Siirry sisältöön

#saskylaiset – Danielin, Eliaksen ja Kristianin opiskelijatarina

Parkanolaiset Daniel KaskenviitaElias Lahtinen ja Kristian Aalto valmistuvat Sasky Ammatti-instituutti Iisakista keväällä 2024 metallialan ammattilaisiksi. Kolmikkoa yhdistää hyvin samanlainen tausta – jokaisen isällä on paikkakunnalla metallialan yritys, osalla yritys on jo isoisän aikanaan perustama. Ja jokaisen heistä toi metallialalle tavoite siitä, että jonain päivänä he astuvat isiensä saappaisiin yrityksen jatkajana. Vaikka Parkano onkin tunnettu metalliteollisuudestaan, harvemmin tällainen sattuma kuitenkaan osuu yhteen ryhmään.

Elias Lahtinen, Kristian Aalto ja Daniel Kaskenviita lähtivät isien ja isoisien jalanjäljissä metallialalle

Parasta alassa on monipuolisuus ja itsensä haastaminen

Koneistajaksi opiskeleva Elias on pyörinyt isänsä yrityksessä, Parkano Steel Oy:ssä jo pienestä pitäen ja yläkoulun aikoihin oli ensimmäistä kertaa yrityksessä kesätöissä. Hänelle on ollut jo pitkään selvää, että hakeutuu peruskoulun jälkeen metallialan opintoihin oppimaan alasta lisää, työllistyy valmistumisen jälkeen perheyritykseen ja tulevaisuudessa jatkaa yritystä. Hänen mukaansa parasta alassa on alan monipuolisuuden lisäksi se, että siinä pääsee haastamaan itseään esim. erilaisilla koneilla ja erilaisilla ohjelmilla työskennellessä.

Kaksoistutkinnolla levyseppähitsaajaksi ja ylioppilaaksi

Daniel oli miettinyt peruskoulun jälkeen myös lukio-opintoja ja hän suorittaakin tällä hetkellä kaksoistutkintoa eli valmistuu keväällä sekä levyseppähitsaajaksi että ylioppilaaksi. Lukio-opinnot ovat yhtenä päivänä viikossa Hämeenkyrössä ja kirjoituksiin osallistutaan yhdessä Sasky Ikaalisten lukion opiskelijoiden kanssa. Danielin mukaan metallialan yksi hienouksista monipuolisuuden lisäksi on se, että siinä näkee oman työnsä kädenjäljen. Valmistumisen jälkeen on tarkoitus mennä töihin perheen yritykseen, Teollisuusasennus Kaskenviita Oy:hyn, jossa Daniel on tehnyt hommia jo yläkoulun TET-jaksoista lähtien.

Töitä riittää osaaville tekijöille

Kristian toteaa, että on luontevaa jatkaa isän jalanjäljissä Sorvaamo E. Aallossa ja jonain päivänä myös jatkaa isän aloittamaa työtä. Yritys toimii kodin pihapiirissä ja jo lapsesta lähtien hän on siellä viettänyt aikaa ja tehnyt töitä. Metallialan yhdeksi vahvuudeksi hän mainitsee sen, että alalla on mahdollista tienata hyvin ja töitä kyllä riittää osaaville ja motivoituneille tekijöille.

Opiskelupaikka kotikaupungista

Vaikka tällä kolmikolla jo olikin aiempaa osaamista alalta, he muistuttavat, että kouluun tullessa ei tarvitse osata asioita valmiiksi, vaan ne kyllä opetetaan. He kannustavat tulemaan myös paikan päälle tutustumaan, jos omaa uravalintaa vielä miettii. Daniel, Elias ja Kristian kehuvat Parkanoa hiljaiseksi ja rauhalliseksi pikkukaupungiksi, josta on hyvät kulkuyhteydet moneen paikkaan. He ovat myös tyytyväisiä siihen, että opiskelupaikka löytyi omasta kotikaupungista.

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.