Siirry sisältöön

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | Ruokapalvelun osaamisala

Pilkottuja kevätsipulinvarsia vaalealla alustalla
Oppilaitos:
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Sasky Vammalan ammattikoulu
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Ravintola- ja catering-ala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Opiskele kokiksi Sastamalassa, Hämeenkyrössä, Mänttä-Vilppulassa tai Tampereella!

Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku– ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla– ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

Opintojen aikana opitaan tekemään ruokaa sekä ravintola- että suurkeittiössä ja laittamaan se tarjolle joko annoskohtaisesti tai suurelle joukolle. Kokki osaa käyttää, huoltaa ja puhdistaa nykyaikaisen keittiön laitteita ja hän huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista.

Kokki osallistuu usein ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokin tehtäviin kuuluvat myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden huolto.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Hämeenkyrö
    Hakuaika
    02.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Hämeenkyrössä Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa voi opiskella kokiksi.

    Tutkinnon suorittanut kokki osaa
    – toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
    – palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
    – hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
    – toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
    – toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
    – valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
    laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

    Kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Sastamala
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Opintojen aikana opitaan tekemään ruokaa sekä ravintola- että suurkeittiössä ja laittamaan se tarjolle joko annoskohtaisesti tai suurelle joukolle. Kokki osaa käyttää, huoltaa ja puhdistaa nykyaikaisen keittiön laitteita ja hän huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista.

    Kokki osallistuu usein ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokin tehtäviin kuuluvat myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden huolto.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Perustutkinnon suorittanut osaa:
    – toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
    – palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
    – hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
    – toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

    Lisäksi ruokapalvelun osaamisalan (kokki) suorittanut osaa:
    – toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
    – valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
    – laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (monimuoto-opinnot)

    Paikkakunta
    Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja verkko-opintoina. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.

    Tutkinnon suorittanut
    – tuntee elintarvikkeita ja raaka-aineita
    – osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille
    – hallitsee ruoan esille laiton sekä annoksina että suuremmallekin ruokailijamäärälle

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

    Paikkakunta
    Tampere
    Hakuaika
    22.12.2023 — 22.12.2024
    Koulutus alkaa
    1.1.2024
    Lisätietoa

    Tutkinnon suorittanut kokki osaa
    *toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai *julkisen sektorin toimipaikoissa
    *valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
    *laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.



    Laajuus ja kesto

    180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

    Pääsyvaatimus

    Peruskoulu

    Tutkinnon muodostuminen

    Pakolliset tutkinnon osat:
    Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
    Lounasruokien valmistus, 40 osp
    Annosruokien valmistus, 25 osp

    Lisäksi:
    Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
    Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
    Muuta huomioitavaa
    Seuraavat aloitukset: – 8.1.2024 – 5.2.2024 – 2.4.2024 tai sovitusti haastattelun perusteella.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula,Hämeenkyrö,Tampere,Sastamala
    Hakuaika
    20.02.2024 — 19.03.2024
    Lisätietoa

    Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi.


    Kokki työskentelee ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

    Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.


    ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

    • kädentaidot ja luovuus

    • hygieenisyys

    • hyvä fyysinen kunto

    • vuorovaikutustaidot


    TYÖPAIKKOJA:

    • ravintolat ja kahvilat

    • suurkeittiöt

    • juhla- ja pitopalveluyritykset

    Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Koulutuksen suorittanut tarjoilija työskentelee anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja asiakaspalvelutehtävissä. Tarjoilijalta edellytetään hyvää ruoka- ja juomatuntemusta. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa.

    Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhla- palvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.


    ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

    • asiakaspalvelutaidot ja joustavuus

    • kielitaito

    • hygieenisyys

    • hyvä fyysinen kunto


    TYÖPAIKKOJA:

    • ravintolat, kahvilat ja pikaruokapaikat

    • pubit ja yökerhot

    • liikenneasemat

  • Ravintola-, catering- ja matkailualan osatutkinnot (verkkototeutus)

    Paikkakunta
    Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Täydennä osaamistasi ravintola- ja catering-alan täsmäkoulutuksilla Mäntän seudun koulutuskeskuksessa.

    Meillä Mäntän seudun koulutuskeskuksessa on tarjolla useita erilaisia osatutkintovaihtoehtoja, joiden kesto vaihtelee 2-12 kuukauteen. Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja vuorovaikutteisina verkko-opintoina.
    Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku. Opintojen aloitus sovitaan opiskelijan HOKS-keskustelussa. Muistathan mainita haussasi mistä opintopolkuvaihtoehdosta olet kiinnostunut. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Koulutuksen sisältö

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 90 ja valinnaisia 55 osaamispistettä.

Hämeenkyrössä tarjottava koulutus on ruokapalvelun osaamisalalta (kokki).

Perustutkinnon suorittanut osaa
. toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
. palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
. hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
. toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa;
Toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
Valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista, työvaatteista ja -kengistä sekä opintoihin liittyvästä pakollisesta hygieniaosaamiskortin suorituksesta.
Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Opiskelijalle, joka on päättänyt peruskoulun keväällä 2021 tai myöhemmin, opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden tultua voimaan 1.8.2021.

(Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)

Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.

Opintojen aloitus on joustavasti lukuvuoden aikana.

Kesällä tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.

Aikataulu Tampereella

Seuraavat aloitukset:
– 8.1.2024
– 5.2.2024
– 2.4.2024

tai sovitusti haastattelun perusteella.

Lisätietoa antaa Hämeenkyrössä

Lisätietoa antaa Sastamalassa

Lisätietoa antaa Tampereella

Mustaan kokin asuun pukeutunut silmälasipäinen henkilö ravintolassa järjestämässä lautaspinoja telineeseen.

Lue Sannin opiskelijatarina

Kokkiala kiinnosti jo yläkoulussa.

Riitta Peltonen valmistamassa lounaalle couscous-salaattia.

Ravintolatyö tutuksi ohjatusti

Työelämässä oppimista tilaus- ja lounasravintolassa.

Kuvassa kaksi opiskelijaa Hockey Day-teemaisen julisteen edessä.

Osaaminen esiin yleisötapahtumassa

Kokkaustyöpaja NHL Hockey Day Finland 2023 -tapahtumassa