Siirry sisältöön

#saskylaiset – Noan ja Rikun tarina

Hämeenkyröläiset Noa Paulus ja Riku Pekkanen aloittivat talotekniikan opinnot peruskoulun jälkeen Saskyn Ammatti-instituutti Iisakissa elokuussa 2020. Molemmat valmistuvat putkiasentajiksi keväällä 2023.

Kaksi keltaisiin työtakkeihin pukeutunutta henkilöä rakennustyömaan edessä pihalla, toisella sininen työmaakypärä ja toisella punainen.
Noa Paulus ja Riku Pekkanen suorittavat tutkinnon loppuun oppisopimuksella LVI Kurikan palveluksesa

Oma aktiivisuus työnhaussa tärkeää

Noan ja Rikun haastattelu tehdään Hämeenkyrön Tippavaarassa, jonne on valmistumassa kesällä uusi S-Market. Pojat ovat työmaalla töissä oppisopimuksella LVI Kurikan palveluksessa. Riku on ollut samassa paikassa jo kesästä 2022 lähtien, ensin kesätöissä ja sen jälkeen jatkanut oppisopimuksella. Ilmoitusta kesätyöpaikasta ei missään ollut, mutta oma aktiivisuus palkittiin – Riku otti itse yhteyttä suoraan työnantajaan ja työllistyi sitä kautta. Noa hankki samalta työmaalta ensin harjoittelupaikan syksyllä 2022 ja on sen jälkeen jatkanut LVI Kurikan palveluksessa oppisopimuksella.

Työnteko motivoi ja tekemällä oppii parhaiten

S-Marketin työmaalla Noa ja Riku tekevät pääasiassa hallin käyttöveteen liittyviä töitä. Työtehtävät katsotaan itse työmaalla olevista kuvista, joten työ on hyvin itseohjautuvaa. Pojat kertovatkin, että oppisopimuksella opiskelu on hyvin erilaista kuin koulussa oppiminen ja ovat sitä mieltä, että tekemällä oppii parhaiten. Motivaatio on korkea, kun saa tehdä oikeita asioita oikealla työmaalla.

Oppisopimuksen ajalta palkka on hieman pienempi, mutta ammattiin valmistumisen jälkeen palkka nousee. Tämä motivoi suorittamaan opinnot loppuun, vaikka työpaikka olisi jo muutenkin tiedossa. Joitakin kirjallisia tehtäviä opintoihin liittyen poikien pitää vielä koululle toimittaa, mutta muuten koululle ei enää tarvitse mennä. Paitsi tietysti loppukeväästä valmistujaisjuhlaan pokkaamaan ammattilaisen paperit käteen.

Käsillä tekeminen tärkeää

Käsillä tekeminen ja fyysinen työ olivat Rikulle ja Noalle tärkeitä asioita, kun he miettivät peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa. Kumpikin oli jo pitkään harrastanut esim. mopojen rassaamista, joten käytännönläheisen alan valinta oli itsestään selvää kummallekin. LVI-ala on Saskyn uusin koulutusala Hämeenkyrössä ja pojat aloittivat alan opiskelun ensimmäisten joukossa.

“Koska ala on niin monipuolinen ja laaja, siihen ei pääse kyllästymään”

Riku Pekkanen

Monipuolinen ala ja hyvät kehittymismahdollisuudet

Noa kertoo, että opiskelussa parasta on ollut oman kehityksen huomaaminen, motivaatio alaa kohtaan ja halu kehittyä. Riku mainitsee myös sen, että koska ala on niin monipuolinen ja laaja, siihen ei pääse kyllästymään. Alalla on mahdollista kehittyä jatkuvasti eikä koskaan ole täysin valmis, vaan koko työuran ajan voi oppia lisää. Töitä voi tehdä esim. perinteisissä putkimiehen hommissa, ilmanvaihtoon liittyvissä töissä, urakoinnissa ja pienurakoinnissa tai vaikka alan huoltotöissä, joten vaihtoehtoja riittää.  Erikoistumismahdollisuuksiakin on paljon, suuntautua voi esim. kylmälaitteiden asennukseen ja muitakin jatkokoulutusmahdollisuuksia on paljon.  

Oppisopimuksella hyvin kiinni työelämän rutiineihin

Oppisopimuksessa parasta on poikien mukaan ollut se, että siinä pääsee kunnolla kiinni työelämään sekä alan työtehtäviin ja rutiineihin. Se, että oppisopimuksella opiskellessa saa myös palkkaa, on ilman muuta hyvä asia. Riku ja Noa kertovat, että heidät on otettu työmaalla vastaan hyvin, neuvoja ja apua saa aina, jos niitä tarvitsee.

Poikien mukaan LVI-alalle ja oppisopimukseen hakeutuminen kannattaa ehdottomasti, jos käsillä tekeminen kiinnostaa. Ala on monipuolinen ja tarjoaa paljon kehittymismahdollisuuksia ja palkkakin on hyvä. Käytännön asiat oppisopimuksen solmimisessa sujuivat hyvin joustavasti, käytännössä oppilaitos ja työnantaja hoitivat paperityöt kuntoon.

“Parasta on ollut oman kehityksen huomaaminen, motivaatio alaa kohtaan ja halu kehittyä”

Noa Paulus

Seuraava työmaa on jo odottamassa

Noa ja Riku toivovat, että saavat valmistumisen jälkeen vakituiset työpaikat nykyisestä oppisopimuspaikasta ja pääsevät jatkamaan töitä monipuolisella ja kiinnostavalla alalla. Seuraava työmaa odottaa jo Ylöjärvellä, missä S-Marketia aletaan laajentamaan Prismaksi. Lisäkouluttautuminenkin kiinnostaa mahdollisesti tulevaisuudessa, mutta ensin olisi halu tehdä alalla kovasti töitä.

Kaksi keltaisiin työtakkeihin pukeutunutta henkilöä rakennustyömaan edessä pihalla, toisella sininen työmaakypärä ja toisella punainen.
Noa ja Riku suosittelevat LVI-alaa sen monipuolisten mahdollisuuksien vuoksi

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.