Siirry sisältöön

Saskyyn hyvin hakijoita yhteishaussa

Yhteishaussa hyvin hakijoita Saskyyn, jatkuvan haun osuus hakijoissa edelleen kasvussa

SASKY koulutuskuntayhtymän (Saskyn) koulutustarjonta kiinnosti hakijoita juuri päättyneessä toisen asteen yhteishaussa. Saskyn oppilaitosten ammatilliseen koulutukseen oli hakijoita kaikkiaan 2639 (näistä ensisijaisia hakijoita 664) ja Saskyn lukioihin yhteensä 216 hakijaa (ensisijaisia 66). Saskyn ammatillisiin opintoihin hakijoita oli enemmän kuin viime vuoden yhteishaussa. Yhteishaun lisäksi opintoihin voi hakeutua jatkuvassa haussa ympäri vuoden, joillekin Saskyn aloille lähes kaikki opiskelijat tulevat jatkuvan haun kautta.

Yhteishaussa suosittuja aloja olivat sähkö- ja automaatioala, kone- ja tuotantotekniikka, talotekniikka, liiketoiminta, tietotekniikka, kuvallinen ilmaisu (graafinen suunnittelu) ja maatalousala. Sosiaali- ja terveysalan, elintarvikealan sekä ravintola- ja cateringalan hakijamäärissä oli pientä laskua edellisiin vuosiin nähden, vaikka ko. alojen työllisyysnäkymät ovatkin tällä hetkellä hyvät ja aloilla kärsitään jopa työvoimapulasta. Pienentyneet hakijamäärät saattavat selittyä osittain korona-ajan tuomilla muutoksilla sekä osittain myös negatiivisella julkisella keskustelulla ko. aloista.

Yhteishaussa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana myös TUVA-koulutus (Tutkintoon valmentava koulutus), joka antaa valmiuksia toisen asteen koulutuksen suorittamista varten. TUVA korvaa ja yhdistää aiemmat perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA). TUVA-koulutukseen riitti hyvin hakijoita koko Saskyn toiminta-alueella.

Yhteishaun tulokset Saskyn oppilaitoksissa

Saskyn opiskelijamäärä Tampereella on jatkanut kasvuaan viime vuosina. Yhteishaussa Tampereen palvelualan ammattiopistoon oli nyt enemmän hakijoita kuin vuosi sitten.

Mäntän seudun koulutuskeskuksessa kone- ja tuotantotekniikan koulutusten vetovoimaisuus yhteishaussa oli poikkeuksellisen hyvä. Alan vetovoimaisuuteen alueella ovat vaikuttaneet alan oppimisympäristöihin tehdyt investoinnit sekä yhteistyö ja yhteinen medianäkyvyys yritysten kanssa.

Luoteis-Pirkanmaan oppilaitoksissa yhteishaussa suosituimpia linjoja olivat Ammatti-instituutti Iisakin sähkö- ja automaatioala sekä talotekniikka, myös rakennusalan hakijamäärät ovat nousseet aiempiin vuosiin nähden. Ko. alueen oppilaitoksista Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen ja Osaran maaseutuopetusyksikköön opiskelijat hakevat suurimmaksi osaksi jatkuvassa haussa.

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa yhteishaun hakijamäärä laski hieman aiempiin vuosiin verrattuna, kun taas Sastamalan oppilaitosten hakijamäärissä oli selvää nousua viime vuoteen verrattuna.

Saskyn lukioihin (Ikaalisten lukio ja Ruoveden lukio) riitti hyvin hakijoita. Ruovedellä ensisijaisia hakijoita oli 48. Ruoveden lukion erikoislinjoista suosituin oli ratsastuslinja, johon ensisijaisia hakijoita oli 19. Ikaalisten lukio hakee vielä paikkaansa Pirkanmaan lukiokentässä. Ensisijaisten hakijoiden määrä putosi viimevuoden 38:ta hakijasta 18:aan hakijaan.

Jatkuvan haun osuus hakijamäärissä merkittävä

Koulutuksiin on mahdollista hakea myös jatkuvassa haussa ympäri vuoden, tämä hakuväylä on tarkoitettu kaikille muille paitsi juuri peruskoulunsa päättäville hakijoille. Jatkuvan haun määrät ovat olleet edelleen voimakkaassa kasvussa, esimerkiksi vuonna 2021 jatkuvan haun kautta tuli peräti 78% kaikista Saskyn opiskelijoista.

Saskyssa on useita aloja, joilla jatkuva haku on pääasiallinen hakumuoto. Näitä aloja ovat esimerkiksi lentokoneasennus, taideteollisuusala, sosiaali- ja terveysala, puutarha-ala sekä luonto- ja ympäristöala. Myös 1.3.2021 alkanut työllisyyden kuntakokeilu on lisännyt lisää jatkuvan haun kautta tulevien hakijoiden määrää.

Opinnot alkavat elokuussa

Opiskelijaksi ottamisen tulokset ilmoitetaan yhteishaussa hakeneille aikaisintaan 16.6.2022 ja opinnot alkavat heillä Saskyn oppilaitoksissa elokuussa 2022.

Lisätietoja

Antti Lahti, kuntayhtymäjohtaja
puh. 050 340 6221, antti.lahti(at)sasky.fi

Anna-Leena Kivipuro, ammatillisen koulutuksen johtaja
puh. 050 587 9344, anna-leena.kivipuro(at)sasky.fi

Pekka Simberg, yleissivistävän koulutuksen johtaja
puh. 0400 566 465, pekka.simberg(at)sasky.fi

sasky.fi