Siirry sisältöön

Tradenomiharjoittelu loppusuoralla

Tradenomiharjoitteluni Saskyssa on nyt päättymässä. Tuntemukseni ovat hieman haikeat, mutta päällimmäisenä minulla on tunne, että olen saanut paljon uutta oppia ja ennen kaikkea viihtynyt erittäin hyvin. Olen ollut ilahtunut siitä, että joka aamu olen saanut ryhtyä tekemään töitä hyvällä mielellä.

Harjoittelun ajalle on mahtunut monenlaista. Olen sairastellut, mikä harmitti paljon, koska tuntui että jouduin jättämään tärkeitäkin asioita välistä. Onneksi kuitenkin on etänä työskentelemisen mahdollisuus! Se pelasti paljon, vaikka sairastellessa oli keskityttävä myös lepäämiseen, jotta toipuisi.

Mielenkiintoisia kokemuksia ja mukavia työkavereita

Yksiä mielenkiintoisimpia kokemuksia tältä ajalta ovat olleet markkinointitiimin tiimipäivät. Tiimipäivissä sain osallistua pohdintoihin ja ideoimiseen markkinointiin sekä viestintään liittyen. Saatoin jopa olla hieman liian innokas kertomaan mielipiteeni joissakin asioissa… Toisaalta on varmasti ihan mukavaakin saada mielipiteitä vakiintuneen kokoonpanon ulkopuolelta katsottuna. Mielestäni myös markkinointitiimissä on ollut mukava, iloinen ja tsemppaava henki. Olen kokenut itseni tervetulleeksi.

Kirjanpidossa sain tehdä kirjauksia erilaisista tapahtumista. On yllättävän vaikeaa saada kaikki numerot paikoilleen virheittä! Kun kirjaat pitkään samoja numerosarjoja, numerot alkavat elää omaa elämäänsä ja hyppiä sinne tänne, tai ainakin siltä se tuntuu. On pysyttävä valppaana ja tarkastettava oma työnsä säännöllisesti. Kovin helposti 53 onkin 35 ja sitten koko tili on sekaisin. Usein pelkäsin tekeväni virheen, jonka takia työn teko saattoi hieman hidastua. Koneelle ohjelmistoon kirjattuna kirjanpito on melko sujuvaa ja helppoa, mutta kun koitat Excel-pohjalla laatia kirjanpidon taulukkoja, onkin tehtävä paljon haasteellisempi. Arkistoiminen on myös ollut ihan kivaa. Mukavaa, että pääsin näkemään myös tämän puolen, ennen kuin kaikki on digitaalista.

Hanketoiminnassa osallistuin tekemällä välikartoitusta ja ideoimalla pakopelejä. Oli mielekästä kerätä ihmisten ajatuksia ja arvioita toteutuneista asioista sekä koota niistä hyödyllistä yhteenvetoa. Pakopelit ovat mielenkiintoisia ja sellaisia olen joskus pelannutkin, mutta oppimisympäristössä on kyse hieman erilaisesta toteutuksesta. Kyse ei olekaan konkreettisesta pakenemisesta jostakin huoneesta, vaan tarinan muotoon laitetusta ongelmasta, joka ratkaistaan esimerkiksi ThingLinkillä. Tarinan keksiminen on helppoa, mutta miten sovellat sen käytännössä pakopelimuottiin ja miten saat siitä opettavaisen kokonaisuuden, on jo eri asia. Sain myös tehdä mielenkiintoisen haastattelun hankkeisiin liittyen sekä opin hanketoiminnasta yleisesti.

Havaintoja itsestä oppijana ja työntekijänä

Markkinoinnin puolella tein henkilökunnan kyselyn valmiiksi ja ilahduin vastausmäärästä. Moni oli lähtenyt kertomaan mielipiteensä verkkosivuista ja saimme paljon arvokasta palautetta sekä uusia ideoita kehitettäväksi. Sain myös opiskelijoiden kyselyn eteenpäin ja opiskelijoiltakin vastauksia verkkosivujen kehittämiseen liittyen. Kyselyiden tekeminen ja tulosten kartoittaminen on ollut mielestäni oikein mukavaa. On mielenkiintoista nähdä, mitä ihmiset ajattelevat, miten vastaukset eroavat omista ajatuksista ja miten voidaan lähteä kehittämään ideoita eteenpäin. Kehittäminen ja uuden suunnittelu tuntuu olevan itselle ominaista ja mielekästä tekemistä.

Yhtenä tehtävänä minulla oli tehdä haastattelu pienkonekorjaajista. Kokemuksena pienkonekorjaamolla käynti ja haastattelun tekeminen oli oikein mukava, haastateltavat olivat mukavia ja ala vaikutti mielenkiintoiselta. Minulle puhuttiin alasta positiivisesti sekä innostavasti, teki jo itsekin mieli alkaa tutkimaan mopon sielunelämää. On mukavaa nähdä, kun ihmiset ovat aidosti innostuneita tekemisestään.

Olen osallistunut brändiuudistukseen liittyvän verkkosivu-uudistuksen koulutuskorttien tekoon. Totesin, että tekisin vastaavaa ihan mielelläni lisää ja oppisin verkkosivuista sekä niille tulevista asioista enemmän. Tämä oli aihe, mikä jäi kiinnostamaan ja hieman ehkä harmitti, että koin sen jäävän vähän kesken.

Kohti uusia haasteita

Saskylla harjoittelussa viettämäni aika on ollut mielekästä ja olen oppinut paljon uusia, kiinnostavia asioita. Sen ohella, että olen oppinut kirjanpidosta sekä markkinoinnista, olen kokenut oppineeni myös itsestäni lisää. Minulle osoitetut tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja olen osannut tehdä ne. Jos onkin tullut jotain ongelmia, olen aina voinut kysyä neuvoja ja apua. Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan harjoitteluun ja toivon mukaan ensi vuonna valmistun!

Haluan kiittää koko markkinointitiimiä ja erityisesti kirjanpitäjä Leenaa kärsivällisestä ohjauksesta ja neuvoista!

Talvinen maisema, valkoisia pilviä sinisellä taivaalla.