Siirry sisältöön

Saskyn Tarja Perolainen valittu vuoden 2024 opoksi

Tarja Perolainen Sasky Ammatti-instituutti Iisakista on valittu vuoden 2024 opinto-ohjaajaksi. Palkinto jaettiin valtakunnallisissa opopäivillä Rovaniemellä.

Vankka kokemus opinto-ohjaajan työstä jo vuosien ajalta

Tarja Perolainen työskentelee opinto-ohjaajana Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa Parkanossa ja Hämeenkyrössä. Hänellä on ohjattavanaan yli 400 opiskelijaa kahdeksalta eri alalta. Perolainen on aloittanut nykyisessä työpaikassaan vuonna 1992 ja opinto-ohjaajana hän on toiminut oppilaitoksessa vuodesta 2004.

Ammatillisen oppilaitoksen opinto-ohjaajan työ alkaa jo peruskoulun puolelta, kun hän käy kertomassa sekä yläkoulun oppilaille että heidän huoltajilleen ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista. Opo huolehtii myös jatkuvan haun kautta hakevien opiskelijoiden haastatteluista ja soveltuvuuskokeisiin ohjaamisesta. Iso osa työtä on opiskelijoiden yksilöllisten opintopolkujen suunnittelu ja olemassa olevien osaamisten tunnistaminen. Olennaista opinto-ohjaajan työssä on yhteistyö eri toimijoiden kanssa.

Parasta opon työssä ovat upeat opiskelijat

”Parasta työssäni ovat upeat opiskelijat, jotka kohtaan joka päivä” kertoo vuoden opo. Perolainen mainitsee hyvistä puolista myös sen, että koskaan ei ole kahta samanlaista päivää. Lisäksi kiitosta saa myös upea työyhteisö, joka on aina auttamassa ja jonka ansiosta töihin on kiva tulla sekä yhteistyöverkosto, joka on Perolaisen mukaan kuin toinen koti.

Taitava kuuntelija, joka laittaa itsensä likoon opiskelijoiden parhaaksi

Palkintoraadin perusteluissa kerrotaan, että Tarjan vahvuuksia ovat mm. eettisyys, kuuntelemisen taito, vahva ammatillinen toimijuus, oikeudenmukaisuus ja osallisuuden mahdollistaminen.

Perolaisen esihenkilö, Saskyn Luoteis-Pirkanmaan oppilaitosten rehtori Joni Liukkonen toteaa, että Tarja on erittäin osaava, rohkea ja kehittämishaluinen opinto-ohjaaja. Tarjalla on poikkeuksellisen monipuoliset verkostot työelämään, koulutuksen kenttään sekä muihin sidosryhmiin. Tarja laittaa itsensä aina täysillä likoon opiskelijoiden parhaaksi. Tarja on huumorintajuinen sanavalmis luotettava työkaveri.”

Palkinnolla pitkät perinteet

Vuoden opo -palkinto jaettiin 9.2.2024 valtakunnallisilla opopäivillä Rovaniemellä. Valintaraadissa olivat mukana Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry ja Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Vuoden opon tunnustus jaettiin nyt 33. kerran. Järjestäytyneitä opoja, joiden joukosta palkinnon saaja valittiin, on Suomessa noin 1 000.

Lämpimät onnittelut Tarjalle koko Saskyn väeltä!

Hymyilevä, silmälasipäinen nainen kädessään kunniakirja, jossa teksti Vuoden opo 2024.
Vuoden opo 2024 Tarja Perolainen