Saskysta valmistunut Wilhelmiina Saarijärvi kilpailee Euroopan mestaruudesta

Saskysta kivirakentajaksi valmistunut Wilhelmiina Saarijärvi edustaa Suomea ammattitaitomaajoukkueessa ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailussa Puolassa EuroSkills Gdansk2023 -tapahtumassa 5. – 9.9.2023. Viherrakentamisen lajissa kilpailevalla Wilhelmiinalla on jo vankka kokemus ammattitaitokilpailuista niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä. Hän voitti kultaa ammattitaidon SM-kisoissa Taitaja-tapahtumassa keväällä 2019 ja saavutti Medallion for Excellence -kunniamaininnan ammattitaidon MM-kisoissa Venäjällä WorldSkills Kazan -kisoissa elokuussa 2019.

Vaaleahiuksinen hymyilevä henkilö puualan työsalissa, päällään hänellä on kelta-mustat työhousut ja sininen T-paita SkillsFinland -tekstillä.

Alan valinta oli selvää jo nuorena

Wilhelmiina Saarijärvi valmistui Saskysta kivirakentajaksi keväällä 2020 ja suorittaa tällä hetkellä Saskyssa kivirakentajan ammattitutkintoa. Aiemmalta koulutukseltaan hän on puutarhuri. Alan valinta oli Wilhelmiinalle selvää jo peruskoulusta lähtien, hän kokee fyysisen ja ulkona tehtävän työn ehdottomasti omaksi jutukseen. Hän kokee alan hyvinä puolina monipuolisuuden sekä sen, että pääsee näkemään hyvin oman kädenjäljen työtä tehdessä ja valmiissa lopputuloksessa.

Ammattitaitokilpailuihin lähteminen kertoo motivaatiosta ja halusta kehittyä

Ammattitaitokilpailut ovat entisestään lisänneet motivaatiota, varmuutta ja innostusta tekemiseen. Wilhelmiina kertoo, että silloin kun on varma omasta osaamisestaan, pystyy myös hyvin keskittymään omaan kisasuoritukseen eikä paikalla olevaa tuhatpäistä yleisöä välttämättä edes huomaa. Kun kutsu maajoukkueeseen tuli, Wilhelmiina ei epäröinyt, vaan vastasi saman tien, että ilman muuta haluaa lähteä kilpailemaan.

Ammattitaitokisoissa menestymistä arvostetaan

Kotiseuturakkaus vei Wilhelmiinan opintojen jälkeen takaisin Pohjanmaalle. Alan töitä on paljonkin tarjolla isoissa kaupungeissa, mutta pienemmissä kaupungeissa tilanne on hieman toinen. Työnantajat kuitenkin arvostavat ammattitaitokisoissa menestymistä todella paljon ja olisivat heti valmiita palkkaamaan osaavan tekijän, jos työkohteita olisi tarpeeksi tarjolla. Wilhelmiina on sitä mieltä, että tietoisuutta ammattitaitokisoista tulisi vielä entisestään lisätä.

Vaaleahiuksinen hymyilevä henkilö puualan työsalissa, päällään hänellä on kelta-mustat työhousut ja sininen T-paita SkillsFinland -tekstillä.

Pohjalaisella sisulla vaikka läpi harmaan kiven

Wilhelmiinasta näkyy todella vahvasti ulospäin pohjalainen sisu ja päättäväisyys ja hän kyllä menee vaikka läpi harmaan kiven, jos niin tarvitsee tehdä. Wilhelmiina kertoo, että hän haluaa todistaa omalla tekemisellään vääräksi mm. epäilyn siitä, että ”ei nuori likka näissä miesten hommissa pärjää” ja sen hän on kyllä jo tehnytkin. Hän on käytännönläheinen, reipas ja ahkera ja työnjälki on kaikessa tekemisessä tarkkaa. Pohjalainen ylpeys ja itsetunto paistavat vahvasti ja hyvällä tavalla läpi tekemisessä ja asenteessa. Kun on tietty päämäärä, jota kohti ollaan menossa, niin sinne myös mennään. Ja jos on jotain sovittu, niin se tehdään.

Faktoja kisoista ja kisaajasta

EuroSkills Gdansk2023, 5. – 9.9.2023

 • Ammattitaidon EM-kilpailu
 • Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 eksperttiä
 • Kilpailijat ovat korkeintaan 25-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan
 • EuroSkills Gdansk2023 -kilpailussa on yhteensä 43 lajia ja kilpailijoita kaikkiaan 600
 • Kävijöitä tapahtumaan odotetaan 100 000
 • Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää Skills Finland ry yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa

Wilhelmiina Saarijärvi

 • Valmistunut Saskysta kivirakentajaksi keväällä 2020
 • Aiemmin opiskellut puutarhatalouden perustutkinnon 2018
 • Tällä hetkellä suorittaa Saskyssa kivirakentajan ammattitutkintoa
 • Voitti Taitaja2019 -kisoissa kultaa viherrakentamisen lajissa
 • Saavutti finaalipaikan myös Taitajiin keväällä 2020, mutta tuolloin kisat peruuntuivat koronan vuoksi
 • Edusti Suomea viherrakentamisen lajissa Venäjällä WorldSkills Kazan -kisoisssa elokuussa 2019, tuloksena Medallion for Excellence -kunniamaininta (laji toteutettiin parikilpailuna, parina Veikko Tahvanainen)
 • Maajoukkuepaikka Itävallan EuroSkills Graz -kisoihin 2020, mutta Suomi vetäytyi kisoista koronan vuoksi
 • Edustaa Suomea viherrakentamisen lajissa Puolassa EuroSkills Gdansk -kisoissa syyskuussa 2023 Hermanni Huuskosen kanssa (laji toteutetaan parikilpailuna)