Siirry sisältöön

#saskylaiset – Vilman ja Maijun uratarina

Vilma Uusimäki ja Maiju Vuorinen opiskelivat Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa AV- ja tapahtumatuotantoa ja valmistuivat mediapalvelujen toteuttajiksi joulukuussa 2022.

Lähikuva kahdesta hymyilevästä vaaleahiuksisesta henkilöstä jotka seisovat puistossa. Taaempana tummaan lippalakkiin ja hihattomaan paitaan pitää käsiään edellä olevan henkilön olkapäällä.

Vilma Uusimäki (vasemmalla) ja Maiju Vuorinen (oikealla) tapasivat kouluaikana.

Kouluaikana kirkastui ajatus yrittäjyydestä yhdessä

Opiskeluajoista jäi lämpimiä muistoja ja pidimme ehdottomasti mahdollisuuksista toteuttaa projektitöitä omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Kouluaikana tuli tietysti tehtyä monenlaista alaan liittyvää, mutta kun pääsimme suunnittelemaan ja äänittämään podcastia yhdessä, niin siitä syntyi heti kipinä siihen maailmaan. Teimme paljon projekteja yhdessä ja siitä lähti syntymään idea, että perustaisimme tulevaisuudessa yhdessä yrityksen.

Ensimmäiset podcast-valmennukseen erikoistuneet yrittäjät

Perustimme yrityksemme Chili Agencyn lähes heti valmistumisen jälkeen ja teemme podcast-verkkovalmennusta yrittäjille. Autamme asiakkaitamme luomaan omia asiantuntijapodcasteja yhdeksi tehokkaaksi markkinointikanavaksi heidän tarpeisiinsa, tämän lisäksi meillä on meidän oma asiantuntijapodcast.

Halusimme nimenomaan tehdä verkossa oleva digibisneksen, koska siinä on suurempi vapaus päättää työajat. On myös hienoa, kun töitä voi tehdä melkeinpä missä vaan. Olimme juuri esimerkiksi Kroatiassa työskentelemässä ja lomailemassa samaan aikaan. Monesti ehkä ajatellaan, että media-ala on jatkuvaa hektistä suorittamista, mutta sen ei tarvitse olla. Me loimme itsellemme sellaisen mallin, joka sopii meidän arkeen ja elämäntyyliin.

Yrittäjyys vaatii tietynlaisen mindsetin

Lähikuva kahdesta hymyilevästä vaaleahiuksisesta henkilöstä jotka seisovat tiiliseinän edessä. Taaempana tummaan lippalakkiin ja hihattomaan paitaan pitää käsiään edellä olevan henkilön olkapäällä.

Yrittäjyys ei tietenkään ole pelkästään helppoa ja kivaa, se vaatii paljon työtä, että yrityksen arjen ja talouden saa käyntiin ja että se myös pysyy käynnissä. Epävarmuutta täytyy pystyä sietämään, mutta meillä selkeä visio ja tavoitteet ovat auttaneet pääsemään vaikeiden hetkien yli. Ei pidä jäädä jossittelemaan, että mitä jos homma ei toimikaan, vaan pitää mennä kohti ratkaisuja. Starttiraha sekä yrittäjien erilaiset tukimahdollisuudet kuten yrityskummit ovat auttaneet meitä eteenpäin. Olemme oppineet pyytämään ja ottamaan apua vastaan.

Yhdessä rohkeasti eteenpäin

Vilma on enemmän unelmoija ja täysillä eteenpäin menijä, kun taas Maiju on enemmän sellainen rauhallinen pohdiskelija. Erilaiset luonteenpiirteemme luovat hyvän keskitien, jota voi kulkea yrittäjyydessä.
Nykypäivänä somepresenssi on tärkeää ja henkilöbrändiin kannattaa panostaa. Pitää uskaltaa olla esillä ja äänessä, vaikkei se tuntuisikaan aluksi helpolta. Mikäli mukavuusalueen rajoja ei koskaan riko ja venytä, niin ei pysty pysty kasvamaan ja kehittymään.

Mikään ei kasva mukavuusalueella

Ala kehittyy ja kasvaa

Uskomme, että tulevaisuudessa verkossa toimivat valmennukset yleistyvät. Tekoälyn käyttö varmasti lisääntyy, me hyödynnämme sitä apuvälineenä esimerkiksi podcastien editoimisessa. Podcasteissa kuitenkin suositaan autenttisuutta, eikä sitä voi korvata täysin tekoälyllä. Ihmiset suosivat paljon nopeasti kulutettavaa ja lyhytkestoista mediaa, joten lyhyt podcast-jaksot saattavat kasvattaa suosiotaan. Live-podcastit saattavat myös yleistyä, vaikka se onkin tällä hetkellä vielä aika uusi formaatti.

Podcast on hyvin inhimillinen media

Kaksi vaaleahiuksista henkilö istuvat ulkona portailla. Toisella on yllään valkoinen paita ja mustat shortsit. Toisella tumma lippalakki, musta hihaton paita ja siniset farkut

Opiskelijat, tehkää rohkeasti omaa juttuanne!

Suosittelemme miettimään omia vahvuuksia tavoitteita ja pohtimaan niiden avulla tulevaisuuttaan arjen ja työelämän suhteen. Mikäli yrittäjyys kiinnostaa, muttei ole valmis vielä täysin heittäytymään täysipäiväiseksi yrittäjäksi, niin kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto. Siinä pääsee kevyellä kynnyksellä kokeilemaan yrittäjyyttä ilman täysillä heti mukaan heittäytymistä. Kannattaa myös katsastaa esimerkiksi kirjastojen mahdolliset harrastustilat. Tampereella pääkirjasto Metsossa pystyy musiikkitila Soundissa maksuttomasti tekemään juurikin vaikka podcasteja varaamalla tilan itselleen.
Tapio Järviselle paljon terkkuja! Hän on tsempannut meitä alusta asti ja on ollut valmistumisen jälkeenkin kiinnostunut meidän jutuista. Hän kannustaa meitä koko ajan eteenpäin sekä kommentoi vieläkin meidän postauksiin.

Jos podcastin tekeminen kiinnostaa, niin kannattaa kuunnella meidän “Miten tehdä podcast”-podcast.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Tutustu alaan Saskyssa