Siirry sisältöön

Saskyyn hyvin hakijoita yhteishaussa

Saskyyn hyvin hakijoita yhteishaussa, jatkuvan haun merkitys edelleen kasvussa

Saskyn koulutustarjonta kiinnosti hakijoita juuri päättyneessä toisen asteen yhteishaussa. Saskyn oppilaitosten ammatilliseen koulutukseen oli hakijoita kaikkiaan 3394 (näistä ensisijaisia hakijoita 560) ja Saskyn lukioihin yhteensä 213 hakijaa (ensisijaisia 77).

Saskyn ammatillisiin opintoihin ensisijaisia hakijoita oli hieman vähemmän kuin viime vuoden yhteishaussa. Yhteishaun lisäksi opintoihin voi kuitenkin hakeutua jatkuvassa haussa ympäri vuoden, joillekin Saskyn aloille lähes kaikki opiskelijat tulevat jatkuvan haun kautta. Suosittuja aloja tämän vuoden yhteishaussa olivat mm. kone- ja tuotantotekniikka, sähkö- ja automaatioala, sosiaali- ja terveysala sekä liiketoiminta.

Yhteishaun tulokset Saskyn oppilaitoksissa

Saskyn Tampereen palvelualan ammattiopistossa liiketoiminnan perustutkinto on noussut yhteishaussa suosituimmaksi alaksi. Kun kaikki hakijat lasketaan mukaan, niin yhtä aloituspaikkaa kohden yhteishaussa oli peräti 6,7 hakijaa. Toiselle sijalle hakijamäärissä nousi Tampereella sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Tieto- ja viestintätekniikan koulutus löytyy sijalta kolme.

Suosituimpia hakukohteita Saskyn Mäntän seudun koulutuskeskuksessa olivat kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näillä aloilla on alueellisesti myös suuri kysyntä osaavalle työvoimalle.

Saskyn Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa yhteishaussa vetovoimaisempina aloina jatkoivat talotekniikka ja maatalousala. Jatkuvassa haussa vetovoimaisin ala on tieto- ja viestintätekniikka.  

Saskyn Sastamalan oppilaitosten suosituimmat ammattialat olivat Vammalan ammattikoulun sähkö- ja automaatioala, autoala sekä kone- ja tuotantotekniikka.

Saskyn Luoteis-Pirkanmaan oppilaitoksissa yhteishaussa suosituimpia linjoja olivat Ammatti-instituutti Iisakin talotekniikka sekä sähkö- ja automaatioala. Ko. alueen (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano) oppilaitoksista Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen ja Osaran maaseutuopetusyksikköön opiskelijat hakevat pääsääntöisesti jatkuvassa haussa. Suosituimpia aloja jatkuvassa haussa tällä alueella ovat olleet asesepäntyö, sosiaali- ja terveysala sekä luontoalan perustutkinnot.

Saskyn lukioihin (Ikaalisten lukio ja Ruoveden lukio) riitti hyvin hakijoita. Ruovedellä ensisijaisia hakijoita oli 45 ja suosituin lukion erikoislinjoista oli jälleen ratsastuslinja, jonka oli valinnut ykkösvaihtoehdokseen 19 hakijaa. Ikaalisten lukion ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi viime vuodesta hyvin, tänä vuonna ensisijaisia hakijoita oli kaikkiaan 32.

Jatkuvan haun osuus hakijamäärissä merkittävä

Koulutuksiin on mahdollista hakea myös jatkuvassa haussa ympäri vuoden, tämä hakuväylä on tarkoitettu kaikille muille paitsi juuri peruskoulunsa päättäville hakijoille. Jatkuvan haun määrät ovat olleet edelleen voimakkaassa kasvussa, esimerkiksi vuonna 2022 jatkuvan haun kautta tuli peräti 80% kaikista Saskyn opiskelijoista. Vuoden 2023 alusta lähtien on Saskyyn hakenut jatkuvassa haussa jo 828 hakijaa (tilanne 21.3.2023). Saskyssa on useita aloja, joilla tämä on pääasiallinen hakumuoto. Näitä aloja ovat esimerkiksi lentokoneasennus, taideteollisuusala, sosiaali- ja terveysala, puutarha-ala sekä luonto- ja ympäristöala.

Myös Saskyn oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan jatkuvan haun kautta, vuonna 2022 oppisopimuskoulutukseen haki lähes 900 hakijaa. Lisäksi vuonna 2021 alkanut työllisyyden kuntakokeilu on lisännyt lisää jatkuvan haun kautta tulevien hakijoiden määrää.

Opinnot alkavat elokuussa

Opiskelijaksi ottamisen tulokset ilmoitetaan yhteishaussa hakeneille aikaisintaan 15.6.2023 ja opinnot alkavat heillä Saskyn oppilaitoksissa elokuussa 2023.

Lisätietoja

Antti Lahti, kuntayhtymäjohtaja
puh. 050 340 6221
antti.lahti(at)sasky.fi

Anna-Leena Kivipuro, ammatillisen koulutuksen johtaja 
puh. 050 587 9344
anna-leena.kivipuro(at)sasky.fi

Pekka Simberg, yleissivistävän koulutuksen johtaja  
puh. 0400 566 465
pekka.simberg(at)sasky.fi