Siirry sisältöön

Ruoveden lukio

Ylioppilas

lähikuva seinästä, jossa ratsastussatuloita
Oppilaitos:
Sasky Ruoveden lukio
Koulutustyyppi:
Lukiokoulutus
Teemat:
Lukiokoulutus
Hakutyyppi:
Yhteishaku

Yksilöllistä opetusta ja monipuolisia painotuslinjoja kulttuurimaisemassa

Saskyn Ruoveden lukio yhdistää yksilöllisen opetuksen sekä rauhallisen ja turvallisen oppimisympäristön perinteikkäässä kulttuurimaisemassa. Ryhmäkoot ovat sopivan pieniä ja pääset myös osaksi iloista ja rentoa opiskelijayhteisöä, jossa riittää tapahtumia ja teemapäiviä. Ruoveden lukio on myös kansainvälinen lukio, jolla on pitkäaikaiset yhteistyökoulut sekä Italiassa että Saksassa. Meillä voit englannin ja ruotsin lisäksi opiskella saksaa.

Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa valmiudet jatkaa opintoja yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai muissa oppilaitoksissa. Lukio-opinnot kestävät yleensä kolme vuotta ja opintojen päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto.

Ruovedellä on lukion yleislinjan lisäksi tarjolla ratsastuslinja, urheilulinja sekä eläinlääketieteellinen painotuslinja. Ratsastuslinjan opiskelijana yhdistät ratsastusharrastuksen ja lukio-opiskelun, urheiluvalmennuslinjalla oman urheilulajisi valmennus kulkee opintojesi rinnalla ja eläinlääketieteellisellä painotuslinjalla valmentaudut eläinlääketieteellisiin ja lääketieteellisiin opintoihin. Lisää tietoa eri painotuslinjoista voit lukea alta.

Kenelle koulutus sopii?

Lukio sopii sinulle, joka haluat mahdollisesti tulevaisuudessa hakeutua jatko-opintoihin tai mietit vielä itsellesi sopivaa alaa. Lukiossa saat laajan yleissivistyksen ja mahdollisuuden oppia uusia asioita. Opinnoissa on hyötyä siitä, että olet myös valmis ottamaan vastuuta opinnoistasi itseohjautuvasti, sillä lukiossa saat enemmän sekä vapautta että vastuuta opintojesi etenemisestä.

Koulutuksen sisältö

Nuorten lukiokoulutuksessa opiskellaan vähintään 150 opintopistettä, jotka koostuvat sekä kaikille yhteisistä että vapaasti valittavista opinnoista.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta. Kustannuksia saattaa tulla jonkin verran materiaaleista niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Lukion päättötodistus ja ylioppilastutkinto antavat yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Lukio antaa hyvät edellytykset jatkaa opintoja myös ulkomailla.

Ratsastuslinja

Ratsastuslinjalla yhdistät lukio-opiskelun ja ratsastusharrastuksen. Saskyn Ruoveden lukiossa voit suorittaa koulu- ja esteratsastuksen opintoja yhteensä 12 opintopistettä ja täydentää osaamistasi hevosen hyvinvointiin ja hoitoon liittyvillä opinnoilla. Ratsastuslinjalla opiskelee vuosittain 40-50 opiskelijaa, jotka tulevat kouluun eri puolilta Suomea. Opiskelijana pääset nauttimaan ratsastuksesta maksuttomasti kaksi tuntia viikossa. Voit osallistua ratsastuksen opetukseen myös muiden erityislinjojen opiskelijana.

Ratsastuslinjalle hakeminen

Ruoveden lukion ratsastuslinjalle haetaan keväisin yhteishaussa. Hakija täyttää Opintopolussa sähköisen yhteishakulomakkeen. Sen lisäksi hakijan tulee täyttää seuraavat lomakkeet ja postittaa ne lukiolle:

Täytetyt lomakkeet tulee lähettää postilla osoitteeseen:

Ruoveden lukio
Kuruntie 6
34600 Ruovesi

tai sähköpostilla osoitteeseen: ruovedenlukio(at)sasky.fi

Voit hakea opiskelijaksi myös lukuvuoden aikana erillisellä hakemuksella jatkuvassa haussa ottamalla yhteyttä tuulia.taalas(at)sasky.fi. Kysy vapaita opiskelupaikkoja myös 2. ja 3. vuosikurssille.

Ruoveden ratsutallit

Ratsastuksen opetuksesta vastaa Ruoveden Ratsutalli(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Ratsastuskurssit sisältävät ratsastusta kaksi kertaa viikossa pienissä tasoryhmissä. Jokaiselle ratsastustasolle on tarjolla omat, monipuoliset harjoitukset. Jokaisen opintojakson päätteeksi suoritetaan välikoe, jossa jokainen opiskelija pääsee harjoittelemaan radanratsastusta. Välikokeet toimivat hyvin myös kilpailuharjoituksina. Talleilla järjestetään lisäksi omia harjoituskilpailuja.

Opiskelijat pääsevät halutessaan myös ylimääräisille ratsastustunneille. Kaikille halukkaille on talleilla mahdollisuus omaan hoitohevoseen ja hevosten liikuttamiseen. Tallille voi tuoda myös oman hevosen. Tallilla on maneesi, iso ratsastuskenttä ja paljon maastoreittejä, joten ratsastamaan pääsee hyvin ratsastustuntien ulkopuolellakin.

Talleilla on myös tarjolla hauskanpitoa hevosten kanssa. Koulu- ja esteratsastuksen lomassa käydään ratsastamassa myös maastossa. Keväällä ja syksyllä päästään hyppäämään maastoesteitä vuonna 2016 valmistuneella maastoesteradalla. Kesällä hevosia pääsee uittamaan ratsutallien omaan rantaan, syksyllä karautellaan sänkipellolla. Tallilla käy myös paljon ulkopuolisia valmentajia. Valmennuksiin voi osallistua omalla tai tallin hevosella.  

Eläinlääketieteellinen painotuslinja

Ruoveden lukion eläinlääketieteellinen painotuslinja valmentaa jo lukioaikana eläinlääketieteellisiin opintoihin. Linja sopii myös lääketieteellisiin opintoihin aikoville. Opintoihin sisältyy tutustumista eläinlääkärin työhön, työkursseja alalle painotettavista aineista sekä kenttäkurssi Tarton maatalousyliopistossa. Valmentavia ja ohjaavia opintoja voit halutessasi suorittaa jopa 24 opintopisteen verran. Eläinlääketieteelliset opinnot on mahdollista yhdistää myös ratsastusopintoihin.

Eläinlääketieteelliselle painotuslinjalle hakeminen

Eläinlääketieteelliselle painotuslinjalle haetaan keväisin yhteishaussa. Linjalle otetaan enintään 16 opiskelijaa. Pääsyvaatimuksena on perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvona vähintään 8.0.

Hakija täyttää Opintopolussa sähköisen yhteishakulomakkeen. Sen lisäksi hakijan tulee täyttää seuraavat lomakkeet ja toimittaa ne lukiolle:

Koululle tulee toimittaa lisäksi motivaatiokirje, jossa kerrot opiskelumenestyksestäsi, motivaatiostasi ja perustelusi eläinlääketieteelliselle linjalle hakeutumiseen. Lisäksi voit toimittaa harrastuneisuuttasi ilmaisevia muita todistuksia tai liitteitä.

Täytetyt lomakkeet ja motivaatiokirje tulee lähettää yhteishaun loppuun mennessä postilla osoitteeseen:

Ruoveden lukio
Kuruntie 6
34600 Ruovesi

tai sähköpostilla osoitteeseen: ruovedenlukio(at)sasky.fi

Opiskelijavalinta tehdään keskiarvoon ja motivaatiokirjeeseen perustuen.

Voit hakea opiskelijaksi myös lukuvuoden aikana erillisellä hakemuksella jatkuvassa haussa ottamalla yhteyttä tuulia.taalas(at)sasky.fi.

Ruokailu ja asuminen

Ruoveden lukion opiskelijat voivat jokaisena koulupäivänä syödä maittavan koululounaan oppilaitoksen ruokalassa. Ruoka valmistetaan päivittäin koulun omassa keittiössä. Erityisruokavaliosta tulee toimittaa lääkärintodistus keittiöhenkilökunnalle.  

Ruoveden ratsutallin läheisyydessä on kunnan rivitaloasuntoja, jotka on varattu ensisijaisesti ratsastuksen opintoja suorittaville. Opiskelija-asuntoja on tarjolla kunnan keskustassa koulun läheisyydessä.  

Koulun henkilökuntaan kuuluva opiskelija-asumisen tukihenkilö auttaa asumisen liittyvissä käytännön asioissa, puh. 040 554 1039.

Vuokra-asunnoista voit kysyä Ruoveden kunnan asuntotoimistosta, puh. 044 787 1345 tai Honkala-kodista, puh. 044 722 4421.  

Sofian, Hertan ja Marian opiskelijatarina

Laadukasta lukio-opetusta sekä ratsastusta– Ruovedellä yhdistetään elämäntapa ja tulevaisuuden unelmat