Saskyn ja Vexven yhteinen työturvallisuuskurssi
Yhteistyötä työturvallisuuden edistämiseksi – Saskyn opiskelijat Vexvellä tutustumassa asiaan käytännössä
SASKY koulutuskuntayhtymä (Sasky) ja Vexve Oy (Vexve) ovat jo vuosien ajan tehneet tiivistä yhteistyötä monella eri tapaa. Oppimisympäristöjä on kehitetty yhteisillä laitehankinnoilla, ja vuosien ajan yritys on tarjonnut Saskyn kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoille harjoittelu- ja työpaikkoja. Tänä syksynä käännettiin yhteistyössä jälleen uusi lehti, kun opiskelijoille toteutettiin yrityksen tiloissa oppitunti työturvallisuudesta.
Työturvallisuuden kehittäminen keskiössä Vexvellä
Kaksi ryhmää Sasky Vammalan ammattikoulun kone- ja tuotantotekniikan toisen vuosikurssin opiskelijoita saapui vierailulle Vexven tehtaalle Sastamalaan, jossa heitä vastaanottamassa oli HSEQ-päällikkö Arttu Unkila, jonka vastuualueita yrityksessä ovat mm. laatu-, turvallisuus- ja ympäristöasiat. Vierailun aluksi Arttu piti ryhmälle oppitunnin, jossa hän esitteli yritystä ja kertoi siitä, miten työturvallisuus käytännössä Vexven tuotannossa huomioidaan.
Konkreettiset esimerkit ja laskelmat avasivat asiaa opiskelijoille
Esitys piti sisällään paljon konkreettisia ja kiinnostavia esimerkkejä mm. riskien minimoinnista, turvallisuushavainnoista, läheltä piti -tilanteista ja tapaturmista. Tosin tapaturmat on hyvien työturvallisuustoimien ansiosta saatu yrityksessä aivan minimiin – vuoden 2022 elokuun jälkeen ei Vexven Sastamalan tehtaalla ole sattunut ainuttakaan yli 8 tunnin sairauspoissaoloon johtanutta tapaturmaa. Luennon aikana opiskelijoille tuli hyvin selväksi monia syitä, miksi työturvallisuuteen panostaminen on erityisen tärkeää. Mm. käytännön esimerkein täydennetyt laskelmat siitä, mitkä ovat työtapaturman kustannukset ja vaikutukset niin yritykselle kuin työntekijälle avasivat asiaa hyvin konkreettisella tavalla.
Avoimuus tärkeää turvallisuushavaintojen ja virheiden käsittelyssä
Oppitunnin aikana korostettiin myös sitä, että virheitä ja sattuneita tapaturmia ei ole syytä piilotella, vaan niistä tulee oppia ja niiden perusteella toimintaa pitää kehittää niin, että vastaavia tapaturmia ei enää pääse tapahtumaan. Tästäkin vieraat saivat kuulla useamman konkreettisen esimerkin. Luennon jälkeen ohjelmassa oli tuotantopäällikkö Juhana Lemmetyisen ja tuotannon esihenkilö Jani Hyrkäksen johdolla tehty tehdaskierros, jossa opiskelijat pääsivät näkemään Vexven tuotantoa sekä työterveystoimenpiteitä käytännössä.
Yhteistyössä syntyi käytännönläheinen tapa opettaa työturvallisuusasioita
Idea yhteisestä työturvallisuuskoulutuksen toteutuksesta syntyi, kun Saskyn kone- ja tuotantotekniikan opettajat vierailivat Vexvellä syksyllä 2023. Vierailun yhteydessä syntyi keskustelua työelämän vaatimuksista työturvallisuusosaamisesta sekä siitä, että aiheen opettaminen tavallisilla oppitunneilla voi olla haastavaa. Vexvellä on viime vuosina panostettu vahvasti työturvallisuuteen sekä nuorten kesätyöntekijöiden tehostettuun perehdytykseen työturvallisuusasioissa, joten Vexven henkilöstöpäällikkö Mirka Hautamäki ehdotti työturvallisuusoppituntia yrityksessä. Aihe tulee opiskelijoille konkreettisemmaksi, kun he pääsevät tutustumaan siihen oikeassa tuotantoympäristössä.
Pilottikokeilusta opiskelijoille arvokasta oppia työelämää varten
Mirka Hautamäki kokee kurssin suurimmaksi hyödyksi sen, että opiskelijat kasvavat työturvalliseen ajattelutapaan ja ovat siten valmiimpia hakiessaan myöhemmin mahdollisesti koulutussopimusjaksolle, oppisopimuskoulutukseen tai kesätöihin yritykseen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Vexve järjesti työturvallisuuskurssin yhteistyössä oppilaitoksen kanssa. Vaikka jatkosta ei vielä ole virallisesti sovittu, niin Mirka on sitä mieltä, että jos pilotista saadaan molemmin puolin positiivisia kokemuksia, jatkoa kannattaa ehdottomasti harkita.
Myös opiskelijat olivat tyytyväisiä uuteen tapaan tehdä työturvallisuusasioita tutuksi ja totesivat, että aiheesta oppii paremmin tällaisella kurssilla kuin oppilaitoksessa luokkahuoneessa istuen. Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Jari Koskinen piti pilottia onnistuneena ja esittää toiveen, että jos kurssia jatkossakin järjestetään, se voisi olla ehkä jo ensimmäisen opiskeluvuoden alussa.