Siirry sisältöön

#saskylaiset – Tuulin opiskelijatarina

Olen Tuuli Metsärinne ja opiskelen Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistusta. 

Hymyilevä vaaleahiuksinen, mustaan paitaan pukeutunut silmälasipäinen henkilö istuu pöydän ääressä ja pitelee kädessään pinkkiä lankakerää. Pöydällä on paljon erivärisiä lankakeriä.

Käsillä tekemisen palo ohjasi alan opintoihin 

Aloitin opintoni elokuussa 2023 ja valmistun keväällä 2025. Ennen tänne tuloa kävin lukion ja pidin pari välivuotta miettien, että mitä haluaisin seuraavaksi tehdä. Olen aina ollut todella kiinnostunut käsitöistä ja ylipäätään käsillä tekemisestä. Ajattelin sitten lähteä vielä opiskelemaan ja halusin suuntautua sellaiselle alalle, joka itseä aidosti kiinnostaa, koska siihen löytyy luontaisesti motivaatiota. Täällä oli myös mahdollisuuksia oppia monia eri taitoja, kuten kangaspuilla kutomista ja kehruuta, mikä vaikutti valintaani. 

Kampuksella tarjottavien useiden alojen monimuotoisuus oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi hain juuri tänne. Täällä opetetaan kädentaitoja eri materiaaleilla, minkä koen hyvin kiinnostavaksi ja teemmekin välillä yhteisiä projekteja alojen välillä. Täällä on helppo päästä näkemään ja tutustumaan erilaisiin kädentaidon aloihin. 

Henkilön olan ylitse otettu kuva. Henkilö pitelee pöydällä olevia erivärisiä lankakeriä.

kehruu valloitti sydämeni 

Vapaa-ajallani tykkään virkata ja neuloa, mutta niiden rinnalle olen löytäny kehruun uudeksi rakkaaksi harrastukseksi täällä opiskelun myötä. Pidän paljon muustakin käsillä tekemisestä, kuten piirtämisestä ja kirjansidonnasta, kaikki missä saa toteuttaa itseään visuaalisesti. 

Neulesuunnittelija Kendall Ross tekee paljon sellaisia töitä, mitä ihailen. Rakastan värejä ja hänen töissään niitä on runsaasti. On myös kiinnostavaa kuinka hän on tuonut esimerkiksi arkisen villaliivin uudella tavalla esiin, aivan kuin taideteoksena. 

Aikaisemminkin tykkäsin villasta, mutta nyt olen huomannut kuinka paljon rakastan sitä materiaalia.

Opinnoissa tekemisen riemu ja yksilöllistämisen mahdollisuudet 

Parasta on ollut päästä toteuttamaan itseään sekä erilaisia luovia projekteja. On ollut myös yllättävän kivaa päästä matalalla kynnyksellä näkemään ja tekemään asiakastöiden toteuttamiseen liittyvät vaiheet.  

Opinnoissa on yllättänyt, kuinka vapaasti täällä saa toteuttaa erilaisia projekteja omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Alkuun minulla oli ehkä ajatus, että kaikki tekevät vaikka samanlaisen maton, mutta opintoja saa todella paljon yksilöllistää. Täällä on saanut tehdä itsenäisesti myös ylimääräisiä töitä koulutehtävien lisäksi. 

Suosittelen opintoja, jos haluaa avoimin mielin oppia kaikenlaista uutta ja käsillä tekeminen on lähellä sydäntä. Nämä ovat todella tärkeitä taitoja osata. Hyvä lähtökohta opiskelulle on aito kiinnostus ja halu oppia kädentaitoja. 

Henkilön olan yli otettu kuva. Henkilö pitelee kädessään värikästä paperille tehtyä piirrustusta. Taustalla on kangaspuut, jossa on värikkäitä lankoja.

Täällä pääsee tekemään paljon, omaa luovuutta saa käyttää ja suunnitteluvaiheisiin sekä materiaalikokeiluihin panostetaan.

Opinnoissa kiinnitetään huomiota ekologisuuteen 

Kuluvana lukuvuonna meillä järjestettiin kestävän käsityön teemalla korjaustyöpaja, hukkamateriaalien keruu sekä tuotteen valmistaminen kierrätysmateriaalista. Itselleni ekologisuus ja materiaalien hyödyntäminen ovat tärkeitä arvoja ja on ollut mukavaa huomata, kuinka tärkeitä ne ovat myös opetuksessa. Materiaaleja ei ikinä heitetä suoraa pois, vaan monesti niille löytyy joku käyttökohde. Myös tuunaamalla saa loihdittua uutta ilmettä, vaikkapa värjäämällä. Langanpätkiä pystyy hyödyntämään esimerkiksi ryijyssä tai pehmolelujen täytteissä, vanhoista farkuista saa tehtyä mattoja. Luovuudella ja mielikuvituksella pystyy antamaan uuden elämän monelle materiaalille. 

Monia ovia avoinna tulevaisuuden suhteen 

Tulevaisuudessa haluan varmasti opiskella alaa vielä lisää esimerkiksi ammattikorkeakoulussa. Alalla voi kerryttää osaamista työskentelemällä esimerkiksi kutomossa tai kehräämössä. Yrittäjyys on myös yksi vaihtoehto sekä kurssitoiminnan vetäminen. 

Tuuli Metsärinteen pinkin sävyinen sisustusteksiiliteos, jossa on tilkkumaisia ja aaltomaisia piirteitä.

Pehmeitä ajatuksia –teos syntyi kierrätysvilloja värjäämällä, tuftaus- ja virkkaustekniikoilla. Leineperin Ruukissa on juuri avattu Woolart biennale Pinta -näyttely, jossa teos on esillä 25.5.-26.5., sekä 1.6.-7.7.