Siirry sisältöön

#saskylaiset – Heidin uratarina

Heidi Anttilan yrityksen, Pispalan Mummulan(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) ovesta sisään astuessa aistii heti kodikkaan ja rauhoittavan tunnelman, joka tilassa vallitsee.  Saskysta erikoiskosmetologiksi valmistuneen Anttilan tavoitteena on ollut tehdä paikasta sellainen, jonne haluaa tulla aina uudestaan ja jossa saa olla oma itsensä – eli aivan kuin mummula.

Ensimmäinen lapsenlapseni syntyi helmikuussa 2019, se pisti ajattelemaan, mitä se isovanhemmuus oikein tarkoittaa ja miten voin parhaiten olla hyvä mummu.

Läsnäolo, kuunteleminen ja rajaton, hyväksyvä rakkaus nousi esiin, kun asiaa puin omien lapsieni kanssa, joilla oli hyvin lämpimät välit molempiin mummuihinsa.

Punaiseen puseroon pukeutunut, tummatukkainen ja silmälasipäinen henkilö istuu kosmetologin hoitopöydän takana kädet rennosti tyynyn päällä.

Maatilan töistä farmaseutiksi

Ensimmäisenä ajatuksena kosmetologin ura ei kuitenkaan ollut Pirkanmaalta kotoisin olevalle Anttilalle. Lukion jälkeen hän lähti Mikkeliin opiskelemaan ympäristö- ja terveystekniikkaa, josta muuten on ollut hyötyä myös hoitolatyössä. Opiskeluaikana hän kohtasi kurulaisen miehensä, jolla oli lypsykarjatila ja polku johtikin Mikkelistä takaisin Pirkanmaalle  ja maatalon töihin peräti 13 vuodeksi. Allergiat kuitenkin alkoivat vaivaamaan, joten uutta uraa piti miettiä. Anttila kertoo olleensa aina intuitiivinen esim. alan ja opiskelupaikan valinnassa.

Paikalliseen apteekkiin haettiin farmaseuttia ja vaikka en silloin ihan tarkasti tiennyt, mitä kaikkea työ pitää sisällään, päätin kuitenkin hakea ja sain työtä teknisenä apulaisena sillä ehdolla, että lähtisin opiskelemaan farmasiaa.

Ajatus Pispalan Mummulasta syntyi iltakävelyllä

Kohta nuorimman lapsen syntymän jälkeen perheelle tuli eteen muutto Nokialle ja apteekkityö jatkui vuorostaan Sastamalassa. Anttila oli miettinyt, että kosmetologiopinnot tosivat lisää työkaluja farmaseutin työhön ja hakeutui opiskelemaan alaa Saskyn toimipisteeseen Karkkuun. Päivisin Anttila opiskeli Karkussa, illat hän työskenteli Sastamalassa ja yöksi ajoi kotiin Nokialle. Vaikka alkuperäinen ajatus olikin, että hän täydentäisi kosmetologiopinnoilla osaamistaan farmaseuttina, yllättäen Anttila kuitenkin huomasi etsivänsä vuokratiloja omaa yritystä varten. Palaset loksahtivat kohdilleen ja sopiva paikka Tampereen Pispalasta löytyi. Anttila sanoi itsensä irti apteekista ja Pispalan Mummula avasi ovensa lokakuussa 2019.

Vaalealla tiiliseinällä mustista taotuista tuista riippuva musta kyltti, jossa valkoisilla kirjaimilla teksti Pispalan mummula.

Yrittäjyyttä ja lisäopintoja

Yritys oli toiminut puoli vuotta, kun korona iski ja sekoitti maailman. Anttila pääsi takaisin apteekkiin töihin ja oli osan viikosta siellä ja osan omassa yrityksessä. Asiakkaita riitti sopivasti osaksi viikkoa ja homma toimi hyvin. Koronan aikana monelle oli todella tärkeää päästä hoitoihin, koska se saattoi esim. monelle vanhukselle olla ainoa kohtaaminen muuten yksinäisen arjen keskellä. Poikkeustilanne oli yksi ponnahduslauta sille, että Anttila lähti takaisin Saskyyn opiskelemaan vielä erikoiskosmetologiksi. Hiljaisempana aikana pystyi hyvin keskittymään opintoihin. Tällä hetkellä Anttila tekee vuokrafirman kautta apteekkitöitä parina päivänä viikossa ja loput päivät omassa yrityksessään.

Lämmin sydän ja hellät kädet

Anttilasta näkee, että hän tekee kosmetologin työtä täydellä sydämellä. Hänelle on hyvin tärkeää se, että asiakas saa hoidossa käydessään kokonaisvaltaisen ja rentouttavan hetken arjen keskelle ja että tilanteessa toimitaan täysin asiakkaan ehdoilla. Sekä mindfulness-ohjaajan että rentoutusvalmentajan koulutukset ovat olleet hyödyllinen lisä asiakastyytyväisyyden takaamiseksi.

Asiakas vaistoaa, jos en ole tilanteessa mukana täydellä läsnäololla ja keskittyneenä ja itsellekin jää valju olo.

Anttilan mukaan tärkeimpiä ominaisuuksia kosmetologille ovat herkkyys havainnoida asiakkaan tunnetila sekä lämmin sydän ja hellät kädet. Myös tarkkuutta ja esteettistä silmää tarvitaan, pitää osata nähdä harmonia ja kauneus. Tärkeää on osata nähdä ihmisen kauneus myös pinnan alta ja muistaa, että kosketus saa jokaisen ihmisen puhkeamaan kukkaan.

Punaiseen puseroon pukeutunut, silmälasipäinen henkilö seisoo hyllyn vieressä ja katsoo ylöspäin, hyllyssä kosmetiikkatuotteita, kuvan oikeassa reunassa tummanpunainen verho ja taustalla sinisävyinen huone.

Jokainen ihminen on kaunis ja arvokas

Yrittäjyyden parhaiksi puoliksi Anttila mainitsee vapauden sekä sen, että yrittäjänä hän saa tehdä omaa unelmaansa todeksi. Tulevaisuudessa hän toivoisi, että voisi tehdä yrittäjänä töitä täysipäiväisesti, mutta toistaiseksi rinnalla kulkee myös apteekkityö, koska kauneudenhoitoala on kuitenkin suhdanneherkkää.

Teen tätä työtä sillä periaatteella, että jokainen ihminen on kaunis ja arvokas. Kun iho on hyvin hoidettu, asiakkaan kauneus vain korostuu. Kohtelen asiakkaita sillä arvokkuudella, mikä meille jokaiselle kuuluu.

Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija-​​ ja uraohjauspalveluumme.