Siirry sisältöön

Tradenomiharjoittelijana Saskylla

Aloitin 11.9.2023 ammattikorkeakouluharjoitteluni SASKY koulutuskuntayhtymällä. Olen tradenomiopiskelija Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja suuntautunut julkishallintoon.

Tarkoituksenani harjoittelun aikana on tutustua kirjanpitoon, markkinointiin ja viestintään. Alkuperäinen ajatukseni oli, että kirjanpito kiinnostaa ja ajatus markkinoinnista sekä viestinnästä hieman jännitti. Ensimmäisellä viikolla tutustuin kirjanpitoon pääkirjanpitäjän kanssa. Hän ohjeisti ja näytti kärsivällisesti, kun en aina pysynyt ihan kärryillä ja ohjelmistot aiheuttivat kummastusta. Kirjanpidon ohjelmistot eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja.

Pääsin aloittamaan ennakkoperintärekisterin tarkastamisesta, tein arkistoon liittyviä tehtäviä ja harjoittelin muun muassa Ceepos- sekä exceltositesiirtoja. Aika nopeasti pääsin kärryille, miten kuluu toimia. Huomasin, että kirjanpidon töissä on oltava tarkka ja huolellinen, muistettavaa ja tarkastettavaa on paljon. Työ on kuitenkin pitkälti selkeää ja suoraviivaista. Ohjeistuksia ja tarkoin omaksuttavia sääntöjä on paljon, oppimiseen menee aikaa.

Tulin harjoitteluuni juuri sellaisessa vaiheessa, kun paperillisista tositteista ollaan hiljalleen tekemässä siirtymää täysin sähköisiin. Paperisia tositteita kuitenkin vielä toistaiseksi ainakin tarvitaan. Tietoja säilytetään pitkään, tilanteesta riippuen jopa pysyvästi. Arkistossa olevan paperin ja tiedon määrä on valtava. Pääsin näkemään myös pääarkiston Ikaalisissa.

Toisella viikolla pääsin mukaan jo myös markkinoinnin ja viestinnän tehtäviin. Sain tehtäväkseni suunnitella verkkosivustoon liittyvää kyselyä, tehdä taustatutkimusta sekä suunnitella muutamia haastatteluja. Minulle annettiin järjestelmäkamera, jolla saisin kuvata kuvapankkiin kuvia. Uutta tietoa ja tehtäviä on tullut paljon ja omaksuttavaa on runsaasti. Koen kuitenkin samalla innostusta, että pääsen tekemään minulle ylipäätään mieleistä ja mielenkiintoista työtä.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen tuntemukseni ja ajatukseni harjoittelusta ovat muuttuneet paljonkin. Minulla on ollut oikein mukavaa, olen viihtynyt hienosti ja tykännyt siitä, mitä olen saanut tehdä. Olen yllättynyt, kuinka kiinnostunut olen ollut erityisesti markkinoinnista. Ajatukseni markkinoinnin puolelta oli ehkä turhan esilläolokeskeinen, sillä todellisuudessa markkinointi on paljon niin sanotusti taustalta tehtävää työtä, eikä siinä jouduta olemaan juurikaan esillä. Toki markkinoinnin kursseja olen suorittanut koulussa useammankin, mutta niistä minulle oli jäänyt hieman erilainen käsitys, kuin mitä käytännössä työ onkaan.

Saskylla on ollut monipuolisempia tehtäviä kuin odotinkaan. Huomaan jatkuvasti kiinnostuvani jostakin uudesta asiasta, jota en ennen harjoitteluuni hakeutumista osannut ajatella. Tunnistan, että en ehkä ole omimmillani aina samankaltaisessa ja toistuvassa työssä, vaan vaihtelu ja erilaiset työtehtävät ovat tärkeä osa työssä viihtymistä. Olen myös kovin utelias ja tiedonjanoinen, haluan oppia monista asioista lisää. Yksi syy tradenomin koulutukseen hakeutumiselle ja sille, että muutamien vaihtoehtojen joukosta tradenomi tuli valinnakseni, on sen monipuolisuus. Kun olet käynyt koulutuksen, sinulla on avaimet monenlaiseen erilaiseen työnkuvaan.

Olen alanvaihtajana ollut iloinen siitä, että minusta on tuntunut omalta tehdä työtä toimisto-olosuhteissa ja kirjoittaen sekä suunnitellen. Aiemmin käytännönläheisempää työtä tehneenä en aina havainnoinut sitä, että ehkä vahvuuteni ovat teoreettisemmassa työssä, vaan saatoin jopa harmitella, että olenko laiska tai saamaton, jos joku ei sujunut täydellisesti tai tuntui etten jaksanut. Kannattaa lähteä tutkimaan tosissaan sitä, mikä kiinnostaa ja missä kokee olevansa omalla alueellaan.

Anniina Rostedt / Tradenomiopiskelija, Satakunnan ammattikorkeakoulu