Siirry sisältöön

#saskylaiset – Roopen ja Jeren opiskelijatarina

Sähkö- ja automaatioalan monipuolisuus saa opiskelijoilta kiitosta

Roope Salminen ja Jere Isoaho valmistuvat Saskyn Mäntän seudun koulutuskeskuksesta sähkö- ja automaatioasentajiksi keväällä 2023. Molemmat tulivat opiskelemaan alaa suoraan peruskoulun jälkeen ja opinnot ovat kestäneet kolme vuotta.

Kaksi henkilöä työpöydän äärellä korjaamassa sähkölaitetta, molemmilla keltaiset työtakit, toisella päässään musta hattu ja toisella punainen lippalakki.
Roope Salminen tekee puujyrsimen johdotusta, Jere Isoaho seuraa vierestä

Sähkölaitteet kiinnostaneet jo pienestä pitäen

Roope kertoo, että ala kiinnosti häntä mm. siitä syystä, että se tarjoaa matemaattisia haasteita. Hän on pienestä lähtien ollut kiinnostunut matematiikasta ja sähkölaitteista. Roope kertoo, että on aina tykännyt esim. purkaa tietokoneita, samalla hän tosin tunnustaa, että pienempänä ei saanut niitä enää välttämättä uudelleen toimimaan. Myös Jere kertoo harrastaneensa tietokoneiden ja muiden laitteiden purkamista osiin, ja sitä kautta sähköön liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostamaan. Molemmat ovat sitä mieltä, että sähkö- ja automaatioala on ollut hyvä valinta. Saskyn oppilaitos valikoitui opiskelupaikaksi, koska se oli sijainniltaan sopivin ja tuttujakin oli jo täällä opiskelemassa.

”Tämä ala on ollut hyvä valinta”

Roope Salminen

Opiskelijoiden osaamiseen luotetaan

Roope ja Jere antavat kiitosta siitä, että jos on osannut joitain asioita jo valmiiksi, on hommia saanut tehdä melko vapaasti ja itsenäisesti. Opiskelijoiden osaamiseen on luotettu ja he ovat saaneet tehdä aika isojakin työkokonaisuksia itseohjautuvasti. Opintojen aikana on tehty oppilaitoksen tiloihin esim. sähkö- ja nettikaapeliasennuksia sekä korjattu metalliosaston koneita. Molemmat arvostavat sitä, että on saanut tehdä paljon oikeita töitä eli sellaisia työtehtäviä, joita oikeasti alan työpaikoilla tehdään.

Kaksi henkilöä työpöydän äärellä ohjaamassa robotin toimintaa, molemmilla keltaiset työtakit, toisella päässään musta hattu ja toisella punainen lippalakki.
Kuka -robotin ohjausta

Alan opiskelu onnistuu, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan

Ennen opintojen aloittamista sekä Jere että Roope olivat kuulleet, että ala on todella haastava ja että kaikki eivät alalla pärjää. Molemmat kuitenkin toteavat, että opinnot ovat olleet helpompia kuin mitä he olettivat eikä ongelmia ole tullut vastaan. Poikien mukaan alan opinnot onnistuvat hyvin, vaikka alalta ei olisikaan aikaisempaa kokemusta. Kun keskittyy tunneilla opetukseen, niin tarvittavat asiat kyllä oppii.

Sähkö- ja automaatioalaa Roope ja Jere suosittelevat sen monipuolisuuden vuoksi. Erilaisia työtehtäviä ja -ympäristöjä on paljon, mikä tuo työhön hyvin vaihtelevuutta.

”Parasta alassa on sen monipuolisuus”

Jere Isoaho

Armeija ja työelämä odottavat valmistumisen jälkeen

Valmistumisen jälkeen Roope on ajatellut ensin käydä armeijan ja sen jälkeen toiveissa olisi jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa ja valmistua sieltä sähköinsinööriksi. Jerellä on jo tiedossa työpaikka, johon hän menee heti valmistumisen jälkeen. Armeija kutsuu heti tulevana kesänä, mutta työpaikalta on jo kysytty Jereä töihin armeijan jälkeenkin. Tuleva työtehtävä on monipuolinen, luvassa on sähköautojen ohjelmien koodaamista ja siinä ohessa myös sähköalan töitä.

Kaksi henkilöä työpöydän äärellä korjaamassa sähkölaitetta, molemmilla keltaiset työtakit, toisella päässään musta hattu ja toisella punainen lippalakki.

Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.