Siirry sisältöön

#saskylaiset – Jeminan ja Tanjan opiskelijatarina

Aikuisiällä uranvaihtoon – uusi ura löytyi prosessialalta

Aikuisopiskelijat Tanja Grönlund ja Jemina Ansamaa opiskelevat Hämeenkyrössä Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa prosessialan perustutkintoa. Molemmat ovat alanvaihtajia, joilla on jo taustalla opintoja ja työkokemusta muilta aloilta. Prosessiala kiinnostaa sekä Jeminaa että Tanjaa sen monipuolisuuden vuoksi. Kiitosta saa myös oppilaitos, joka on heidän mielestään hyvä opiskeluympäristö mm. siitä syystä, että se on suhteellisen pieni, joten esim. yksilöllistä ohjausta on mahdollista saada.

Lähikuva kahdesta henkilöstä prosessialan työtiloissa pukeutuneena keltaisiin työtakkeihin.

Alanvaihto antaa virtaa työntekoon ja auttaa työssä jaksamiseen

Jemina suoritti lukion jälkeen pari vuotta sairaanhoitajaopintoja, mutta kaipasi kuitenkin toista vaihtoehtoa. Hän löysi prosessialan Opintopolun kautta ja päätti hakea, koska ala vaikutti kiinnostavalta ja oppilaitoksen sijaintikin oli ylöjärveläiselle Jeminalle sopiva.

Tanja on aikanaan valmistunut samasta oppilaitoksesta suurtalouskokiksi ja opiskeli myöhemmin vielä lähihoitajaksi. Työuran varrella kuitenkin kypsyi ajatus alanvaihdosta ja Tanja päätyi hakemaan prosessialalle. Ala kulkee vahvasti myös Tanjan suvussa – harjoittelupaikassa Kyrön paperitehtaalla hän on jo sukunsa neljännen sukupolven edustaja. Tanjan mielestä on hienoa, että vielä aikuisenakin on mahdollista opiskella uuteen ammattiin. Hänen mukaansa alanvaihto antaa innostusta työntekoon ja auttaa työssä jaksamiseen.

Monipuolisuus ja laajat mahdollisuudet ovat ehdottomasti prosessialan parhaita puolia, alalla on paljon erilaisia työpaikkoja.

Jemina Ansamaa

Prosessialan opinnot avaavat ovia monille eri teollisuudenaloille

Prosessiala on hyvin laaja ja monipuolinen ja työpaikat alalla ovat hyvin vaihtelevia – niitä löytyy esim. kosmetiikka-, panimo-, elintarvike-, lääke-, kemian- ja paperiteollisuudesta. Opintoihin on kuulunut paljon vierailukäyntejä alan eri laitoksiin ja niiden myötä on ollut kiinnostava nähdä alan lukuisat eri vaihtoehdot. Samalla on nähnyt hyvin, miten koulussa opiskeltavat asiat näkyvät käytännön työtehtävissä.

Uskon, että ajatus siitä, mikä olisi unelmatyöpaikka alalla, hahmottuu opintojen aikana.

Tanja Grönlund
Kaksi henkilöä prosessialan työtiloissa pukeutuneena keltaisiin työtakkeihin.

Oma-aloitteisuus ja tarkkaavaisuus korostuvat alan opinnoissa ja työtehtävissä

Iisakin prosessiopiskelijoiden mukaan alalla tarvitaan tarkkaavaisuutta, huolellisuutta sekä kiinnostusta alaa ja kemiaa kohtaan. Asioita ei tarvitse osata valmiiksi, vaan kaikki tarvittava kyllä opiskelun aikana opetetaan, mutta itseohjautuvuutta ja oma-aloitteisuutta tarvitaan. Ryhmän opiskelijoilla on hyvin paljon erilaisia työ- ja opiskelutaustoja, joten opintojen henkilökohtaistaminen jokaiselle on erityisen tärkeää. Tanja ja Jemina korostavat myös sitä, että aina saa ja pitääkin kysyä, jos joku asia tuntuu epäselvältä. Apua saa sekä opettajalta että toisilta opiskelijoilta.

On rikkaus, että meillä on ryhmässä niin paljon eri-ikäisiä opiskelijoita.

Jemina Ansamaa

Rohkeasti uudelle uralle ja opiskelemaan myös aikuisena

Jemina ja Tanja toteavat, että uuden oppiminen ja myös vanhan, aiemmin opitun tiedon päälle rakentaminen on aina virkistävää ja hienoa. Ammatillisen koulutuksen yhdeksi hienoksi puoleksi he mainitsevat myös sen, että siinä teoreettiset opinnot saavat käytännön merkityksen. Alalle opiskelemaan lähteminen ei ole kumpaakaan kaduttanut, ja he rohkaisevatkin kaikkia rohkeasti hakemaan opiskelemaan uutta alaa myös aikuisena.

Opiskelussa parasta on se, että saa haastaa itseään, myös aikuisena.

Tanja Grönlund
Lähikuva kahdesta henkilöstä prosessialan työtiloissa pukeutuneena keltaisiin työtakkeihin.

Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija-​​​ ja uraohjauspalveluumme.

Tutustu alan koulutukseen Saskyssa: