Siirry sisältöön

Työharjoittelujakso Saskylla

Opiskelen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa graafista suunnittelua ja aloitin työelämäjakson Saskyn viestintä- ja markkinointitiimissä maaliskuun alussa. Harjoitteluni aikana suoritettavassa tutkinnon osassa pureudun erityisesti sisällöntuottamiseen digitaaliseen ympäristöön, mutta innolla otan vastaan kaiken mitä harjoittelu antaa. Minut on otettu hyvillä mielin vastaan rentoon, idearikkaaseen ja asiantuntevaan tiimiin!

Graafinen suunnittelu pohjana

Opinnoissani olen päässyt tekemään monipuolisesti kaikkea graafiseen suunnitteluun liittyvää, mutta loppujen lopuksi se on vain pieni siivu kun tarkastellaan suuria projektikokonaisuuksia. Siispä tällä jaksolla haenkin nykyisen osaamisen tueksi oppia siitä, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen sille materiaalille joka käsieni lävitse kulkee. Haluan nähdä ja kokeilla erilaisia ohjelmia, joita käytetään viestinnässä, markkinoinnissa ja analytiikassa. Ymmärtäessäni koko prosessin oman työpanokseni arvo kasvaa ja se vähentää työkavereiden työkuormaa. Toivon tietysti, että pääsen tekemään Saskylla myös töitä, jotka ovat mukavasti graafisen suunnittelun mukavuusalueella. Hyvänä vastapainona aion ottaa haasteet vastaan niin alkulähteen ideoinnin ja suunnittelun, kuin myös loppupään analysoinnin ja testaamisenkin puolesta.

Piirroskuva, jossa henkilön ympärillä on ikoneita sekä yksittäisiä sanoja liittyen viestintään ja markkinointiin.

Aidosti tiimiin mukaan

Heti alkuun sain rauhassa tutustua käytettäviin kanaviin ja materiaaleihin samalla tehden esitetaittoja. Alusta asti tuntui luontevalta heittää omia ideoita tiimiläisille ja osallistua keskusteluihin. Sain osakseni myös suurta luottoa oman ajankäytön ja töiden priorisoinnin suhteen. On mielestäni jouhevaa, kun saa itse kontaktoida asianosaisia tarvittavien projektien osalta ja suunnitella työpäivänsä, niin että kaikki hoituu ajallaan. Tämä tietysti vaatii tiimiltäkin luottoa siihen, että opiskelija suorittaa annetut tehtävät tasokkaasti ja aikaraamien puitteissa.

Tiimiläiset ovat todella avoimia kaikenlaisille ajatuksille, ideoita ei siis heti teilata!

Opeista konkreettista hyötyä

Opintojen ohella olen tehnyt sivutoimisena yrittäjänä graafisen suunnittelun töitä erilaisille asiakkaille. Graafinen suunnittelu vaatii hyvin laaja-alaista osaamista niin asiakastöiden suhteen, kuin myös oman ammattiprofiilin luonnissa sekä ylläpidossa. On etu tietää mm. hakukoneoptimoinnista, markkinoinnin ja analytiikan eri työkaluista, sisältömarkkinoinnin kanavien ominaispiirteistä ja kerätyn datan hyödyntämisestä. Harjoittelussa kertyvät tiedot ja taidot auttavat varmasti työnhaussa sekä omissa töissä freelancerina. Markkinointi ja viestintä kiinnostavat muutenkin, joten tämän harjoittelun myötä saatan innostua aiheesta ehkä enemmänkin ja opiskella alaa vielä lisää.


Liisa Olkinuora / Graafisen suunnittelun opiskelija, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos