenkodista irtautumiseen. Apua, tukea ja ystäviä on aina läsnä. Vapaa-ajan ongelmiakaan ei hevosten keskellä asuessa ehdi tulla ja ystävyyssuhteita solmitaan myös tulevaisuuden varalle.

Välivuoden jälkeen eläinlääketieteelliseen

Maria Pulli on kevään 2024 abiturientti, jolle tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. Maria tähtää eläinlääketieteelliseen, mutta sitä ennen suunnitelmissa on välivuosi, joka mahdollistaa myös pääsykokeisiin valmistautumisen. Maria on aloittanut opiskelujen ohella talityöt Ruoveden Ratsutallilla heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, ja tallilta on löytynyt myös kesätyöpaikka. Tutussa ympäristössä työskentely mahdollistaa myös välivuosisuunnitelmat. Maria kertoo viihtyvänsä Ruovedellä ja nauttivansa sekä rauhallisuudesta, että kauniista luonnosta.  

Henkilö sinisessä ratsastusasussa hevosen selässä.

Maria Pulli aikoo eläinlääketieteelliseen

Melkein kuin Peppi Pitkätossu

Harva lähtee kouluun hevosensa kanssa, mutta syksyllä 2023 näin teki Hämeenlinnalainen Sofia Pakarinen, joka muuttaessaan opiskelija-asuntoon Ruovedelle otti mukaansa myös yhden hevosistaan. Oma hevonen ei missään nimessä ole vaatimus ratsastuslinjalla opiskeluun, mutta tallipaikka omalle hevoselle on mahdollisuus, jota opiskelijat voivat hyödyntää.

Sofia on tottunut tallitöihin jo kotona. Niinpä opiskelija-asunto ratsastustallin läheisyydessä tuntuu enemmän kuin luontevalta paikalta asua. Sofialla on selkeä suunnitelma myös lukio-opintojen jälkeen. Päämääränä on yliopisto joko Helsingissä tai Tartossa ja tulevaisuus eläinlääkärinä.

Veeleahiuksinen henkilö katsoo hevosta silmiin.

Sofia Pakarinen muutti Ruovedelle yhdessä hevosensa kanssa

Työn kautta talliarjesta aukeaa uusi puoli

Ratsastusta harrastava Hertta Pulkkinen päätti hakea Sasky Ruoveden lukioon kaverinsa suosituksesta. Opintopisteiden kerryttäminen ratsastamalla houkutteli, mutta myös koulun hyvä fiilis kantautui Hertan korviin. Ruovedelle on ollut helppo kotiutua ja asuintovereista on löytynyt tukea uudenlaiseen elämänvaiheeseen. Viime kesänä myös kesätyöpaikka löytyi Ruoveden Ratsutallilta ja samalla tallityöstä avautui aivan uudenlainen puoli.

Toista vuottaan lukiossa opiskeleva Hertta ei ole vielä lyönyt lukkoon suunnitelmiaan lukion jälkeiselle ajalle, ja sehän ei haittaa yhtään, sillä lukio antaa aikaa miettiä.

”Täällä on hyvä meininki ja täällä on hyvä olla. Ja ihan hulluna kaikkia kivoja teemapäiviä ja muuta spessua! ” -Hertta Pulkkinen, Sasky Ruoveden lukio, 2. vuosi

Hevosia aitauksessa. Taustalla järvimaisema.

Sasky Ruoveden lukioon voit hakea yhteishaussa 20.2.-19.3.2024

Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.