Siirry sisältöön

#saskylaiset – Anna-Marin opiskelijatarina

Aikuisena uudelle uralle kivialan ammattilaiseksi

Olen Anna-Mari Mansikkaviita ja opiskelen Saskyn Vammalan ammattikoulussa kivirakentajaksi. Aiemmalta koulutukseltani olen bio- ja elintarviketekniikan insinööri ja ennen nykyisiä opintoja tein töitä elintarvikevalvonnassa usean vuoden ajan.

Hymyilevä, silmälasipäinen henkilö pinkissä kirjavassa hupparissa ja sinisissä housuissa nojailee isoon, louhittuun kiveen.
Anna-Mari Mansikkaviita valmistuu kivirakentajaksi keväällä 2024

Tutkinto valmiiksi oppisopimuksella

Aloitin kivialan opinnot helmikuussa 2022. Jo saman vuoden huhtikuussa aloitin koulutussopimusjakson Hämeenkyrössä Kiviliike Sairasen(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) kiviveistämöllä. Yritys on jo yli 50 vuoden ajan tarjonnut asiakkaille hautakiviä sekä alan muita palveluita, kuten hautakivien kunnostus-, entisöinti- ja asennustöitä. Kevään koulutussopimusjakson jälkeen olin kesän yrityksessä töissä. Syksyllä jatkoin niin, että tein kiviveistämöllä töitä parina päivänä viikossa ja loput viikosta olin oppilaitoksella. Tällä hetkellä työskentelen yrityksessä oppisopimuksella täyspäiväisesti ja näin jatkan siihen saakka, kun valmistun keväällä 2024. Valmistumisen jälkeen on yrityksestä luvassa vakituinen työpaikka.

Kiviala herätti kiinnostuksen heti

Halusin pitää töistä taukoa ja siitä syntyi ajatus opintovapaalle jäämisestä. Löysin kivialan netin kautta. Ala kiinnosti heti ja päätin käydä koululla tutustumassa. Tutustumiskäynnin jälkeen olin entistä varmempi siitä, että haluan opiskella kivialaa. Valitsin opiskelupaikaksi Saskyn Vammalan ammattikoulun siitä syystä, että oppilaitoksella on tarjolla hyvin monipuolinen ja kattava kokonaisuus kivialan koulutuksessa. Myös sijainti oli minulle sopiva – asun perheeni kanssa Ikaalisissa ja sieltä kulkeminen oppilaitokselle on onnistunut hyvin.

Käytännönläheisyys sopii hyvin perheelliselle opiskelijalle

Opiskelu on ollut todella käytännönläheistä ja asioita opetellaan oikeita alan töitä tekemällä. Tämä on sopinut omaan elämäntilanteeseeni hyvin siitäkin syystä, että iltaisin tai viikonloppuisin ei juurikaan ole ollut koulutehtäviä tehtävänä. Aikaa on siis jäänyt hyvin myös perheelle. Aiemmista opinnoista olen saanut hyväksiluettua lähes kaikki YTO-aineet (tutkintoon kuuluvat yhteiset tutkinnon osat), joten niiden parissa ei ole enää tarvinnut viettää aikaa, vaan on voinut täysillä keskittyä ammatillisiin opintosisältöihin.

Silmälasipäinen henkilö pinkissä kirjavassa hupparissa ja sinisissä housuissa sommittelee koristeita hautakiven päälle.
Koristeiden sommittelua hautakivelle

Tosissaan, mutta ei totisesti

Lähdin opintoihin innolla ja avoimin mielin. Opiskelu on antanut minulle vielä enemmän kuin mitä odotin, joten olen iloinen siitä, että uskalsin ottaa tämän askeleen. Opetus on ollut tasokasta ja koulussa on hyvä tekemisen meininki. Hommaa tehdään tosissaan, mutta ei totisesti. Syksyllä päästään opiskelemaan uusiin opetustiloihin, joten opetuksen laatu paranee entisestään.

On ollut myös ilo huomata, että vaikka minulla ei aiempaa kokemusta esim. erilaisten työkalujen käytöstä ole ollut, niin se ei ole millään lailla haitannut alan oppimista. Olen saanut kaiken tarvitsemani opin matkallani kivialan ammattilaiseksi. Ylpeänä olen esimerkiksi omille lapsilleni saanut kertoa, että äiti osaa ajaa trukkia!

Hymyilevä, silmälasipäinen henkilö pinkissä kirjavassa hupparissa ja sinisissä housuissa on ottamassa nokkakärryjen kyytiin hautakiveä pihalla.
Painavien kivien siirtely vaatii vähän järeämmät nokkakärryt

Kuuntele sydäntäsi ja lähde rohkeasti kohti uutta

Kannattaa kuunnella omaa sydäntään ja lähteä rohkeasti opiskelemaan, jos uusi ala vähänkin kiinnostaa. Itselleni suurin kynnys oli tehdä lopullinen päätös opintovapaalle jäämisestä. Kun sen ratkaisun olin tehnyt, kaikki asiat järjestyivät todella hyvin. Oma perhe on myös hienosti joustanut ja tukenut vierellä. Oppisopimus on ollut perheelliselle opiskelijalle myös taloudellisesti hyvä tapa suorittaa tutkinto ja valmistua uuteen ammattiin.

Jos vuosi sitten joku olisi minulle sanonut, että olen nyt tässä tilanteessa, en välttämättä olisi sitä itsekään uskonut. Mutta tässä ollaan ja matka kivirakentajaksi jatkuu hienosti. On ollut hienoa huomata, miten taidot ovat kehittyneet ja haluan oppia alasta koko ajan lisää. Parasta tässä kaikessa on ollut se, että uskalsin tehdä ratkaisun lähteä opiskelemaan kokonaan uutta ammattia. Tämä tuntuu omalta alalta ja olen todella iloinen, että saan jatkaa nykyisessä työpaikassani myös valmistumisen jälkeen.

”Parasta tässä kaikessa on ollut se, että uskalsin tehdä ratkaisun lähteä opiskelemaan kokonaan uutta ammattia.”

Anna-Mari Mansikkaviita

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.