Siirry sisältöön

Saskysta valmistunut Wilhelmiina Saarijärvi kilpailee Euroopan mestaruudesta

Saskysta kivirakentajaksi valmistunut Wilhelmiina Saarijärvi edustaa Suomea ammattitaitomaajoukkueessa ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailussa Puolassa EuroSkills Gdansk2023 -tapahtumassa 5. – 9.9.2023. Viherrakentamisen lajissa kilpailevalla Wilhelmiinalla on jo vankka kokemus ammattitaitokilpailuista niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä. Hän voitti kultaa ammattitaidon SM-kisoissa Taitaja-tapahtumassa keväällä 2019 ja saavutti Medallion for Excellence -kunniamaininnan ammattitaidon MM-kisoissa Venäjällä WorldSkills Kazan -kisoissa elokuussa 2019.

Vaaleahiuksinen hymyilevä henkilö puualan työsalissa, päällään hänellä on kelta-mustat työhousut ja sininen T-paita SkillsFinland -tekstillä.

Alan valinta oli selvää jo nuorena

Wilhelmiina Saarijärvi valmistui Saskysta kivirakentajaksi keväällä 2020 ja suorittaa tällä hetkellä Saskyssa kivirakentajan ammattitutkintoa. Aiemmalta koulutukseltaan hän on puutarhuri. Alan valinta oli Wilhelmiinalle selvää jo peruskoulusta lähtien, hän kokee fyysisen ja ulkona tehtävän työn ehdottomasti omaksi jutukseen. Hän kokee alan hyvinä puolina monipuolisuuden sekä sen, että pääsee näkemään hyvin oman kädenjäljen työtä tehdessä ja valmiissa lopputuloksessa.

Ammattitaitokilpailuihin lähteminen kertoo motivaatiosta ja halusta kehittyä

Ammattitaitokilpailut ovat entisestään lisänneet motivaatiota, varmuutta ja innostusta tekemiseen. Wilhelmiina kertoo, että silloin kun on varma omasta osaamisestaan, pystyy myös hyvin keskittymään omaan kisasuoritukseen eikä paikalla olevaa tuhatpäistä yleisöä välttämättä edes huomaa. Kun kutsu maajoukkueeseen tuli, Wilhelmiina ei epäröinyt, vaan vastasi saman tien, että ilman muuta haluaa lähteä kilpailemaan.

Ammattitaitokisoissa menestymistä arvostetaan

Kotiseuturakkaus vei Wilhelmiinan opintojen jälkeen takaisin Pohjanmaalle. Alan töitä on paljonkin tarjolla isoissa kaupungeissa, mutta pienemmissä kaupungeissa tilanne on hieman toinen. Työnantajat kuitenkin arvostavat ammattitaitokisoissa menestymistä todella paljon ja olisivat heti valmiita palkkaamaan osaavan tekijän, jos työkohteita olisi tarpeeksi tarjolla. Wilhelmiina on sitä mieltä, että tietoisuutta ammattitaitokisoista tulisi vielä entisestään lisätä.

Vaaleahiuksinen hymyilevä henkilö puualan työsalissa, päällään hänellä on kelta-mustat työhousut ja sininen T-paita SkillsFinland -tekstillä.

Pohjalaisella sisulla vaikka läpi harmaan kiven

Wilhelmiinasta näkyy todella vahvasti ulospäin pohjalainen sisu ja päättäväisyys ja hän kyllä menee vaikka läpi harmaan kiven, jos niin tarvitsee tehdä. Wilhelmiina kertoo, että hän haluaa todistaa omalla tekemisellään vääräksi mm. epäilyn siitä, että ”ei nuori likka näissä miesten hommissa pärjää” ja sen hän on kyllä jo tehnytkin. Hän on käytännönläheinen, reipas ja ahkera ja työnjälki on kaikessa tekemisessä tarkkaa. Pohjalainen ylpeys ja itsetunto paistavat vahvasti ja hyvällä tavalla läpi tekemisessä ja asenteessa. Kun on tietty päämäärä, jota kohti ollaan menossa, niin sinne myös mennään. Ja jos on jotain sovittu, niin se tehdään.

Faktoja kisoista ja kisaajasta

EuroSkills Gdansk2023, 5. – 9.9.2023

Wilhelmiina Saarijärvi