Siirry sisältöön

#saskylaiset – Miian opiskelijatarina

Puutarhurin Putiikin yrittäjä on tyytyväinen ratkaisuunsa vaihtaa alaa aikuisiällä

Olen Miia Heiskanen, 46 -vuotias neljän lapsen äiti Ylöjärveltä. Valmistuin Saskysta Kokemäeltä puutarhuriksi keväällä 2023 ja perustin valmistumisen jälkeen oman yrityksen, Puutarhurin Putiikin, joka toimii Ylöjärven Metsäkylässä.

Punertavahiuksinen, mustavalkoiseen puseroon pukeutunut henkilö kukkakaupassa, etualalla sinisiä kukkia, henkilö katsoo kohti kameraa.
Miia Heiskasen Puutarhurin Putiikki löytyy Ylöjärven Metsäkylästä

Uusi ura puutarha-alalla

Aloitin opiskelun ensin toisessa oppilaitoksessa viherrakentamisen puolella, mutta heti alkumetreillä tuntui siltä, että haluaisin olla enemmän leikkokukkien kanssa tekemisissä. Päädyin Saskyyn Kokemäelle, koska siellä oli tarjolla niin viherrakentamista, kukka- ja kukkakaupan alaa kuin tuotantoakin. Opinnot Kokemäellä kestivät vain noin vuoden, koska minulla oli pohjalla opintoja samalta alalta ja sain hyväksilukuja muistakin aiemmista tutkinnoistani. Opintoihin kuului myös yrittäjyysopintoja ja lisäksi minulla on aiemmin suoritettuna yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.

Opiskelija-asuntolaelämää Kokemäellä

Pääsin myös näin vanhemmalla iällä kokemaan, miltä tuntuu asua viikot opiskelija-asuntolassa. Välillä tuntui siltä, kuin olisi ollut kotona ja äidin roolissa, kun kämppäkaverit olivat saman ikäisiä kuin omat lapseni. Loppujen lopuksi aika opiskelija-asuntolassa oli oikein mukavaa. Iltaisin oli vapaata ja sain silloin tehtyä hyvin koulutehtäviä ja oman elämän paperiasioita kuntoon. Ja saihan siinä sivussa myös levättyä normaalista kotiarjesta ja kotitöistä.

Punertavahiuksinen, mustavalkoiseen puseroon pukeutunut henkilö leikkaa kukkien varsia, etualalla kuvassa punaisia kukkia nipuissa.

Verkostot tärkeitä yrittäjän arjessa

Opintoihin kuuluvia harjoittelujaksoja suoritin kaikkiaan kolmessa eri paikassa. Jokaisesta paikasta sain oppia hieman eri osa-alueilta ja sain luotua myös hyviä verkostoja, joista on ollut nyt apua. On tärkeää löytää ympärilleen myös muita yrittäjiä, joiden kanssa voi tarvittaessa ideoida, keskustella ja jakaa asioita. Mielestäni sillä ei ole suurta merkitystä, onko kyse saman vai eri alan yrityksistä, koska tietyt asiat kuitenkin yhdistävät kaikkia yrityksiä, esim. halu palvella asiakasta ja pyrkimys tehdä asioita aina paremmin.

”On tärkeää löytää ympärilleen myös muita yrittäjiä, joiden kanssa voi jakaa asioita.”

Käsillä tekemisen ilo

Aiemman työurani olen tehnyt siivousalalla. Suoritin aikanaan ensin puhdistuspalvelualan perustutkinnon ja siihen heti perään restonomin ammattikorkeakoulututkinnon. Pääsin 17 -vuotiaana harjanvarteen ja tein ensin sijaisuuksia kaupungin hommissa. Siitä siirryin palveluliikepuolelle, jossa toimin siivoustyön ohjaajana ja siivouspalveluesimiehenä. Tämän jälkeen toimin kunnallisella puolella 10 vuotta siivous- ja jakelukeittiöpäällikkönä. Huomasin kuitenkin jossain vaiheessa, että samalla, kun olin edennyt työtehtävissä korkeammalle, työstä oli kadonnut kaikki käsillä tekemisen ilo. Tuntui siltä, että näin vaan sen, kun sähköposti täyttyi ongelmista ja kaikki onnistumiset jäivät minulta näkemättä. Se, tunne, miltä tuntuu, kun kuraisella koulun käytävällä kerran tönää moppia, jäi puuttumaan.

Punertavahiuksinen, mustavalkoiseen puseroon pukeutunut henkilö kukkakaupassa kukkakaapin edessä kädessään kimppu punaisia kukkia.

Minusta alkoi tuntua siltä, että minulla ei ollut enää oikein mitään annettavaa silloiselle työpaikalle tai siivousalalle. Jatkoin kuitenkin vielä jonkin aikaa siivouspalveluesimiehen töitä. Siitä siirryin vielä kiinteistöpalvelualalle, missä tein töitä tarjouslaskennan parissa. Pidin työstäni ja tiimistäni, mutta esim. henkilöstön saamiseen liittyvät haasteet ja paperin pyörittämiseen liittyvä työ painoivat mieltä. Huomasin, että halusin tilalle jotain käsillä tehtävää työtä.

Puutarhurin Putiikin kiireinen alkutaival

Yrittäjyydessä on yllättänyt iso työmäärä ja se, että kaikki ei aina mene ihan niin kuin on etukäteen miettinyt. Yrityksen alkutaival on ollut todella kiireistä aikaa, ajankohta kukkakaupan aloittamiselle oli hyvä. Avajaisia vietettiin vappuna ja heti perään alkoi äitienpäivä- ja kesäkukkasesonki. Minut on otettu todella hyvin vastaan, yritys ja sen toimitilat kiinnostavat ihmisiä. Rakennus, jossa Puutarhurin Putiikki toimii, on vanha kauppakiinteistö, jossa on ollut mm. kyläkauppa jo 60 -luvulla. Toivon, että arki yrittäjänä asettuu pikkuhiljaa uomiinsa ja että ihmiset löytävät tänne myös jatkossa. Opintoihini sisältyneiden yrittäjyysopintojen puitteissa kokosin mittavan ideapankin omaa yritystoimintaa ajatellen ja sieltä on ollut nyt hyvä ammentaa asioita toteutettavaksi. On hienoa, että ideoita on valmiiksi varastossa, koska arjen kiireiden keskellä ei välttämättä jää aikaa uuden ideoimiselle.

”Ideapankista on ollut hyvä ammentaa asioita toteutettavaksi.”

Yrityksen nimessä halusin tuoda esille sen, että olen koulutukseltani kukka- ja kukkakaupan alan puutarhuri. Suunnitelmissa on tulevaisuudessa myös floristin opinnot, jotka pysyn suorittamaan yrittäjän oppisopimuksella työn ohessa. Tämä suunnitelma saa tosin hieman odottaa sitä, että yrityksen alkutaipaleen kiireet hieman rauhoittuvat.

Punertavahiuksinen, mustavalkoiseen puseroon pukeutunut henkilö kukkakaupassa, etualalla sinisiä kukkia, henkilö katsoo pois päin kamerasta.

Usko omiin unelmiisi ja tee töitä niiden eteen

Näin ison elämänmuutoksen tekeminen aikuisena ja perheellisenä vaatii rohkeutta, mutta on myös persoonakysymys. Olen aina ollut muiden mielestä sellainen, että teen melko rohkeita ja äkkinäisiäkin päätöksiä. Asiat kuitenkin pyörivät omassa mielessäni pitkäänkin ennen lopullista ratkaisua, olen mm. jo useampi vuosi sitten tehnyt ensimmäisen somepäivityksen, jossa mietin, ryhtyisinkö puutarhuriksi. Olen sitä mieltä, että elämässä pitää olla rohkea ja tehdä tarvittaessa isojakin päätöksiä mieluummin kuin jäädä sellaisiin olosuhteisiin, jotka eivät itseä tyydytä. Pitää uskaltaa tehdä isojakin valintoja, ettei myöhemmin jää katumaan sitä, että ei ole tehnyt asioita, joista on kuitenkin haaveillut.

”Kannustan kaikkia uskomaan omiin unelmiinsa. Uskon vahvasti myös vetovoiman lakiin: jos itse uskoo jonkin asian onnistumiseen, niin silloin se myös todennäköisemmin onnistuu – positiivinen ja rohkea ajattelu poikii hyvää, innostunutta ja tuottavaa tekemistä.”

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.