Siirry sisältöön

Taideteollisuusalan perustutkinto

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Tuotteen valmistuksen osaamisala

Kuvassa punaoranssin sävyinen lohikäärme, joka on ripustettu kattoon ketjuin.
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Lavasterakentaja luo maailmoja

Lavasterakennuksen artesaani rakentaa tilaustöinä erilaisia teatterikulisseja, tuotteita, ympäristöjä ja rekvisiittaa. Lavasterakentaja valmistaa työt piirustusten ja pienoismallien mukaan. Lavasteiden valmistus on projektityötä, jossa oppii yhteistyötaitoja ja joustavuutta.

Artesaaniopintojen aikana työskennellään hyvin laajasti erilaisten materiaalien ja tekniikoiden parissa kiertotaloutta unohtamatta. Lavasterakennuksen opinnoissa tutustutaan myös 3D-tulostukseen ja suurkuvatulostukseen.

Lavasterakentajia työskentelee esim. teattereissa, elokuvateollisuudessa, messutapahtumissa sekä teemapuistojen ja luovien toimintaympäristöjen rakentamisessa.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, lavasterakentaminen

  Paikkakunta
  Sastamala
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Lavasterakentaja valmistaa annettujen piirustusten ja pienoismallien mukaisia teatterikulisseja, joiden rakentamiseen tarvitaan mielikuvitusta sekä kykyä toteuttaa ne eri materiaaleista.
  Lavasteiden valmistus on projektityötä, jossa oppii yhteistyötaitoja ja joustavuutta.

  Lavasterakentajia työskentelee teattereissa, elokuvateollisuudessa, messutapahtumissa ja teemapuistojen rakentamisessa.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Taideteollisuusalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Ikaalinen,Sastamala
  Hakuaika
  20.02.2024 — 19.03.2024
  Lisätietoa

  Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut osaa valmistaa oman alansa tuotteita, tiloja tai palveluita. Alalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys. Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut osaa suunnitella omaa työtään ja hankkia monipuolisesti tietoa omalta alaltaan. Hän hallitsee alansa tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät.

  Taideteollisuusalan suorittanut työskentelee alansa laatumääreiden mukaisesti. Hän tuntee alan säädökset, alan käytäntöjä, kestävää kehitystä ja materiaalien käsittelyn voidakseen valmistaa tuotteita, tiloja tai palveluita asiakkaille.

  Teknisen ammattitaidon lisäksi tarvitaan kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia, hyödyntää digitalisaation suomia mahdollisuuksia alallaan ja työskennellä yhdessä toisten kanssa.

  Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittanut voi toimia yrittäjänä tai alan mukaisissa työtehtävissä tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä, tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, ohjaustoiminnassa, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä sekä korjaus-, rakentamis- ja huoltotehtävissä.

Kenelle koulutus sopii?

Lavasterakentajan ammatissa tarvitaan kätevien käsien lisäksi ongelmanratkaisutaitoja, oivalluskykyä, visuaalista silmää, kolmiulotteista hahmotuskykyä, joustavuutta ja ryhmätyöskentelytaitoja. Hakijoille pidetään valintahaastattelu.

Koulutuksen sisältö

Lavasterakennuksen artesaaniopinnoissa perehdytään monipuolisesti erilaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin erilaisten lavasteiden valmistuksessa.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Lisätietoja antaa

Lue Marikan kansainvälinen opiskelijatarina

Marika Jalava on ollut opintojensa aikana useamman kerran ulkomailla työssäoppimisjaksolla.