Siirry sisältöön

Saskyn kasvateille voittoja valtakunnallisissa kilpailuissa

SASKY koulutuskuntayhtymästä (Saskysta) Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta hienopuusepänalan artesaaniksi valmistunut, hämeenkyröläinen Tara Haukka on valittu valtakunnallisen Artesaaniosaaja -kilpailun voittajaksi. Sastamalalainen kirjansitojamestari, Saskyn Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa aikanaan opiskellut ja myös opettanut Tarja Rajakangas puolestaan voitti Taito-Finlandia -palkinnon. Valinnat julkistettiin Suomen Kädentaidot -messujen(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) avajaisissa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 18.11.2022.

Taito-Finlandia palkinnon voittanut Tarja Rajakangas ylläpitää kirjansidontaperinnettä

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio valitsi tänä vuonna Taito-Finlandia -palkinnon saajan esiraadin asettamista ehdokkaista. Palkinnon saaja, sastamalalainen kirjansitojamestari Tarja Rajakangas(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) on uransa aikana opiskellut monipuolisesti käsi- ja taideteollisuusalaa mm. Saskyn Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja on valmistunut mm. artenomiksi, kirjansitoja-artesaaniksi ja lopulta kirjansitojamestariksi. Jenni Haukio perusteli Rajankankaan valintaa voittajaksi mm. sillä, että hän on taiturillinen ja esikuvallinen taidekäsityön osaaja. Oman kirjansidontatyönsä ohella Tarja Rajakangas ohjaa myös kursseja, mikä osaltaan takaa arvokkaan käsityöperinteen säilymistä myös tuleville sukupolville.

Hymyilevä, pitkähiuksinen nainen, jolla on kädessään kukkakimppu sekä kyltti, jossa teksti Taito-Finlandia Tarja Rajakangas.
Taito-Finlandia -palkinnon saanut kirjansitojamestari Tarja Rajakangas

Taito-Finlandiassa menestystä Saskyn kasvateille myös aiemmin

Taito-Finlandia(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Taito-Finlandia -palkinnon saaja palkitaan rahapalkinolla, jonka sponsoroi kotimainen teetalo Forsman Tee. Saskyn oppilaitosten kasvatit ovat menestyneet kilpailussa myös aiempina vuosina. Vuonna 2012 palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran ja silloin voittajaksi valittiin Ruokangas Guitars Oy, jonka perustaja, Juha Ruokangas on aikanaan valmistunut Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Vuoden 2017 voittaja oli samasta oppilaitoksesta valmistunut restauroija Mikael Holma.

Artesaaniosaaja Tara Haukka on taideteollisuusalan moniosaaja             

Artesaaniosaaja -kilpailun(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) voittanut, Hämeenkyrössä asuva Tara Haukka valmistui Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta hienopuusepänalan artesaaniksi keväällä 2022. Aiemmalta koulutukseltaan hän on entisöintimaalari -artesaani sekä kuvataiteilija ja on tehnyt rakennusrestaurointitöitä monipuolisesti vuodesta 2007 lähtien. Artesaaniosaaja -kilpailun raati kiinnitti huomiota Taran laaja-alaiseen taidokkuuteen sekä laadukkaaseen kädenjälkeen. Myös asiakaslähtöisyys oli töissä selkeästi nähtävissä.

Punahiuksinen, mustaan asuun pukeutunut silmälasipäinen nainen, jolla kädessään kunniakirja ja kukkakimppu.
Artesaaniosaaja 2022 Tara Haukka

Saskylaisille menestystä myös aiempina vuosina

Artesaaniosaaja -kilpailu on tarkoitettu taideteollisuusalan perustutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon suorittaville henkilöille, jotka valmistuvat kuluvan vuoden aikana. Kilpailun tavoitteena on mm. ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön ja kädentaitojen arvostusta sekä edistää tietoisuutta alasta. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran v. 2009 Vuoden Artesaani -nimellä. Saskyn oppilaitosten opiskelijat ovat menestyneet kilpailussa vuosien mittaan erinomaisesti, vuosien 2010 ja 2018 välillä voittajaksi valittiin Saskysta valmistuneita opiskelijoita peräti kuusi kertaa. Vuosina 2020 ja 2021 kilpailua ei järjestetty.

Tämän vuoden finalistien joukossa myös toinen Saskyn opiskelija

Artesaaniosaaja 2022 -kilpailun kolmen finalistin joukossa oli myös toinen Saskyn opiskelija, Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta jalometallialan artesaaniksi valmistunut Hanna Kivelä. Raati perusteli Hannan valintaa finalistien joukkoon mm. hänen korumallistonsa visuaalisen ilmeen yhteneväisyydellä, johdonmukaisuudella ja tyylikkyydellä.   

Lisää kuvia messuilta löydät esim. Saskyn somekanavilta.